סטודנטית איראנית עונה: גם אצלנו יש הומואים
בין פקפוק בשואה לעקיצות נגד ישראל, הכריז אחמדי-נג'אד: אין אצלנו הומואים. בשיחה עם ynet משיבה לו סטודנטית מאוניברסיטת טהרן: "הם קיימים - אבל מתחבאים". כמוה, גם התקשורת האמריקנית מטילה ספק בשפיותו. ומומחה ישראלי מזכיר: הביקורת נגדו בתוך טהרן גוברת
ביום שאחרי הופעתו של נשיא איראן באוניברסיטת קולומביה והסערה תקשורתית שחולל, הנושא עדיין שולט בסדר היום התקשורתי בארצות הברית - וגם באיראן.
"הביקור מסייע לאחמדי-נג'אד לבסס את מעמדו כמנהיג עולמי, באיראן אך גם בקהילה הבינלאומית", אומר ל-ynet רז צימט, עמית מחקר במרכז ללימודים איראניים באוניברסיטת תל-אביב. עם זאת, לא כולם באיראן מרוצים מהביקור של נשיאם בניו-יורק. "הביקור עורר ביקורת בקרב החוגים הרפורמיסטים", מסביר צימט.
לדברי צימט, עיתונים רפורמיסטים מתחו ביקורת על שני הביקורים הקודמים של אחמדי-נג'אד בניו יורק. הם קבעו כי הביקורים היו חסרי משמעות, וגינו את הופעתו בלבוש עממי ואת גינוניו הוולגרים, כהגדרתם, שלדעתם לא תרמו לקידום מעמדה של איראן. אחד העיתונים הציע לו להביא מסר חדש לאמריקנים, במקום לחזור על מסרים מתלהמים שכבר הביא בשנתיים האחרונות, בנוגע למאבק בין מדוכאים לנדכאים.
"העמדות שלו הן פחות או יותר אותן עמדות שהוא מביע גם כשהוא באיראן. הוא מנסה להציג אותן בצורה פחות בוטה, שמתאימה יותר לדעת הקהל המערבית", הסביר צימט. "במקום לקרוא להשמדת ישראל הוא אומר שאת בעיית הפלסטינים צריך לפתור באמצעות משאל עם, כשברור לכולם שהמשאל הזה יתבצע בקרב התושבים המקוריים של הארץ המנדטורית. זאת דרך אחרת לקרוא להשמדת מדינת ישראל בלי לומר זאת בבירור".
צימט הזכיר כי האירועים באיראן בחודשים האחרונים הוכיחו כי מעמדו של אחמדי-נג'אד אינו איתן - והוא זוכה לביקורת לא מועטה בארצו. למרות שההצהרות שהוא השמיע בנוגע לישראל, השואה והגרעין מקובלות באופן עקרוני על ההנהגה העליונה באיראן, הם "מתנגדים לסגנון שלו. בשנתיים האחרונות היו לא מעט שאמרו 'עדיף שתדבר פחות, כי ההצהרות שלך מזיקות, גם אם הן מקובלות'".
אחמדי-נג'אד אתמול, על בימת אוניברסיטת קולומביה (צילום: רויטרס)
אתמול הכריז אחמדי-נג'אד, בתשובה לאחת השאלות, כי באיראן אין הומוסקסואלים - ודבריו זכו לשריקות בוז ופרצי צחוק. הוא בוודאי יתעניין לשמוע את דבריה של נ', סטודנטית איראנית מטהרן, שסיפרה ל-ynet כי היא מכירה לא מעט צעירים בעלי נטיות מיניות שונות. "הם פשוט לא יכולים להראות את זה בגלוי", אמרה. "אמנם אין להומוסקסואלים מקומות משלהם ובתי קפה משלהם, אבל התופעה בהחלט קיימת". כמו כולם, גם היא קראה באינטרנט על תוכן נאומו של אחמדי-נג'אד. "הוא בנאדם משוגע", סיכמה.
צימט הזכיר כי למרות שקבלת הפנים שלה זכה אחמדי-נג'אד אתמול באוניברסיטת קולמביה לא היתה אוהדת במיוחד - היא היתה אוהדת יותר מזאת שזכה לה כאשר הופיע בפני סטודנטים איראנים לפני מספר חודשים. בעוד שאתמול כינה נשיא אוניברסיטת קולומביה את אחמדי-נג'אד "דיקטטור קטנוני" - בהופעתו באיראן שרפו הסטודנטים את תמונתו וקראו לעברו, "מוות לדיקטטור".
אחמדי-נג'אד חי בסרט
ביום שאחרי, גם ארה"ב מתקשה להתאושש מהמופע התקשורתי שעבר עליה. צהובוני ניו יורק הציבו את תמונתו של אחמדי-נג'אד בשעריהן בליווי כותרות מתריסות. "דיקטטור? אני?", זעקה הכותרת ב"ניו יורק פוסט". "הממזר המרושע", נכתב בכותרתו של "הדיילי ניוז".
אך גם עיתוני האיכות המובילים בארה"ב לא חסכו את ביקורתם מהנשיא האיראני. בעמודי הדעות של העיתון "וושינגטון פוסט" פרסם הפובליציסט דיינה מילבנק מאמר ארסי על הופעותיו של אחמדי-נג'אד אתמול בקולומביה ובמועדון העיתונות הלאומי בוושינגטון, תחת הכותרת "בשידור חי מניו יורק - מופע החוסר-מציאות של אחמדי-נג'אד". מילבנק ציין כי ההתנגדות החריפה שהובעה אתמול בניו יורק נגד הופעתו של אחמדי-נג'אד בקולומביה היא מוטעית. "מבלי להקשיב לאיש, כיצד יוכל העולם להתרשם עד כמה הוא מופרע?", תהה.
שער ה"דיילי ניוז". הממזר המרושע
מילבנק ציין לחומרה את העובדה שאחמדי-נג'אד איחר לאירוע של מועדון העיתונות, ואף
פרש ממנו 15 דקות לפני המתוכנן, בתואנה שעליו להתפלל לפני הופעתו בפני האוניברסיטה, שנערכה מיד לאחר מכן. מילבנק הוסיף כי הנשיא הקדיש את מרבית הזמן שהוקצב לו ל"גבב סנטימנטלי זול", כדבריו. במקום דיון רציני בהעשרת אורניום, "קיבלנו כרטיסי ברכה של 'הולמרק'", כתב.
את תשובותיו של הנשיא האיראני לשאלות הנוקבות שנשאל, כינה מילבנק "סדרה של שקרים". אחמדי-נג'אד דחה את כל השאלות הלא-נוחות, קרא תיגר על מהימנותן של העובדות שהוצגו בפניו, ותהה בתמימות מהן המקורות לדיווחים. "מי יודע", סיכם מילבנק, "אולי במוחו המופרע והמעוות של אחמדי-נג'אד כל זה נכון".