בישראל מקווים שרייס תוריד את אבו עלא מהעץ
ההכנות לוועידת אנאפוליס יעסקו בהצהרה כללית משותפת, בלי לוחות זמנים ובלי תביעות להסכם על סוגיות הליבה. כך סוכם בשיחה טלפונית שקיים אולמרט עם אבו מאזן. במקביל, ידחקו נציגי המדינה בקונדוליזה רייס, להנמיך את הציפיות מהפלסטינים. אהוד ברק צפוי להסדיר עם רייס את המחלוקת בנושא הכביש ממזרח לירושלים
למרות הצהרותיו של ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, אחמד קרייע (אבו עלא) על הצורך לפתור את סוגיות הליבה לפני ועידת אנאפוליס, החליטו ראש הממשלה, אהוד אולמרט, והנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, להמשיך בהכנות על-פי המתווה שסוכם בפגישתם האחרונה. אולמרט התקשר אמש (שבת) לאבו מאזן כדי לברכו לרגל חג עיד אל-פיטר.
בשיחה זו הובהר כי אין שינוי בעמדה שנקבעה בין השניים. כלומר, ההכנות לוועידת אנאפוליס יעסקו בהצהרה כללית משותפת, בלי לוחות זמנים ובלי תביעות להסכם על סוגיות הליבה. מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, תגיע בבוקר לישראל ותנסה לקיים פגישה משולשת עם אולמרט ועם אבו מאזן. כך מסרו ל-ynet גורמים מדיניים בירושלים. בישראל ידחקו ברייס להנמיך את הציפיות מהפלסטינים. רייס תבקש כנראה להיפגש עם צוותי המשא ומתן משני הצדדים. בשלב זה טרם נקבעו הפגישות הללו.
בסביבת ראש הממשלה ושרת החוץ שמעו את ההתבטאויות של ראש צוות המו"מ הפלסטיני, אבו עלא, שאמר כי יש להגיע להסכמה בנושאי הליבה עוד לפני הוועידה, ומבחינתם - ביקורה של רייס מגיע בדיוק בזמן. "לא מן הנמנע שביקור מזכירת המדינה נועד דווקא להוריד את הפלסטינים, ובראשם אבו-עלא, מהעץ עליו טפסו בימים האחרונים", אמרו ל-ynet בכירים במשרד החוץ.
לדבריהם, "לכולם ברור שאנאפוליס צריכה להצליח, כדי למנוע הסלמה. האמריקנים, כולל רייס, מדברים על הורדת ציפיות, כדי להימנע מכישלון. אין ספק שביקור המזכירה נועד להוריד גם את רמת הציפיות של הפלסטינים, שאין לה כל בסיס".
ערב ביקורה של מזכירת המדינה האמריקנית רייס, דחו בישראל טענות כאילו שינו הפלסטינים את עמדתם כפי שסוכמה בין אולמרט לאבו-מאזן בפגישת השניים בסוכות. "הסיכומים עם אבו-מאזן נותרו בעינם", אמרו בלשכת ראש הממשלה אולמרט לאחר שיחת הטלפון בין השניים אמש. "תהיה הצהרה משותפת כללית באנאפוליס, שלא תעסוק באופן מפורט בסוגיות הליבה, שיידונו במשא ומתן מדיני שיחל מייד לאחריה. לא יהיו לוחות זמנים ויישום ההסכמות יעשה על-פי תוכנית מפת הדרכים של הנשיא בוש", הבהירו.
רייס צפויה להגיע לישראל מרוסיה ולנחות סמוך לשעה 10 בבוקר בנמל התעופה בן גוריון. בצהריים תיפגש בירושלים עם שר הביטחון, אהוד ברק. אחר כך תיפגש עם ראש הממשלה בלשכתו. ביום שני, היא צפויה לערוך פגישות עם ראשי הרשות הפלסטינית ברמאללה. ביום שלישי תטוס כנראה לקהיר ל-24 שעות. ביום רביעי תשוב רייס לירושלים ותיוועד עם ממלאת מקום ראש הממשלה, ציפי לבני. בשלב זה לא ברור אם רייס תבקר את שרת החוץ, היושבת שבעה על מות אימה, למרות שהאמריקנים ביקשו לבחון אפשרות זאת. בין השתיים התפתחה ידידות אמיצה בעבודתן המשותפת.
לקראת פגישה שנייה בין צוותי המו"מ
ביום שני צפויה פגישה שנייה בין צוותי המשא ומתן הישראלים והפלסטינים. פגישה ראשונה ביניהם נערכה ביום שני שעבר, אך בשל הצורך של ראש סגל לשכת ראש הממשלה יורם טורבוביץ' והיועץ המדיני שלום תורג'מן, לצאת לפריז וללונדון להכין את ביקור אולמרט שם בתחילת השבוע הבא, יחלו רק השבוע המגעים האינטנסיביים בין הצדדים. זאת לקראת ניסוח ההצהרה המשותפת שתוקרא על ידי שני המנהיגים באנאפוליס.
שר הביטחון, אהוד ברק, צפוי ללבן בפגישתו עם רייס, את סוגיית כביש המחלוקת ממזרח לירושלים, באזור מעלה אדומים. מדובר באדמות אותן הפקיע צה"ל מכמה כפרים באזור ירושלים כדי לסלול עליהן כביש לתנועת פלסטינים בין מזרח ירושלים ליריחו. לאחר שרייס ביקשה בשבוע שעבר הבהרות בעניין סלילת הכביש מהשגריר הישראלי בוושינגטון, צפוי ברק להסביר כי מדובר בכביש העתיד לשמש את הפלסטינים וכי מתוך 1,600 דונם - 1,200 הן אדמות מדינה, 225 דונם אדמות מעובדות של הפלסטינים ו-170 דונם אדמות טרשים.
ברק צפוי להסביר לרייס כי הכביש לא מיועד לשרת אינטרסים ישראלים באזור E1 הנתון במחלוקת. ביום שני צפוי ברק להמריא למסע בטחוני מדיני בוושינגטון.