האו"ם דן בשינוי האקלים; המזכ"ל עקץ את בוש
בכינוס מיוחד של מנהיגי מדינות בעצרת האו"ם קרא המזכ"ל באן ל"פריצת דרך אמיתית" בנושא המאבק בשינוי האקלים, ולהפיכת "הדאגה המשותפת שלנו לקונצנזוס לעבר פיתרון" . באן אמר גם שהאו"ם הוא "הפורום היחידי" בו נושא זה צריך לעלות לדיון - ביקורת על המסלול העצמאי שמובילה ארצות הברית בנושא
מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, פתח אמש (ב') כינוס מיוחד של העצרת הכללית שעסק בנושא התחממות כדור הארץ, וקרא למציאת "פריצת דרך אמיתית" בנושא המאבק הבינלאומי בשינויי האקלים. "... המציאות היא שחוסר פעולה כעת יגבה את המחיר הגבוה ביותר בטווח הארוך", אמר, וקרא "להפוך את הדאגה המשותפת של כולנו לקונצנזוס בדרך קדימה לעבר הפיתרון".
מטרת הכינוס הייתה לקיים דיון פתוח בין ממשלות ולמצוא מכנים משותפים ונקודות להסכמה לקראת כינוס ועידה בינלאומית בנושא התחממות כדור הארץ בבאלי שבאינדונזיה בחודש דצמבר. הכינוס בבאלי נועד לגבש יוזמה חדשה למאבק בשינויי האקלים, שתחליף את אמנת קיוטו שתוקפה יפוג ב-2012.
עוד בנושא:
- נוסח פשרני בנושא האקלים בוועידת אייפק
- לראשונה בהיסטוריה: נתיב שיט דרך הקוטב הצפוני
- האם ההתחממות הגלובלית היא דבר חיובי?
הכינוס היה הגדול מסוגו והשתתפו בו נציגים מ-150 מדינות, בהם כ-80 ראשי מדינות - אך נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש, שמתנגד ליוזמת האו"ם להגבלת פליטת גזי החממה, לא היה ביניהם. עם זאת, הוא השתתף מאוחר יותר בארוחת ערב אותה אירח באן, שעסקה גם היא בנושא האקלים.
באן ציטט בדבריו מדו"ח הפאנל הבין-ממשלתי של האו"ם בנושא האקלים, שגורס כי התחממות כדור הארץ קשורה באופן ישיר לפעילות בני האדם, וקרא למאמץ "חסר תקדים" כדי לקדם את האתגר. "בהתחשב באופיו וברוחבו של האתגר העומד בפנינו, יוזמות לאומיות לבדן אינן מספיקות", אמר.
הוא קרא למדינות העולם להאיץ ולשתף פעולה במאבק בהתחממות כדור הארץ ואמר כי נושא זה צריך להיות בראש סדרי העדיפות הלאומיים והבינלאומיים. "אנו צריכים לתקוף את הנושא באמצעות מסגרת פעולה בינלאומית, שתבטיח את שיתוף הפעולה הבינלאומי הרחב ביותר". הוא גם אמר שהאו"ם הוא "הפורום היחידי" בו נושא זה צריך לעלות לדיון. בדבריו אלה נשמעה ביקורת לא מרומזת כלפי ארצות הברית, שמתנגדת לאופן שבו מוביל האו"ם את הטיפול הבינלאומי בנושא כיום, ומובילה יוזמה משלה בעלת אופי שונה לגמרי.
ארה"ב: מגבלות גם על מדינות מתפתחות מזהמות
יוזמת האו"ם, כפי שמתבטת באמנת קיוטו, מבקשת להציב מגבלות אחידות על מדינות מפותחות בנושא פליטת מזהמים - ומגבלות אחרות על מדינות מתפתחות. מנגד טוענת ארצות הברית, בין השאר, כי העקרון המנחה בהטלת המגבלות צריך להיות כמות הזיהום. לפיכך על סין והודו, גם אם הן עדיין מוגדרות מדינות מתפתחות, צריך להטיל מגבלות כבדות בנושא הפליטה בשל היותן מהמזהמות הגדולות בעולם. מדינות אלה, וגם האו"ם, מתנגדות לעקרון זה בטענה כי הוא יבוא על חשבון הפיתוח התעשייתי והצמחיה הכלכלית, שתפקידם להוציא מיליוני אנשים ממעגל העוני והרעב.
בהמשך השבוע צפוי נשיא ארצות הברית לכנס ועידה עצמאית, ראשונה מסוגה, בנושא האקלים, בה ישתתפו נציגים מ-16 מדינות האחראיות לרוב גזי החממה הנפלטים לאטמוספירה, ביניהן סין והודו. ממשל בוש טוען כי מגבלות אחידות אינן הפיתרון, ועל כל ממשלה לקבוע בעצמה יעדים לקיצוץ שיעור הפליטה. כמו כן דוגל בוש בהסטת המאמץ הבינלאומי לפיתוח ושימוש באנרגיה מתחדשת ונקיה, במקום לנסות ולהפחית את הנזק שנגרם מהאנרגיה הנוכחית של שריפת דלק מאובנים.
בין הנואמים בכינוס היה גם מושל קליפורניה ארנולד שוורצנגר, שיצא באופן פומבי נגד המדיניות של ממשל בוש בנושא האקלים והציב מכסות ומגבלות כבדות על פליטת מזהמים בתחום הסמכות שלו. "מה שאנו זקוקים לו זה פעולה, פעולה, פעולה...", אמר כוכב הקולנוע, שאינו מסתיר את שאיפותיו הפוליטיות.
נואם נוסף היה רג'נדרה פצ'אורי, המדען הבכיר של האו"ם בנושא האקלים, שציין כי העדויות לנזק של התחממות כדור הארץ כבר ניכרות בהיקף חסר התקדים של הפשרת הקרח בקטבים והעליה המואצת של מפלס המים, הן מהפשרת הקרח והן כתוצאה מהתרחבות פיזית בשל התחממות הטמפרטורה.
נואם אחר היה עמנואל מורי, נשיא פדרציה האיים של מיקרונזיה, שאמר לבאי הכנס כי עלית מפלס הים כבר גובה נזקים, הורסת יבלים, ממליחה מאגרי מי תהום ומכסה על חופי מדינת האיים שלו. "איך מסבירים לתושבים שהמצב הזה נגדם על ידי פעולה של בני אדם אחרים במקומות רחוקים", תהה מורי.
כדי לעמוד בהתחייבויותיהן לאמנת קיוטו צריכות מדינות האיחוד האירופי להפחית את פליטת הגזים בשמונה אחוזים, אולם הן כבר התחייבו להפחתה עמוקה יותר של 20 אחוז עד 2020. נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, קרא בכינוס "לכל המדינות המפותחות והמזהמות הגדולות" להתחייב להפחתה של מחצית מכמות הפליטה עד 2050.