"מתגנב לעולמן של החיות"
מדור חדש מציץ מדי יום שלישי לעולמם של צלמי טבע ישראלים. והיום: ליאור כסלו, צלם ומדריך צפרות מרמת הגולן, מצלם ציפורים ויונקים בישראל ובעולם. "במקום לצוד, אפשר להשיג את המטרה ההפוכה ולתעד את בעלי החיים שחיים סביבנו", הוא אומר. "בלעדיהם, אין טעם לצאת לטבע"
"לפעמים מפגש אחד עם ציפור בטבע יכול לשנות לך את החיים ולקחת אותך למקומות שלא חלמתם להגיע אליהם", מתוודה ליאור כסלו, צלם ומדריך צפרות בן 37 המתגורר במושב רמות ברמת הגולן. מאז ילדותו במושב, הוא נשם טבע ובילה שעות בטיולים בעקבות ציפורים ובעלי חיים שונים באזור.
"למזלי, דווקא בתקופה בה הייתי ילד למדתי בעזרת תושבים מקומיים כיצד לאתר חיות בשטחי המחייה שלהן ושכללתי את המיומנות הזו במהלך השנים". כשהתבגר החל לעבוד כבוקר בעדרי בקר ברמת הגולן. "ביליתי שעות על הסוס בשטח עם כל הפרות סביבי והיו לי אין ספור הזדמנויות להשקיף ולתצפת על כל בעלי החיים המעניינים".
כסלו מעדיף להתגנב אל בעלי החיים בסביבתם הטבעית במטרה לתעד אותם מקרוב. "לעיתים אני עושה זאת מרכב ופעמים נדירות ממסתור", מגלה כסלו. "הדבר האחרון שאני רוצה לעשות הוא לפגוע בבעל חיים, אך אם יודעים איך להגיע אליו, לשדר לו בשפת גוף כי אתה לא גורם מאיים ולדעת היכן עובר הגבול לפני שאבריח אותו ממני, אפשר להגיע למפגשים מרתקים". אחד מרגעי ההנאה הגדולים שלו הוא מפגש קרוב עם חתול ביצות בשעת לילה מאוחרת בצפון הארץ.
לפני 13 שנה, הוא הגיע לראשונה להודו לאחר השרות הצבאי והאהבה לציפורים ובעלי חיים שנשמרה על אש קטנה, פרצה בקליק גדול. "דווקא בילוי בשמורת טבע בה צפיתי על טיגריס שמנסה לצוד חזיר בר רמז לי בעדינות שאולי כדאי לי להתחיל להסתובב עם מצלמה בטיול", הוא אומר בחיוך. "מאז נשאבתי לעולם הצילום ולתיעוד בעלי חיים בארץ ובעולם".
עידן הצילום הדיגיטלי פתח בפניו צוהר לתיעוד מרשים של בעלי חיים וציפורים בפרט. ב-11 השנים האחרונות הוא מבצע סקרי ציפורים בהתנדבות בהודו ומעביר את הנתונים שאסף לרשויות המקומיות. "בהודו קיים מחסור חמור בצפרים והרגשתי שאני יכול לעזור לשמור על הציפורים המרהיבות שחיות שם", הוא אומר. גם בישראל כסלו השקיע את מרצו בביצוע סקרי עופות בר בחברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים. "אני אוהב לצלם דורסים בפעולה. לפעמים אני מרגיש בר מזל שהם מאפשרים לי לצפות בהם ברגעים קטנים וגדולים בחייהם".
בשנתיים האחרונות פועל כסלו כדי לגלות ליושבים בציון את נפלאות הטבע בארץ. הוא הקים את אתר "תצפית"
בו קיים מגדיר פתוח ליותר מ-260 מינים של ציפורים. "זו מלאכת נמלים בה אני מנסה להקנות לכל חובב ציפורים באשר הוא כלים טובים יותר כדי לתצפת על ציפור, איך לזהותה והיכן הסיכויים הגדולים ביותר לגלות אותה בסביבתה הטבעית", הוא מסביר.
"זו מלאכת נמלים מפרכת ולמזלי אני זוכה לתגבור מידידים כמו יואב פרלמן, יורם שפירר ורוני ליבנה שתורמים את כשרונם לפרויקט המתמשך".
למרות שכסלו חובב צילום ציפורים במעוף, אהבתו הגדולה היא דווקא תיעוד ציפורים בסביבת מחייתן הטבעית. "כשהציפור רגועה, לא מרגישה מאויימת ועסוקה בשלה, כך ניתן להשיג את התמונות הטובות ביותר שלה", הוא אומר. "יש לנו אוצר גדול שמעופף לנו מעל הראש מדי יום וחבל שאנשים רבים לא שמים אליו לב. אם רק נעצור לרגע, נגלה עולם ומלואו".
התקווה הגדולה של כסלו היא כי כוחו של הצילום יצליח בסופו של דבר להגביר את המודעות והחשיבות של הטבע בארץ ובעולם. "השטחים הפתוחים בישראל מצטמצמים בהדרגה ולבעלי החיים יש זכות לא פחות גדולה מאיתנו כדי לחיות כאן והם זקוקים לבית גידול בו לא יפריעו להם לחיות", הוא מסכם. "אני מאמין כי חוש הציד של האדם בא לידי ביטוי בצורה הטובה ביותר באמצעות הצילום. במקום לצוד חיות, אפשר להשיג את המטרה ההפוכה ולתעד את בעלי החיים שחיים סביבנו. בלעדיהם, אין טעם לצאת לטבע".
"מאוהב בציפורים". כסלו עם חבר קרוב
צילום: איציק מרום
ומשקיע רבות בתיעוד הטבע
מומלצים