שתף קטע נבחר

 

השופטת דורנר: שנים חטאנו לילדי החינוך המיוחד

ועדה ציבורית לבחינת מדיניות משרד החינוך לטיפול בתלמידים בעלי צרכים מיוחדים, בראשות השופטת בדימוס, דליה דורנר, תחל לפעול לאחר חג הסוכות. במשרד החינוך מבטיחים כי מסקנות הוועדה, יסייעו לגיבוש תכנית פעולה פרטנית באותם תלמידים. במקביל, הודיעה שרת החינוך על מימון סייעות לחינוך המיוחד והעברת בתי ספר אלה ליום לימודים ארוך

"החברה בישראל, באמצעות ממשלת ישראל, חטאה כלפי ילדים פגועים במשך שנים על גבי שנים", אמרה היום (ב') השופטת בדימוס דליה דורנר, במהלך מסיבת עיתונאים בה הוכרז על הקמתה של ועדה ציבורית ראשונה מסוגה בישראל, לבחינת מדיניות משרד החינוך לטיפול בתלמידים בעלי צרכים מיוחדים. הוועדה תחל לפעול לאחר חג הסוכות.

 

הוועדה המיוחדת הוקמה על ידי משרד החינוך בעקבות ריבוי תלונות מצד הורים, ובשל בעיות בלתי פתורות בנושא שילוב וטיפול בילדים בעלי צרכים מיוחדים במערכת החינוך. פעילותה של הוועדה תימשך חמישה חודשים, לאחריהם יוגשו מסקנותיה אל משרד החינוך.

 

מטרתה המרכזית של הוועדה היא שינוי חוק החינוך המיוחד בישראל. לצורך כך תבחן הוועדה היבטים שונים בתחום, בהם קביעת מדיניות משרד החינוך בכל הנוגע לטיפול בתלמידים בעלי צרכים מיוחדים, בחינת אופן הקצאת תקציב המשרד לטיפול זה, שרטוט תוכנית פעולה כללית בנושא וקביעת סדרי עדיפויות.

 

לצד נושאים אלו יידונו גם היבטים של אפיון, תפקוד לקות של תלמיד זכאי חוק חינוך מיוחד, קביעת מנגנונים לתקצוב השירות לתלמידים, ודרכי ההתקשרות בין משרדי הממשלה השונים בהקשר ליישום חוק חינוך מיוחד.

 

בוועדה חברים: ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד יורי גיא רון, מנהלת אגף חינוך מיוחד במשרד החינוך, רות פן, מנכ"ל אלו"ט, צביקה עידן, מנכ"ל אקי"ם, יוסי מלכה, מנכ"ל איל"ן, שמעון צוריאלי, ונציגי העמותות השונות המטפלות בילדים בעלי צרכים מיוחדים.

 

השופטת דורנר התייחסה לנושא הקמת הוועדה ואמרה: "ביום הכיפורים אנו בודקים את חטאינו. החברה בישראל, באמצעות ממשלת ישראל, חטאה כלפי ילדים פגועים במשך שנים על גבי שנים. לי אישית ניתנה הזכות לכתוב פסק דין בעתירה בעניין ילדים בעלי תסמונת דאון.

 

"בית המשפט העליון החליט בניגוד לעמדת משרד החינוך, כי יש זכות לשיוויון, שילדים אלה זכאים לשילוב, וכי זה אינו שיקול של משרד החינוך - אלא חובה לממן זאת. זאת הייתה הצהרה כללית לעותרים, אולם הם המשיכו לחזור עוד שנים לבית המשפט העליון. אנחנו בתקופה שעוד אפשר לכפר. הוועדה היא דרך נכונה לכפרה זו, ואני שמחה על יוזמת השרה למינוי ועדה ציבורית בנושא. זאת בהחלט חובה".

 

שרת החינוך: נממן סייעות כבר אחרי סוכות

שרת החינוך, פרופ' יולי תמיר, אמרה במסיבת עיתונאים, כי מעבר להקמת הוועדה, שתי החלטות בנושא טיפול בילדים בעלי צרכים מיוחדים - כבר יצאו לדרך. המרכזית ביניהן היא החלטת משרד החינוך לממן סייעות לילדים בחינוך המיוחד בגילאי 3-4. זאת למרות החלטת בג"ץ שקבע כזכור כי המשרד אינו חייב לממן סייעות. שרת החינוך הוסיפה בהקשר כי המימון יחל כבר אחרי החגים.

 

החלטה נוספת עליה הכריזה השרה היא שבתוך ארבע שנים, במהלך הדרגתי, יצורפו את כל בתי הספר בחינוך המיוחד למסגרת של יום לימודים ארוך. מדובר בבתי ספר באזורים הזכאים ליום חינוך ארוך, שעד היום לא קיבלו אותה.

 

בנושא הקמת הוועדה הציבורית אמרה השרה תמיר: "אין זה סוד שבשנים האחרונות התחבט משרד החינוך בשאלת הדרך הנכונה לתת מענה לילדים בעלי צרכים מיוחדים. זאת התלבטות אמיתית שיש עליה יותר מתשובה אחת, אך מול שאלת הרגישות ברמה האנושית, ישנם קשיים ברמה התקציבית.

 

"על-כן החלטנו להקים את הוועדה, ביחד עם הארגונים המטפלים בילדים אלה, ולנהל דיון פתוח וציבורי שבסופו תתקבל הכרעה על אופן הקצאת המשאבים של משרד החינוך ואופן הטיפול בילדי החינוך המיוחד".

 

לגבי השופטת דליה דורנר, העומדת כאמור בראש הוועדה, אמרה השרה: "גם בין האנשים העוסקים בתחום בארגונים השונים, ישנם חילוקי דעות מהותיים. לכן שמחתי שבראש הוועדה עומדת השופט דליה דורנר, לאחר שהתרשמתי מפסקי דין שלה בעבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוד אפשר לכפר. דורנר
צילום: דורון גולן
קשיים תקציביים. תמיר
צילום: ששון תירם
מומלצים