ארבע ערים מונעות התקנת אנטנות סלולריות
בשל התנגדות של ארבע ערים - ירושלים, אשדוד, הרצליה ורעננה - להקמת "מתקני גישה אלחוטיים" בתחומן, לא מנפיק המשרד להגנת הסביבה היתרים לחברות הסלולר להמשך בהתקנה. המשרד מזהיר שאפשר שעוד רשויות יפעלו באופן דומה, שרמת השירות הסלולרי תיפגע ושהקרינה תגבר. פורום החברות הסלולריות: הפרשנות של המשרד שגויה והוא צריך להתיר להמשיך בהתקנות
לפני כחודשיים קיבלו במשרד להגנת הסביבה מכתבי התנגדויות מארבעה ראשי ערים - ירושלים, רעננה, הרצליה ואשדוד - שהביעו התנגדות להקמת אנטנות סלולריות מסוג מתקני גישה אלחוטיים בתחומן, ללא קבלת היתר בנייה.
בתגובה שלח לאחרונה ד"ר סטילאן גלברג, ראש אגף רעש וקרינה במשרד להגנת הסביבה, מכתב למנכ"ל פורום החברות הסלולריות בו נאמר: "לאור התנגדויות של מהנדסי הוועדות המקומיות של ירושלים, רעננה, הרצליה ואשדוד, ובהתאם להוראות החוק, המשרד אינו מנפיק היתרי הפעלה למתקני גישה אלחוטיים בערים אלו".
מתקני גישה אלחוטיים הינם סוג של אנטנות סלולריות אשר מוכנסות לתוך קופסה קטנה בגודל של 80X50X30 ס"מ. למרות גודלן הזעיר, הן פועלות באותם הספקים ומאפיינים של האנטנות הגדולות, אך בניגוד לאנטנות הגדולות - מתקני גישה אלחוטיים אינם מחוייבים בהיתר בניה מהוועדה המקומית. במשרד להגנת הסביבה ציינו עם זאת, כי לשון החוק מונעת מהם לתת היתרים למתקנים שכאלה אם ישנה התנגדות מצד מהנדסי הוועדות המקומיות.
על פי חוק הקרינה הבלתי מייננת, שנכנס לתוקפו בינואר, החברות הסלולריות מחויבות להודיע לרשות המקומית על התקנה של מתקני גישה אלחוטיים. אם הרשות לא מביעה התנגדות להקמת המתקן, חברות הסלולר יכולות להתקין את האנטנות מבלי שיאלצו לעבור בוועדה לתכנון ובנייה של הרשות המקומית. לדברי ד"ר גלברג, זו הסיבה ש"רוב המתקנים שחברות הסלולר מקימות הם אנטנות אלחוטיות - כך הם לא צריכים היתר בנייה".
עוד ערים בדרך?
מכתבו של ד"ר גלברג בא בעקבות מכתב של פורום חברות הסלולר מתחילת ספטמבר, בו נטען ש"אין זה ראוי כי המשרד להגנת הסביבה יחליט להימנע מהנפקת היתרי הפעלה בנוגע למתקני גישה אלחוטית בערים מסוימות". פורום החברות הסלולריות הגדיר אז את המצב כ"שינוי קיצוני של המדיניות שהיתה נהוגה עד לאחרונה".
במשרד להגנת הסביבה הסבירו שהמשמעות היא שאם יתקבלו במשרד התנגדויות נוספות מערים אחרות בהקשר זה, ייאלצו לציית ללשון החוק ולא להתיר הפעלת מתקני גישה אלחוטיים בתחום אותן ערים. "ברור מאליו שאם נקבל התנגדות ממהנדסי ועדות מקומיות נוספות, מן הטעם שמקור הקרינה חייב בהיתר בניה, נפעל באותה הדרך", כתב ד"ר גלברג.
"הרחבת התופעה של התנגדות הרשויות המקומיות להקמת מתקני גישה אלחוטיים, יחד עם התעקשות החברות להקים בעיקר סוג זה של מתקנים, תביא למצב שלא יוקמו יותר מוקדי שידור בישראל, ואף מוקדים המופעלים כיום יפסיקו לפעול. תהייה בכך פגיעה ברמת השירות וגרימת עליה של ממש ברמת החשיפה לקרינה מאחר שפחות אנטנות - משמעותן יותר קרינה", הוסיף גלברג.
השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, מסר בתגובה כי הנחה את אגף הקרינה במשרדו לוודא שכל מוקד שידור קיים או חדש יעבור בדיקת קרינה אחת לשנה, וכי התוצאות יהיו פתוחות לציבור הרחב באמצעות אתר האינטרנט של המשרד. עזרא הוסיף ואמר כי הנחה את הדרג המקצועי לפעול באופן מיידי להפסקת עבודתו של אתר אשר יתגלה כי הוא פועל ללא היתר.
מפורום החברות הסלולריות נמסר בתגובה: "מדובר בפרשנות משפטית שהיא לטעמנו שגויה. לדעתנו הפרשנות המשפטית אינה מחייבת קבלת היתר בנייה מהרשות המקומית, כפי שהוכח בחמישה פסקי דין שניתנו לאחרונה, כולל בשבוע החולף בבית המשפט בכפר סבא וברעננה, אשר התירו הקמת מתקני גישה. גם במכתבו, מציין ד"ר גלברג כי אי הקמת מתקני גישה תפגע בעיקרון 'יותר אנטנות פחות קרינה', ותגרום לפגיעה ברמת השירות".