שתף קטע נבחר

 

גנרל אמריקני: "עיראק היא סיוט ללא סוף"

ריקרדו סנצ'ז שהיה מפקד הכוחות האמריקנים בעיראק כינה את האסטרטגיות שהממשל נוקט בהן במדינה השסועה "ניסיונות נואשים" לפצות על שנים של מדיניות מוטעה. הוא נמנע מלבקר אישים באופן ממוקד, אך מתח ביקורת נוקבת על גופי ממשל, ובהם מחלקת המדינה, במה שנראה ככתב אישום נגד מדיניות הבית הלבן, שלדבריו אין מנהיגות שתתנגד לה

"משימתה של ארצות-הברית בעיראק היא סיוט שסופו אינו נראה באופק בגלל שיפוט מוטעה של הדרג הפוליטי לאחר נפילתו של סדאם חוסיין ב-2003, הנמשך עד עצם היום הזה". האמירה הזו לא היתה נשמעת מסעירה או יוצאת דופן בארצות-הברית, אלמלא נשמעה מפיו של בכיר לשעבר בצבא האמריקני. הדברים חמורים אף יותר משום שהדובר הוא לא אחר מאשר לוטננט גנרל (מיל') ריקרדו סנצ'ז, ששימש מפקד הכוחות האמריקניים בעיראק עד 2004.

 

סנצ'ז - שאולץ לפרוש מהצבא לאחר שערוריית ההתעללות באסירים בכלא אבו-גרייב - השמיע ביקורת קשה על מדיניות ארצו בעיראק במפגש עם כתבים צבאיים ועורכי עיתונות. במפגש פרש שורה ארוכה של כשלים שנעשים בעיראק, הן מצד הממשל הן מצד הצבא, שהובילה למאבק בין-עדתי אלים במדינה השסועה. עם המשגים שמנה סנצ'ז נמנה הטיפול הכושל, כדבריו, במדינה לאחר שתם שלטונו של הרודן סדאם. לדבריו, נוצרה אז הזדמנות פז לקשור קשרים הדוקים עם ראשי הפלגים בעיראק ולכונן משטר חלופי ויציב.

 

המפקד הבכיר לשעבר כינה את האסטרטגיות שהממשל נוקט בעיראק - ובהן פריסתם של 30 אלף חיילים אמריקניים נוספים בראשית השנה - "ניסיונות נואשים" לפצות על שנים של מדיניות מוטעה. "אין ספק בכך שאמריקה חיה בסיוט שסופו לא נראה באופק", אמר סנצ'ז לשומעיו.

 

סנצ'ז נמנע מלבקר אישים באופן ממוקד, אך מתח ביקורת נוקבת על גופי ממשל, ובהם מחלקת המדינה, המועצה לביטחון לאומי, הקונגרס והפיקוד הצבאי העליון במסגרת מה שנראה כתב אישום נגד מדיניות הבית הלבן, שלדבריו אין מנהיגות שתתנגד לה. יצוין כי הכרזות שכאלה אינן חדשות - ואפילו מפי קצינים בכירים בדימוס - ואולם אמירותיו הנוקבות של סנצ'ז עשויות להחריף את הוויכוח בעניין המלחמה בעיראק, שמאפיין את מערכת הבחירות לנשיאות ארצות-הברית.

 

"לאמריקה אין ברירה"

ממשל בוש לא הגיב לדברים באופן ישיר. "אנו מעריכים את שירותו למען המדינה", אמר דובר הבית הלבן, טריי בון. הוא ציטט את המפקד הנוכחי של הכוחות האמריקניים בעיראק ואת שגריר ארצות-הברית למדינה זו שאמרו לא מכבר: "ישנה עוד עבודה שיש לעשותה, אך הושגה כבר התקדמות בעיראק, ובכך אנו ממוקדים כיום".

 

סנצ'ז הודה בפני הכתבים והעורכים כי עשה שגיאות בעת ששימש בתפקיד הרם, ואמר להם כי לא תמיד הביא בחשבון את ההשפעות המשניות של פעולות הצבא. הוא הכחיש דיווחים שלפיהם שרר נתק בינו לבין מי ששימש בזמנו המתאם האמריקני בעיראק, פול ברמר. לדבריו, ברמר והוא נהגו לשוחח מדי יום.

 

המפקד הבכיר לשעבר הדגיש כי התחוור לו במשך כהונתו כי המשימה שהוצבה בפני הצבא לוקה בחסר ניכר, משום שמחלקת המדינה וגופי ממשל נוספים לא תרמו באופן מספק לכך שהמשימה תוכתר בהצלחה - זאת, משום שלא ניתן להצליח בה באמצעים צבאיים בלבד.

כשנשאל מתי התחוורו לו האמיתות הללו, השיב: "סביב 15 ביוני 2003". יצוין כי זהו היום שבו קיבל לידיו את הפיקוד על הכוחות האמריקניים בעיראק.

 

"שום דבר שמתרחש בימינו בוושינגטון לא מעניק תקווה", קבע סנצ'ז ואמר כי מצב זה עומד להשתנות. לדבריו, המדיניות הנוכחית נגד הקיצוניים לא תביא הישגים, ואולם הוא שלל פתרון של נסיגת כוחות ארצות-הברית מעיראק. "הצבא האמריקני מצא עצמו במצב שקשה לפתור אותו. לאמריקה אין ברירה - עלינו להמשיך במאמצינו בעיראק", סיכם סנצ'ז, המשמש כיום יועץ לגנרלים בצבא ארצות-הברית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סנצ'ז (משמאל) ב-2003
צילום: רויטרס
ההתעללות באסירים באבו-גרייב
צילום: רויטרס
מומלצים