שתף קטע נבחר
 

חיתוך מוקדם של חבל הטבור מסוכן ליילוד

מומחה בריטי שסקר סדרה של מחקרים הגיע למסקנה שחיתוך של חבל הטבור מיד אחרי הלידה עלול לגרום לחסר דם אצל היילוד. ההמלצה: לבצע את החיתוך שלוש דקות אחרי הלידה

המיילדת רוצה כבר לחתוך? אולי כדאי לחכות כמה דקות: מומחה בריטי שסקר סדרה של מחקרים הגיע למסקנה שחיתוך מיידי של חבל הטבור מגביר את הסיכון לאנמיה אצל היילוד. המלצתו היא להמתין כשלוש דקות אחרי הלידה ורק אז לבצע את החיתוך. המאמר פורסם בגיליון החדש של כתב העת 'British Medical Journal'.

 

חבל הטבור מחבר בין העובר לאם במהלך ההריון ומעביר לעובר דם שמכיל, בין היתר, חמצן, חומרי מזון ומרכיבים רבים אחרים שנחוצים למחייתו. ברוב המדינות בעולם מתבצע חיתוך חבל הטבור מיד עם יציאת היילוד לאוויר העולם. עם זאת, לא קיימות הנחיות מסודרות בנוגע לזמן האופטימלי לחיתוך חבל הטבור.

 

בישראל מאפשרות המיילדות לבן הזוג לבצע את החיתוך, והוא נעשה, כאמור, מיד אחרי הלידה בנימוק שיש בכך כדי למנוע בעיות נשימה אצל היילוד וכדי להאיץ את תחילת הקשר בין האם לעוברה.

 

מחקר קודם שפורסם השנה, ובו נסקרו מחקרים קודמים שהשוו בין זמני חיתוך של חבל הטבור, העלה שעיכוב של חיתוך חבל הטבור למשך שתי דקות לפחות שיפר את ספירת הדם של היילוד והפחית את הסיכון לחסר ברזל (אנמיה). לחוקרים גם התברר שהחיתוך המאוחר הגביר את מספר כדוריות הדם האדומות (פוליציטמיה) אצל היילוד, אך תופעת הלוואי הזאת היתה זמנית וחלפה מאליה ללא כל סיבוכים.

 

במאמרו החדש מסביר ד"ר אנדרו ויקס, מרצה בכיר למיילדות באוניברסיטת ליברפול, שמחקרים הראו שבמהלך הדקה הראשונה אחרי הלידה עוברים בחבל הטבור כ־75% מנפח הדם הסופי של היילוד. התהליך הזה מגביר את ריכוז הברזל בדם, מה שעשוי למנוע חסר דם (אנמיה). העובדה הזאת עשויה להיות מצילת חיים – במיוחד במדינות מתפתחות שבהן האנמיה שכיחה במיוחד.

 

לדברי ד"ר ויקס, עלה בעבר חשש שעיכוב של כמה דקות בחיתוך חבל הטבור עלול להגביר את הסיכון לעודף כדוריות דם אדומות (פוליציטמיה) או לעודף בפיגמנט בילירובין שגורם לצהבת, אך המחקרים העידו שבלידות רגילות שמתרחשות במועד (מהשבוע ה־37 להריון ואילך) הסיכוי לכך נמוך. בלידות פגים היתרון בעיכוב החיתוך של חבל הטבור הוא אף גבוה יותר ומפחית משמעותית את הסיכון לחסר דם, לדימומים תוך מוחיים ולצורך בעירויי דם.

 

באשר ללידות בניתוחים קיסריים אומר ד"ר ויקס שהנושא מורכב מעט יותר. במקרים האלה יש לדבריו לנקוט מדיניות של 'המתינו דקה אחת'. ויקס מסכם את הסוגיה וקובע שקיימות עדויות משמעותיות לכך שחיתוך מוקדם של חבל הטבור לא מועיל לאמהות או ליילודים, והוא אף עלול להזיק.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
לידה. חכו כמה דקות עם חבל הטבור
צילום: חיים הורנשטיין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים