שתף קטע נבחר

מועצת זכויות האדם של האו"ם גינתה את מיאנמר

הגוף הבינלאומי שהתמקד עד כה רק בהפרות זכויות האדם בישראל, גינה את הדיכוי האלים של ההפגנות השקטות במיאנמר וקרא לחונטה לשחרר את מנהיגת האופוזיציה, אונג סן סו-צ'י, הנתונה למעצר בית. "החונטה אינה יכולה לצפות שהבידוד שכפתה על עצמה יגן עליה מפני אחריות לפעילותה", אמרה נציבת זכויות האדם

מועצת זכויות האדם של האו"ם גינתה הערב (יום ג') את המשטר במיאנמר (לשעבר בורמה) על הדיכוי האלים של ההפגנות למען הדמוקרטיה וקראה לפתוח בחקירה מיידית לבירור הפרות זכויות האדם במדינה. מדובר בפעם הראשונה שבה גינה הגוף הבינלאומי מדינה אחרת מלבד ישראל.

 

המועצה, בה חברות 47 מדינות, "גינתה בתוקף את הדיכוי האלים המתמשך של ההפגנות השקטות במיאנמר, הכולל אלימות, הרג, מעצרים אקראיים והיעלמויות כפויות של אזרחים". יצוין כי למועצה אין כל סמכויות לאכוף את החלטותיה וכוחה מוגבל למשיכת תשומת לב להפרות זכויות אדם ברחבי העולם.

 

ההחלטה, אותה הציעו מדינות אירופאיות, אושרה בתום דיון שבו נשמעה עדותו של דיפלומט שוודי שביקר בחודש שעבר במיאנמר והיה עד לתקרית שבמהלכה פתחו כוחות ביטחון באש לעבר אזרחים לא חמושים. נציבת זכויות האדם של האו"ם, לואיז ארבור, דרשה להעמיד את מיאנמר על אחריותה ל"תגובתה המזעזעת" להפגנות השקטות של הנזירים הבודהיסטים והפעילים למען הדמוקרטיה.


הדיון על מיאנמר במועצת זכויות האדם של האו"ם (צילום: AFP)

 

"הרשויות במיאנמר אינן יכולות עוד לצפות כי הבידוד שהטילו על עצמן יגן עליהם מפני אחריות לתת דין וחשבון על פעולויותיהן", אמרה ארבור. היא הוסיפה כי "ההפגנות השקטות שראינו בשבועות האחרונים והתגובה המזעזעת של הרשויות מהוות רק ביטוי עדכני לדיכוי זכויות וחירויות הפרט שנמשך במיאנמר מזה קרב ל-20 שנה".

 

האיחוד האירופי הוביל את המאמצים לכינוס ישיבה מיוחדת של מועצת זכויות האדם בעקבות דיונים שהתנהלו במועצת הביטחון והעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק. במועצת הביטחון, אפילו סין, שהסתייגה מלבקר את בעלת בריתה מיאנמר, הצטרפה לשאר החברות בהבעת דאגה מהאלימות וקריאה לגלות איפוק ולאפשר את ביקורו של שליח האו"ם, אברהים גמברי, במדינה.

 

החונטה הצבאית השולטת במיאנמר הודיעה כי עשרה מפגינים נהרגו בעימותים עם כוחות הביטחון. אולם לפי ארגונים שונים, עד למאתיים בני אדם נרצחו ואלפים נעצרו. "הממשלה חייבת למסור דיווח מלא באשר לפעילותה במהלך ולאחר המחאות, ובכלל זה מידע מפורט ושניתן לאמתו באשר למספר האנשים שנהרגו ונפצעו, ובאשר למקום הימצאם ומצבם של העצורים", אמרה ארבור.

 

הדיפלומט שייצג את מיאנמר בדיון, ניונט סווה, אמר לחברות המועצה כי ארצו "נתונה ללחץ פוליטי כבד מצד כמה ממדינות המערב" וכי מטרת המחאות הייתה להביא להתערבות חיצונית בנעשה במדינה. "לממשלה יש ראיות מוצקות לכך שהמחאות הסתייעו במימון מצד גורמים המתנגדים למשטר מבית ומחוץ", אמר סווה.

 

עד כה התמקדה המועצה רק בגינוי ישראל על הפרות זכויות האדם של הפלסטינים בשטחים, וכמעט ולא עסקה בכל נושא אחר. בשבוע שעבר קרא נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש מעל בימת האו"ם למנהיגי העולם לפעול למען זכויות האדם - וקרא לנציבות זכויות האדם של האו"ם להפסיק ולהתייחס לישראל כאל המדינה היחידה המפרה זכויות אדם.

 

מועצת זכויות האדם של האו"ם קראה לממשלת מיאנמר "להבטיח כי זכויות האדם וחירויות היסוד יכובדו ולהעמיד לדין את מפרי זכויות האדם, כולל אלו האחראים להפרות האחרונות של זכויות המפגינים". החלטת המועצה גם קראה לממשלה לשחרר עצירים פוליטיים, בהם מנהיגת האופוזיציה, אונג סן סו-צ'י.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסכימו לגנות את המיאנמר
צילום: רויטרס
גמברי. נפגש עם ראש החונטה
צילום: איי אף פי
מומלצים