יו"ר ועדת חוקה: אפשר לעשות פה היסטוריה
"אם לא נכונן חוקה יהיה פה חורבן בית בין רשויות השלטון", מזהיר מנחם בן-ששון. בשיחה עם ynet הוא מנסה להתנבא, מה הסיכוי להשלמת המלאכה כבר בקדנציה הקרובה - ושופך אור על כמה מהפיתרונות המסתמנים לסוגיות שקורעות את החברה הישראלית
בנאומו בכנסת אמר אתמול ראש הממשלה, אהוד אולמרט, כי לקראת חגיגות ה-60 לישראל תונח על שולחן הכנסת הצעה מוסכמת לחוקה. יו"ר ועדת החוקה בכנסת, ח"כ פרופ' מנחם בן-ששון, אמר היום (יום ג') ל-ynet כי בחודש ינואר הקרוב תחל הוועדה בהצבעות לאישור החוקה. לדבריו, "הרוח הגבית שקיבלנו מראש הממשלה התומך במהלך באופן מובהק - תאפשר לעשות פה היסטוריה".
ח"כ בן-ששון הסביר בניגוד לפעמים קודמות בהן נכשל הניסיון לאשר חוקה, "הפעם אפשר לעשות את זה". יו"ר ועדת החוקה טוען כי הבעייתיות שקיימת לכינון חוקה בשל התנגדויות של פלגים שונים בחברה הישראלית, כמו החרדים, ברורה לו, ועם זאת, הוא אומר: "נדמה לי שבשלה העת בה ניתן להגיע להסכמה. יש גורמים רבים בכנסת שרוצים בכך. לדעתי דווקא משום שאני חבר במפלגת מרכז מצד אחד, וחובש כיפה מצד שני, אוכל למצוא את הדרך לגשר על הפערים".
בשנה האחרונה, חרף אפשרות שהיא כלל לא תעבור, מקדיש בן-ששון שעות רבות כדי לגבש הצעה לחוקה. על התקדמות הוועדה בנושא הוא אומר: "כבר סיימנו להכין את פרק עקרונות המדינה. זה פרק קשה עם הרבה מחלוקות אידיאולוגיות, למשל בנושא מדינה יהודית ודמוקרטית, מעמד השפה הערבית שמוצע שתהיה שפה רשמית ואפילו חוק השבות".
לגבי סוגיית חוק השבות אמר ח"כ בן-ששון: "בחוקה יהיה ניסוח כללי שלכל יהודי יש זכות לחזור למדינת ישראל. מנגד, לא נגדיר מיהו יהודי, זו לא סוגיה שאנחנו רוצים לעסוק בה בחוקה. אגב, הנטייה בין רוב חברי הוועדה היא שחוק השבות לא יינתן לדור שלישי".
בנוסף עומדת הוועדה לדון בפרק, שכותרתו "מגילת הזכויות". "זה פרק רגיש ביותר בחוקה, והוא כולל את נושאי חופש דת וחופש מדת, את חוק יסוד החינוך, את הזכות לחינוך, נושא זכויות סוציאליות לאדם, חופש הביטוי ועוד. זה פרק שהאזרח הפשוט יהנה ממנו הנאה גדולה. במקביל אנחנו עוסקים בפרק אחר שנקרא חוק יסוד החקיקה שיטפל בהתאמה של כל חוקי היסוד הנוכחיים", אמר יו"ר ועדת החוקה.
"החוקה חשובה לישראל"
מבחינה טכנית, ח"כ בן-ששון מסביר כי הוועדה דנה בכל נושא במספר הצעות שונות, ומגבשת אותן לכדי הצעה אחת או שתיים. בשלב הזה לא מתקיימות הצבעות. בסופו של דבר, בחודש ינואר, תחל הוועדה לפי התכנון, בהצבעה על סעיפי החוקה השונים. אם הכל יעבוד לפי התכנון, והוועדה תאשר את הנוסח הסופי, החוקה תובא להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת.
בן ששון טוען כי "החוקה כה חשובה לישראל ולכן אני מאמין שבסוף כל המתנגדים יוכלו להתאחד סביב נוסח מוסכם. אם לא נכונן חוקה יהיה פה חורבן בית בין רשויות השלטון. הכנסת נגד בית המשפט העליון ולהפך, הרשות המבצעת נגד הכנסת ולהפך וכדומה. צריך שיהיה סדר ושכל רשות תדע את מעמדה. בנוסף, החוקה תמנע את התבזות הכנסת, למשל בחוקים שבית המשפט העליון מבטל לרשות המחוקקת. החוקה תגדיר הכל, היא תהיה ספר העבודה והמחייה של האזרח הקטן מול המדינה".
לגבי הסיכויים שהחוקה תעבור בכנסת, אמר בן-ששון: "הסיכוי שהחוקה תעבור הוא למעלה מ-50 אחוז. הוא גבוה מאוד. הציבור רוצה בכך וזה ישפיע על המחוקקים".