מדריך: המחשב זוחל? כך תאיצו אותו ב-10 שלבים
באינטרנט תוכלו למצוא עשרות תוכנות, מאות טיפים ואלפי כתבות שמיועדות לעזור לכם להאיץ את ביצועי המחשב שלכם. בחרנו עבורכם את הטוב ביותר והחשוב ביותר, בכתבה אחת. המחשב לא זז? בקרוב הוא יזוז. לגזור ולשמור
עם הזמן, וזה לא תמיד הרבה זמן, כל מחשב הופך , קבצים זמניים, קבצי רישום (Registry) מנופחים, ומי יודע מה עוד. אם המחשב שלכם איטי מכפי שהיה בעבר, אז כנראה שזה המצב גם אצלכם.
הפתרון האולטימטיבי הוא לגבות, לפרמט, ולהתקין הכל מחדש. גם זה בא בחשבון - אבל יש מה לעשות לפני ואחרי. פורסמו הרבה כתבות בנושא הזה, אבל בכתבה שלפניכם ננסה לעשות קצת סדר ולהתרכז בעיקר.
חלק מהפעולות עליהן נמליץ בכתבה דורשות השגחה של "גיק", "פריק" או סתם מישהו שממש ידע מה שהוא עושה. אם אתם עצמכם כאלה, אז אתם פטורים. ובכל מקרה, לפני כל דבר אחר: גבו את כל המידע שלכם.
שלב 0
הפעלה מחדש של המחשב. מדהים כמה משתמשים שוכחים לבצע את הפעולה הבסיסית הזו, שלא אחת פותרת את הבעיה.
שלב 1
אז אולי זה וירוס?
כן, לפעמים הגורם לאיטיות של המחשב הוא וירוס. או שפע של תוכנות ריגול ופרסומות, סוסים טרויאניים, תולעים, עקרבים,
חוטפי דפדפנים ורוצחי מודמים. בדרך-כלל זה לא.
האיטיות אומרת, קודם כל, ניצול יתר של משאבים או תקלה. קודם כל, יש לשלול את האפשרות שמדובר בבעיית חומרה בהצצה ממושכת ללוח הבקרה ותוך שימוש באחת מתוכנות הדיאגנוסטיקה שנזכיר בהמשך (טיפ: אם אתם כבר מבוהלים אז אולי כדאי שתחפשו בן משפחה או חבר שמבין יותר מכם).
אם החומרה בסדר, ואין התנגשות בין מנהלי התקנים (ובעברית: דרייברים), אזי השלב הבא הוא לבצע בדיקה למערכת הקבצים של הדיסק (סיימתם כבר לגבות?). במקום ScanDisk של Windows, השתמשו ב-Disk Doctor של חבילת TuneUp Utilities (גירסת נסיון ל-30 יום). השימוש בחבילה הזו, או דומה (כמו Norton SystemWorks, שמציעה כמה כלים נוספים) יחסוך לכם הרבה זמן.
בידקו, תקנו ואתחלו. המחשב עשוי להיות עכשיו טיפ-טיפה יותר מהיר עכשיו.
שלב 2
ואם בכל זאת זה וירוס?
וירוסים, תוכנות ריגול ותוכנות פרסומות למיניהן, עשויים לא רק לסכן את המידע שלכם אלא גם לבזבז משאבים יקרים. לכן, לפני כל שינוי אחר, כדאי לוודא שאין כאלה במחשב.
חלק מתוכנות האנטי-וירוס מבטיחות שהן מטפלות בכל סוגי האיומים. בכל מקרה, הריצו גם תוכנה ייעודית לחיסול רוגלות דוגמת AdAware 2007 הפופולרית. לא בטוח שהיא תשפר את ביצועי המחשב, אבל אתם עשויים לראות שיפור בביצועי הגלישה שלכם.
בכל מקרה: בצעו בדיקה יסודית בעזרת האנטי-וירוס, אחרי שבדקתם שהוא מעודכן.
שלב 3
רחמים על הדיסק שלכם
מלבד אלפי המסמכים שלכם, סביר להניח שהדיסק שלכם מכיל גם שאריות של יישומים, קבצים זמניים, תוכנות ששכחתם שהתקנתם, כל מיני קבצים שהגיעו למקומות שלא היו צריכים להגיע. עושה לכם בלאגן בראש? תחשבו מה עובר על הדיסק שלכם. ודיסק שלא מתוחזק כראוי הופך לצוואר בקבוק עבור כל פעילויות המחשב.
בשלב ראשון, יש לסלק את כל ה"זבל" ולא עם "מנקה הדיסק" של Windows אלא עם הכלים של TuneUp Utilities (או חבילה עזרים דומה, כאמור). המהדרין, מריצים גם את תוכנת CCleaner הפחות ידידותית אך יעילה להפליא.
בשלב הבא, צמצמו את שטח הדיסק המוקצה לפעילות מנגנון שחזור המערכת (לוח הבקרה/מערכת/שחזור המערכת) וגם זה שמוקצה למטמון הדפדפן (באקספלורר Tools/Internet Options/Settings או פיירפוקס Tools/Options/Advanced/Netwrok/Clean Now).
עשו סדר בהודעות והדואר שלכם. תמחקו מה שאפשר. בסיום, בצעו דחיסה של קבצי הנתונים (באאוטלוק הקליקו על התיקיות ובחרו מתקדם ואז Compact Now. באאוטלוק אקספרס היכנסו ל-File/Folders ובחרו Compact All Folders).
היכנסו לחלון הוספה/הסרת תוכניות בלוח הבקרה, והסירו כל מה שאינכם צריכים. השתמשו בכלים של Windows (הקליקו התחל/הפעלה, הקלידו msconfig והקישו Enter) או TuneUp כדי לנטרל תוכניות מיותרות שרצות ברקע. אתחלו.
שלב 4
ואם אתם משקיענים
אתם יכולים להמשיך הלאה, ולהחליף כמה תוכנות כבדות שמותקנות במחשב בתוכנות קלות ומהירות יותר. דוגמאות: VLC Media Player במקום נגן המדיה; הפיירוול של XP ותוכנת האנטי-וירוס Avast. במקום חבילת אבטחה כבדה; תוכנת הצריבה DeepBurner במקום התוכנה שקיבלתם עם הצורב, וכו'. לעיתים הפתרון הכי אלגנטי הוא להמיר גירסה חדשה של תוכנה בגירסה קודמת (נסו את Oldversion.com).
ולמתקדמים: היכנסו למנהל ה-Services של XP (רק להקליד services.msc בהתחל, הפעלה), וחפשו תהליכים (Processes) מיותרים. אם אינכם בטוחים לגבי תהליך מסויים, העבירו אותו מ"Automatic" ל"Manual" (ולא ל"Disable"). היעזרו במדריך שבכתובת הזו כדי לזהות את התהליכים השונים.
שלב 5
לעשות למחשב סדר בראש
קובץ הרישום (Registry) מאחסן מידע חיוני על כל מה שנעשה במערכת. עם הזמן, הוא נוטה להתנפח, להתבלגן, ולפגוע בביצועים. יש הרבה תוכנות שמאפשרות לארגן אותו מחדש, לתקן ולשפר (האתר TUCOWS מציע רשימה יפה.
אם התקנתם את TuneUp Utilities השתמשו בכלים שלה. עוד תוכנה שיכולה להתאים היא System Mechanic, שמציעה כלים נוספים לשיפור ביצועי המחשב וחיבור האינטרנט ולהסרת תוכנות שלא הצלחתם לעשות להם UnInstaller בשלב 3.
שלב 6
עדכון דרייברים
הדרייברים הם הצלע המחברת בין החומרה למערכת ההפעלה. רוב הזמן, הם לא מורגשים; אבל כשיצרן חומרה מוציא דרייבר שתוקנו בו באגים, התקנה שלו בהחלט עשויה לתרום לשיפור ביציבות המחשב, או לשיפור הביצועים.
זה נכון במיוחד עם מאיצים גרפיים ובויסטה, אבל זה נכון באופן כללי ותמיד שווה בדיקה. לזיהוי הרכיבים, היעזרו בתוכנת דיאגנוסטיקה כמו Sisoft Sandra או Everest Ultimate 4.0. לאחר מכן, לכו לאתרי היצרנים וחפשו אם הם מציעים עדכונים. לפעמים יש פורומים שבהם מסבירים מה דרוש למי.
ואל תשכחו את ה-BIOS, אותו רכיב קושחה (Firmware) על לוח-האם, ששולט בכל; עדכוני BIOS הם עסק מלחיץ קצת, כי אם יש תקלה צריך לקחת את כל העסק למעבדה, אבל לפעמים אלו עדכונים באמת חיוניים. בכל מקרה, חפשו באתר היצרן (או בתקליטורים שבאו עם המחשב) תוכנה של יצרן הלוח, שתאפשר לכם לעשות את העדכון בצורה בטוחה ומהירה.
שלב 7
איחוי דיסק
את השיפור הכי משמעותי בביצועים, ברוב המחשבים, מקבלים אחרי השלב הזה. לא נחזור כאן על ההסבר המפורט, מהו איחוי הדיסק (Defragmentation) ומדוע הוא משיב למחשבים את נעוריהם. רק נאמר שהוא מארגן מחדש את הקבצים בדיסק, ונותן תמורה לכל דקה של ההמתנה לסיום התהליך - שעות אם תשתמשו במאחה הדיסק של Windows.
יש הרבה תוכנות שיעשו את זה מהר וטוב יותר, למשל: PerfectDisk או Diskeeper שנחשבות להכי טובות. גם ל- System Mechanicיש מאחה סביר בהחלט.
שלב 8
כשהפירמוט בלתי נמנע
אם המחשב מתעקש להיות איטי ולא יציב, לכו על הדבר האמיתי: גיבוי, פירמוט, והתקנה מחדש. לפחות למדתם איך לתחזק אותו להבא. אם אינכם יודעים לעשות את זה לבד, שלמו במידת הצורך לאיש מקצוע. זה יהיה זול יותר ממחשב
חדש.
אם Windows מותקנת במחיצה נפרדת (Partition), תוכלו לבקש מתוכנית ההתקנה שתפרמט את המחיצה הזו בלבד (רק שימו לב שתיקיית המסמכים שלי נמצאת על מחיצה אחרת, ומגובה).
אם המחשב שלכם ישן, וממילא אתם לא משתמשים ביותר מאשר אופיס ואינטרנט, אז כדאי לשקול מחדש איזו מערכת הפעלה תותקן עליו. Windows 2000, לדוגמא, תרוץ היטב גם על מחשב ש-XP גדולה עליו.
אם אתם נועזים במיוחד, תוכלו ללכת על מערכת הפעלה הרבה יותר קלה ומהירה והרבה פחות תובענית, כמו גירסת אובונטו (Ubuntu) החופשית של לינוקס. זה כבר לא עניין למשוגעים לדבר, אלא מערכת הפעלה יציבה, ידידותית, שיש עבורה יישומים רבים ותמיכה עברית לא רעה. אם זה נשמע לכם מעניין תוכלו ללמוד עוד באתר אובונטו הישראלי.
בונוס: שלב 9
שינוי הגדרות ותוכנות ייעודיות
שינויים בהגדרות שונות של מערכת ההפעלה עשויים לעיתים לחולל שיפור ביצועים מפתיע. לא תמיד כזה ששווה את המאמץ, אבל האפקט המצטבר יכול להיות די מרשים. פורסמו בנושא זה מאות כתבות ומאמרים, אבל את הריכוז הכי מוצלח של טיפים מצאנו במדריך המצויין שבבלוג Connected Internet.
אם אתם מעדיפים לבצע רק את השינויים החשובים ביותר, ולעשות זאת באמצעות תוכנה, תוכלו לבצע את רוב השינויים בעזרת כלים שכלולים במסך Optimize & Improve של TuneUp Utilities, או להשתמש בתוכנות ייעודיות כמו SpeedUpMyPc או BoostSpeed.
שתי אלו מציעות כלים אוטומטיים גם לשיפור של ביצועי הגלישה. אם אתם משתמשים בדפדפן פיירפוקס, מומלץ להתקין את התוסף Fasterfox, שמשיג תוצאות טובות מאד.