שתף קטע נבחר

 

היסטוריה: בנות אולפנה במיצג בבקו"ם

בכל שנה מוזמנים תלמידי השמיניות לבקו"ם כדי להכיר את חילות צה"ל מקרוב, לקראת השירות הצבאי. אתמול הגיעו לשם לראשונה במאורגן 100 בנות אולפנה דתיות במסגרת פרוייקט "משרתות באמונה". מה זה עשה להן?

מיצג חילות צה"ל, גם לדתיות: כמאה בנות אולפנה ותיכונים דתיים הגיעו אמש (יום ג'), לראשונה בהיסטוריה של החינוך הדתי, למיצג חילות צה"ל בבסיס תל השומר.

 

בכל שנה מוזמנים תלמידי השמיניות לאירוע זה על מנת להכיר את החילות השונים בצה"ל מקרוב, זאת כדי לסייע למועמד לפני גיוס לגבש את דעתו לגבי שירותו הצבאי. הגעת התלמידים למיצג תלויה בהסכמתו של בית הספר ומרבית התיכונים החילונים בארץ מארגנים הגעה מסודרת של תלמידים למיצג.

 

במקרה של מוסדות חינוך דתיים לבנות, לרוב מעדיף הצוות החינוכי שלא לשלוח את התלמידות למיצג מאחר ובחברה הדתית-לאומית גיוס בנות דתיות לצבא עדיין נחשב כסוגיה שנויה במחלוקת ואם הן מתגייסות הן עושות זאת באופן אישי.

 

הגעתן של הבנות למיצג החילות נעשתה מתוך פנייה אישית של הבנות לעמותת "אלומה" המפעילה בחמש השנים האחרונות את פרויקט "משרתות באמונה". במהלך הפרויקט חיילות דתיות ששירתו בצה"ל מלוות את הבנות לקראת השירות הצבאי. היום בו שהו הבנות בתל-השומר הינו החלק האחרון והמעשי של סמינר שכלל גם שני ימי עיון בנושא גיוס בנות דתיות לצבא ושהועברו במהלך חג הסוכות. במסגרת אותם ימי עיון שמעו הבנות הרצאות על ההיבטים ההלכתיים של הגיוס ועל המורכבות הכרוכה בשירות בנות דתיות בצה"ל.

 

המטרה: תמיכה ל-30% המתגייסות

למרות שאף אחד מהרבנים הבולטים בציונות הדתית לא פסק כי גיוס בנות לצבא מותר הלכתית, המציאות בשטח מראה אחרת. כשלושים אחוזים מהבנות המתחנכות במערכת החינוך הממלכתית-דתית בוחרות בכל זאת להתגייס לצה"ל. בשנים האחרונות הבינו גורמים חינוכיים ורבניים כי עדיף לייסד מערך תמיכה שיסייע לאותן מתגייסות להתמודד עם הקשיים שהמערכת הצבאית עלולה להעמיד בפניהן במהלך שירותן הצבאי. עמדה זו אף הביאה לתמיכתם של רבנים בפעילות של עמותת "אלומה".

 

רכזת הפרויקטים של "אלומה", שרון פורייטו מספרת כי בכינוס ההתחלתי, לפני כניסת הבנות לביתני תל-השומר ניכרה בהן ההתרגשות וגם הבלבול. "פתאום הן הבינו שהן חלק ממשהו מאוד גדול ושבסופו של יום, הן יצטרכו להחליט מה הן עושות. פתאום הן הבינו שהן ילדות גדולות ושהצבא הוא דבר אמיתי ושצריך לקבל החלטה. חלק גם שאלו את עצמן, רגע, בשביל מה ללכת לצבא", מספרת פורייטו.

 

לדבריה של פורייטו, במהלך השנים האחרונות תחושת המורכבות לגבי ההתגייסות לצה"ל רק התגברה בציבור הדתי. היא מתייחסת לתהליכים כלליים העוברים על החברה הישראלית, כמו המלחמה האחרונה בצפון וההתנתקות שהשפיעה עמוקות על הציבור הדתי בארץ.

 

כבחורה דתייה ששירתה בצבא, מרגישה פורייטו שבעקבות אותם מהלכים, חשוב לבנות הדתיות להשקיע מחשבה עמוקה לפני שהן מקבלות החלטה אם ללכת לצבא או לשירות לאומי. "אחרי ההתנתקות ואחרי המלחמה בצפון בנות מרגישות צורך להיות חלק מכלל ישראל ומבינות שהצבא הוא כור ההיתוך של החברה הישראלית. בנות שבוחרות להתגייס, עושות זאת כי חשוב להן להכיר את עם ישראל ולדעת למה אנחנו חיות בארץ הזאת. אנחנו משתדלים לא לייפות את המציאות אלא לתת לבנות כלים להתמודדות. לפעמים זה הולך טוב, ולפעמים המציאות לא פשוטה, אבל אי אפשר שלא להכיר בה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צה"ל קורא לך!
צילום: חיים צח
בקו"ם. "פתאום הבינו שצריך לקבל החלטה"
צילום: ניב קלדרון
מומלצים