צבא ארה"ב נערך להשלכות המשבר עם טורקיה
הצבא האמריקני בוחן את כל ההשלכות האפשריות למשבר עם טורקיה בעקבות החלטת ועדה בקונגרס להגדיר את הטבח בארמנים כרצח עם. בעיקר חוששים מפני הגבלת הגישה לשטחה האווירי של טורקיה ולבסיס חיל האוויר באינצ'רליק, דרכו עוברת מרבית האספקה לכוחות בעיראק
צבא ארצות הברית החל להיערך להשלכות האפשריות של המשבר החדש ביחסים עם טורקיה, שפרץ על רקע החלטת ועדת החוץ בבית הנבחרים לאשר בשבוע שעבר החלטה המגדירה כרצח עם את הטבח שבוצע בארמנים בתקופת מלחמת העולם הראשונה. במקביל נשלחו שני פקידים אמריקנים בכירים לאנקרה, בניסיון לפייסה ולהביע את דאגתו של ממשל בוש מפני פלישה טורקית אפשרית לצפון עיראק.
רשת החדשות האמריקנית "CNN" דיווחה כי הצבא האמריקני נערך, בין היתר, להתמודד עם מימוש האיום להגביל את גישת מטוסיו לשטח האווירי של טורקיה ולבסיס חיל האוויר באינצ'רליק שבמדינה. קציני הצבא בוחנים גם דרכים חלופיות להעברת אספקה חיונית לכוחות בעיראק, שעד כה הועברה דרך טורקיה. מאז צומצם בשנים האחרונות מספר הכוחות האמריקנים במרכז אסיה, גברה תלותו של הצבא האמריקני בטורקיה.
מפקד צבא טורקיה, הגנרל יאסר בויוקניט, הזהיר היום מפני פגיעה ביחסים עם ארה"ב אם הקונגרס יאשר את ההחלטה המגדירה את טבח הארמנים כרצח עם. הגנרל אמר לעיתון הטורקי "מילייט", כי "אם ההחלטה שאושרה בוועדה תאושר גם בבית הנבחרים, הקשרים הצבאיים עם ארה"ב לעולם לא ישובו להיות כפי שהיו".
ממשלת טורקיה הזהירה בשבוע שעבר כי ההחלטה שהתקבלה בקונגרס האמריקני תפגע ביחסים עם וושינגטון. "אישור ההחלטה הזאת בוועדה הוא מהלך לא אחראי, שיהפוך את היחסים עם ידידה ובעלת ברית, שותפות אסטרטגית שטופחה במשך דורות, למורכבים יותר בזמן רגיש במיוחד", הודיעה הממשלה. כעת, סיפרו שני קצינים אמריקנים בכירים, הצבא נערך לכל הצעדים שיתכן ויינקטו - מניתוק מוחלט של נתיבי האספקה לכוחות בעיראק ועד הגבלת גישת מטוסי חיל האוויר לשטחה האווירי של טורקיה בלבד.
ההערכה הראשונית של הצבא האמריקני היא כי הפסקת הגישה האווירית לטורקיה תאלץ את הצבא לבצע טיסות תובלה ארוכות יותר. עם זאת, הצבא עשוי לחפש בסיסי חיל אוויר חלופיים במדינות האזור, בין היתר בירדן או בכוויית. אך עד שתימצא חלופה, הפגיעה בכוחות עלולה להיות קשה. שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, אמר בשבוע שעבר כי "70 אחוזים ממטוסי התובלה האמריקנים שטסים לעיראק עוברים דרך טורקיה". כך גם 70 אחוז מהדלק ו-95 אחוז מכלי הרכב המשוריינים שנועדו להגן על החיילים מפני מארבים.
בינתיים נשלחו לטורקיה עוזר מזכירת המדינה לענייני אירופה, דניאל פריד, ותת-מזכיר ההגנה לענייני מדיניות, אריק אדלמן, שאמש נפגשו עם בכירי ממשל באנקרה בניסיון לפייסם ולאמוד את הנזקים האפשריים שגרמה ליחסים בין המדינות ההחלטה שהתקבלה בקונגרס. זאת לאחר שביום חמישי החזירה טורקיה את שגרירה מארה"ב להתייעצויות והזהירה כי למשבר יהיו השלכות נוספות.
הבכירים האמריקנים פועלים גם בניסיון למנוע פלישה צבאית טורקית לצפון עיראק. טורקיה הודיעה כבר ביום שלישי בשבוע שעבר כי הורתה לכל המוסדות הנוגעים בדבר להיערך "לשים קץ לנוכחותו של ארגון הטרור במדינה השכנה", כשהכוונה היא ללוחמי הארגון הבדלני הכורדי (PKK), היוצאים מבסיסיהם בצפון עיראק לתקיפות בדרום-מזרח טורקיה. אמש דווח מפי עדי ראייה כי הצבא הטורקי כבר החל להפגיז כפר כורדי בצפון עיראק, סמוך לגבול בין שתי המדינות.
החששות מפני פתיחת חזית מלחמה חדשה במזרח התיכון גרמו, בין היתר, לזינוק במחיר הנפט, שהגיע בניו יורק לשיא של 24 שנים - 84 דולר לחבית. אולם למרות הלחצים שארה"ב מפעילה על ממשלת טורקיה, העומד בראשה, רצ'פ טאיפ ארדואן, מסרב לפי שעה לוותר וגם אמש בנאום שנשא בעצרת פוליטית באיסטנבול קרא לפרלמנט לאשר פה אחד את ההחלטה לצאת למבצע צבאי נגד המורדים הכורדים.