שתף קטע נבחר

 

גול: נשנה חוק האוסר את העלבת הזהות הטורקית

נשיא טורקיה ערך ביקור במדינות מערב אירופה לראשונה מאז נבחר, והצהיר כי יהיה מוכן לשנות חוק האוסר על העלבת הזהות הטורקית - ומעכב את כניסתה של טורקיה לאיחוד האירופי. עשרות עיתונאים הועמדו לדין בשל החוק, אולם גול טוען: "טורקיה היום דמוקרטית הרבה יותר"

נשיא טורקיה, עבדאללה גול, קרא אמש (יום ד') לערוך שינויים בחוק האוסר על העלבת הזהות הטורקית הלאומית. החוק הוא אחד המכשולים המרכזיים עומדים בפני הצטרפותה של טורקיה לאיחוד האירופי, שכבר דרש בעבר את ביטולו.

 

"אנחנו יודעים שיש בעיה עם החוק הזה, יש מקום לשיפור ולשינויים שיש לעשות בו. אני תומך ברעיון שיש לעורך שינויים בסעיף 301", אמר גול המבקר במדינות מערב אירופה, ביקור שבמהלכו הופיע בפני ועידה של הפרלמנט האירופי. גול מנסה לקדם את ניסיונותיה של טורקיה להצטרף לאיחוד כחברה, אולם עד כה דחתה טורקיה את דרישת האיחוד לבטל את החוק בטענה כי הוא פוגע בזכויות האדם במדינה.

 

סעיף 301 לחוק העונשין הטורקי קובע כי העלבת הרפובליקה הטורקית או הזהות הלאומית הטורקית הן עבירות פליליות. סעיף זה, הפוגע בחופש הביטוי, עומד במוקד המחלוקת בין טורקיה לבין האיחוד האירופי במשא ומתן על הצטרפותה של המדינה המוסלמית לאיחוד. עשרות עיתונאים עמדו בטורקיה למשפט בגין הפרת אותו סעיף.

 

לדברי גול, הסעיף פוגע בתדמיתה של טורקיה משום שהיא מצטיירת כמדינה בה אינטלקטואלים נשלחים לכלא רק משום שהביעו את דעתם. עם זאת, הנשיא הדגיש כי מדובר בתפיסה מוטעית. "איש לא נאסר משום שביטא את דעתו באופן חופשי", טען.

 

בשיחה עם נציגי ארגון זכויות האדם של האיחוד הסביר גול כי טרם גובש לוח זמנים לשינוי החוק, אולם הבהיר כי הממשלה בטורקיה העמידה בראש סדר העדיפויות שלה את השיפור במצב זכויות האדם במדינה. לדבריו, טורקיה כיום היא מדינה סובלנית ודמוקרטית הרבה יותר מזו שהייתה לפני כחמש שנים. "כל צורה של אפליה אסורה כיום בטורקיה. הזכות להפגין ולהתאגד מעוגנת בחוק והזכויות התרבותיות והדתיות הורחבו", אמר גול. השיחות לצירופה של טורקיה לאיחוד החלו בשנת 2005, אולם תהליך הצטרפותה עוכב בין היתר על רקע טענות קשות על מצב זכויות האדם במדינה והקונפליקט שבין יוון וטורקיה על השליטה באי קפריסין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גול. לשנות את החוק
צילום: רויטרס
מומלצים