שתף קטע נבחר

מיאנמר: שליח האו"ם פגש את מנהיגת האופוזיציה

השליח איברהים גמברי זכה לפגישה נדירה עם אונג סן סו-צ'י הכלואה בביתה, אולם לפי שעה לא הצליח להיפגש עם ראש החונטה הצבאית, תאן שווה. האו"ם הודיע כי השליח ממשיך לצפות לפגישה עמו. עד כה לא דווח על כל התקדמות לקראת סיום העימותים האלימים בין כוחות הביטחון למפגינים

שליח האו"ם, איברהים גמברי, נפגש היום (א') עם מנהיגת האופוזיציה במיאנמר (בורמה), כלת פרס נובל לשלום, אונג סן סו-צ'י, הנתונה במעצר בית. לפי שעה, השליח לא נפגש עם ראש החונטה, תאן שווה, עמו הוא מבקש לדון בטיפול הקשוח במפגינים שמחו בשבועות האחרונים נגד המשטר הצבאי.

 

"הוא מצפה לפגוש את הגנרל הבכיר תאן שווה, יושב ראש המועצה המדינית לשלום ופיתוח, לפני סיום ביקורו", נאמר בהודעה שפרסם האו"ם. לא נמסר מתי עשוי גמברי לפגוש את טאן שווה, היושב בנאיפיטאווי, בירתה החדשה של מיאנמר, כ-385 ק"מ מצפון לבירה הישנה, יאנגון.

 

גמברי נועד במשך למעלה עם סו-צ'י בבית אירוח של הממשלה סמוך לבית שבו היא מוחזקת במעצר. מנהיגת האופוזיציה אינה רשאית להשתמש בטלפון ונדרשת מזה שנים לבקש אישור לקבלת מבקרים, שלעתים נדירים ניתן לה. השניים נפגשו לאחר שגמברי טס חזרה ליאנגון מנאיפיטאווי, שם נפגש עם ראש הממשלה תיין סיין, שר התרבות חין אונג ניינט ושר ההסברה, קייאו הסאן - כולם בדרגת גנרלים.

 

יציאתה של סו-צ'י אל מחוץ לביתה היא נדירה, אך הייתה לפעם השנייה שאירעה בתוך פחות משבוע. מאז מעצרה האחרון, במאי 2003, זכו בני עמה לראותה רק פעם אחת, כשנראתה בשערי ביתה כשבאה לברך את הנזירים שהותר להם לחצות את המחסומים ולהגיע עד לביתה. שוטרים לפיזור הפגנות הפרידו גם אז בין הנזירים לסו-צ'י, שמפלגתה, הליגה הלאומית למען הדמוקרטיה, זכתה בניצחון סוחף בבחירות ב-1990, שבתוצאותן לא מכירים הגנרלים.


כוחות הביטחון היום בבירה לשעבר, יאנגון (צילום: AFP)

 

לפי שעה, לא נמסר דבר על התקדמות כלשהי לקראת סיום הפעולות הכוחניות שבהן נקטה החונטה כדי להביא לסיום ההפגנות הגדולות שנערכו במדינה מזה קרוב לעשרים שנה. הבוקר דיווח העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" מפי קבוצות המתנגדות למשטר כי מספר ההרוגים בעימותים האלימים בין המפגינים לכוחות הביטחון עשוי לעמוד בסופו של דבר על כ-200 בני אדם.

 

כוחות צבא גדולים שפשטו בימים האחרונים על רחובות העיר יאנגון נעלו מנזרים, עצרו מתנגדים שהעזו לצאת לרחובות והקימו מחסומים רבים. מרבית הנזירים נעלמו מהנוף - חלקם מסתגרים במנזרים, אחרים גורשו מהעיר. את מקומם תפסו מאות אזרחים שהעזו להביא את מחאתם על שלטון החונטה והסתכנו בתגובות האלימות של אנשי הביטחון. לפי הדיווח הרשמי, מניין ההרוגים בעימותים עומד על תשעה בני אדם.

 

היום לא נראו כל התקהלויות במרכז יאנגון. כוחות הצבא והמשטרה המשיכו לערוך חיפושים על גופם של התושבים, בניסיון לאתר מצלמות. רשת האינטרנט, דרכה העבירו תושבים מקומיים דיווחים וצילומים לעולם הרחב, נותרה מנותקת במדינה. עדי ראייה אמרו כי חיילים נראו כמעט בכל רחוב בעיר, שבה מתגוררים חמישה מיליון בני אדם.

 

ארגון זכויות אדם הפועל מהונג קונג הודיע כי לפחות 700 נזירים ו-500 בני אדם נוספים נעצרו ברחבי מיאנמר. המחאה החלה באמצע חודש אוגוסט בצעדות קטנות במחאה על עליה חדה במחירי הנפט, אך התגברה בעקבות התארגנות הנזירים הבודהיסטים, לאחר שחיילים ירו מעל לראשיהם של כמה נזירים שהשתתפו בצעדות.  

 

העימותים בין כוחות הביטחון למפגינים גררו גינויים ברחבי העולם ואף מסין, בעלת ברית חשובה של מיאנמר. מנהיגי החונטה, שנוהגים בדרך כלל להתעלם מהביקורת בעולם, הסכימו לאפשר לשליח האו"ם גמברי לבקר במדינה. הטלוויזיה הממשלתית דיווחה כי ברחבי המדינה נערכו צעדות במחאה על ההפגנות ביאנגון וגורמים מקומיים אמרו כי המחאה הפרו-ממשלתית תגבר במהלך ביקורו של גמברי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים למען סו-צ'י בסינגפור, היום
צילום: איי אף פי
חיילים מפטרלים ביאנגון
צילום: איי פי
מומלצים