צהר: ניקח את משגיחי הרבנות למיזם שלנו
במערך הכשרות החלופי של רבני הציונות הדתית מעוניינים להשתמש במשגיחי הכשרות הפועלים מטעם הרבנים המקומיים – אלה שמסרבים להכיר בהשגחה. הרבנות: "שהמשגיחים יחשבו פעמיים". והאם יצליחו לעקוף בצהר את חוק איסור ההונאה בכשרות?
שבועיים אחרי הפצצה שהטיל ארגון רבני צהר, וההודעה על כוונתו להקים מערך כשרות אלטרנטיבי שפורסמה לראשונה ב-ynet, הופכים האיומים להתארגנות ממשית בשטח.
ל-ynet נודע כי ביום שני השבוע נפגשו בחשאי מובילי המהלך עם הרב הראשי לישראל, יונה מצגר. חברי צהר הבהירו שוב כי יחזרו בהם מכוונתם אם תחליט מועצת הרבנות הראשית לפתור את משבר השמיטה בעצמה ולהנהיג את היתר המכירה בכל הערים. הרבנים הציעו לרב הראשי להסמיך רב או גוף מסוים, צהר או אחר, שיעניק תעודות כשרות על פי היתר המכירה כ"ידא אריכתא" של הרבנות הראשית, במקומות בהם הרב המקומי מסרב לעשות זאת.
בצהר טוענים כי הרב מצגר דחה את הצעתם וטען כי גם לו היה תומך בעמדתם עדיין יש רוב במועצת הרבנות הראשית השולל את הפיתרון. בלשכת הרב הראשי לישראל סירבו לאשר או להכחיש את דבר קיום הפגישה.
מי ומי ההולכים
בעקבות כישלון ניסיונות ההידברות פרסם אתמול ארגון צהר הודעה מפורטת על אופן פעולתה של מערכת הכשרות החדשה. הרבנים יעקב אריאל, דב ליאור, צפניה דרורי וזלמן מלמד, מחשובי הרבנים בציונות הדתית, יעמדו בראשה, רב העיר שוהם, דוד סתיו, ירכז את מערך ההשגחה, ומערכת הכשרות של "תנובה" תעניק ליווי וסיוע מקצועי לגוף החדש. נציין כי רב החברה, זאב וייטמן, מכהן כיו"ר ועדת השמיטה של הרבנות הראשית לישראל. מנכ"ל המערך החדש יהיה עקיבא פולק, לשעבר בכיר ב"תנובה".
בצהר מבהירים כי הם פועלים בליווי משפטי צמוד, וזה הורה להם להעניק "תעודות השגחה" במקום "תעודות כשרות", ובכך לעקוף את חוק איסור ההונאה בכשרות, האוסר הנפקת תעודות על ידי מי שלא הוסמך לכך מטעם הרבנות הראשית. "האישור על הפיקוח החדש יינתן למקום מטעם 'ועד הרבני הציונות הדתית שע"י ארגון צהר'", הסבירו בארגון, וקראו לבעלי העסקים להזמין את השירות.
ומי יהיו המשגיחים? בתשובות לשאלות בנושא שיתפרסמו ב"השבת" – עלון בתי הכנסת של הארגון, מסביר רכז המערך, הרב דוד סתיו, כי השאיפה היא להשתמש במערך המשגיחים שהיה קיים עד כה ושהרבנות המקומית מימנה את עבודתם עד להסרת הכשרות. "אין לצהר עניין להלחם ברבנויות או לקפח את פרנסתו של משגיח זה או אחר כל עוד הוא ראוי לתפקידו כמשגיח כשרות ועושה את עבודתו נאמנה" מסביר הרב סתיו.
אלא שברבנות הראשית לא מתלהבים מהסידור החדש. ראש אגף הכשרות, הרב יעקב סבג, אמר ל-ynet כי רוב משגיחי הכשרות מקבלים את שכרם מבעלי העסקים ולא מהמועצות הדתית, ולכן לא ניתן למנוע מהם לשרת את מערך הכשרות החלופי. עם זאת הוא אמר: "אני מציע למשגיחים לחשוב פעמים לפני שהם הולכים לחתום על תעודות שלא מקובלות על הרבנים המקומיים. אני מאמין שרובם לא יסכימו לעשות דבר כזה בניגוד לדעת הרב איתו הם התרגלו לעבוד, במקרים מסוימים גם לאורך שנים רבות".
בנוסף, פקפק הרב סבג בדרך בה עוקפת צהר את חוק איסור ההונאה בכשרות. "מדובר אמנם בפרשנות משפטית", הוא אמר, "אבל אין לי ספק שגם 'תעודות ההשגחה' יטעו את הציבור שיראה בכך אישור כשרות - וזה למעשה מה שקובע".