שתף קטע נבחר

3 פרופסורים אמריקנים הם חתני פרס נובל לכלכלה

פרופ' ליאוניד הורוביץ מאוניברסיטת מינסוטה, פרופ' אריק ס. מסקין מאוניברסיטת פרינסון ופרופ' רוג'ר ב. מאירסון מאוניברסיטת שיקגו זכו בפרס על פיתוח תיאוריית התכנון המכניסטי

חתני פרס נובל לשנת 2007 הם הכלכלנים האמריקנים פרופ' ליאוניד הורוביץ מאוניברסיטת מינסוטה, פרופ' אריק ס. מסקין מאוניברסיטת פרינסון ופרופ' רוג'ר ב. מאירסון מאוניברסיטת שיקגו. הם זכו בפרס על פיתוח תיאוריית התכנון המכניסטי (מנגנוני) של מוסדות כלכליים.

 

התיאוריה פותחה על ידי פרופ' הורוביץ, ושוכללה ויושמה על ידי הפרופסורים מסקין ומאירסון.

 

תיאוריית התכנון המכניסטי של מוסדות כלכליים נוגעת למצב הקיים במציאות, שבו בפועל תנאי השוק אינם תמיד אידיאלים, ונועדה לספק כלים לניתוח ומענה על שאלות שנוגעות למוסדות האחראים על הקצאת משאבים, שיאפשרו צמצום של הפסדים כלכליים.

 

באופן כללי, מאפשרת התיאוריה לנתח תפקוד של מוסדות פיננסיים העוסקים בהקצאת משאבים, ולמצוא את המנגנון האופטימלי להשגת מטרה כזו או אחרת, בין אם רווחה כלכלית או רווחים אישיים ותאגידיים.

 

המנגנון נועד להתמודד עם שאלות כמו: אלו מנגנוני סחר יסייעו להשיג את הרווחים הגדולים ביותר? אלו מנגנונים ימקסמו את ההכנסות הצפויות של המוכר? אלו הליכי קבלת החלטות קולקטיביים יצליחו ליישם פרוייקטים משותפים רצויים, ולמנוע הקצאת משאבים לפרוייקטים לא רצויים?

 

לדברי ועדת פרס הנובל, התיאוריה שיפרה את ההבנה שלנו בנוגע למאפיינים של מנגנוני הקצאת משאבים במצבים רבים, תוך התייחסות לתמריצים האינדיבידואלים ולמידע הפרטי. לדברי הוועדה, התיאוריה מאפשרת לנו להבחין בין מצבים שבהם השוק פועל היטב לבין מצבים שבהם הוא אינו פועל בצורה אופטימלית.

 

בנוסף, לדבריהם, סייעה התיאוריה לכלכלנים לזהות מנגנוני סחר, תוכניות רגולציה והליכי הצבעה יעילים. כיום, לדברי הוועדה, ממלאת תיאוריית התכנון המכניסטי תפקיד מרכזי בתחומים רבים של הכלכלה ואף של מדעי המדינה והפוליטיקה.

 

פרופ' ליאוניד הורוביץ (90) הוא אמריקני ממוצא רוסי, שמכהן כפרופסור אמריטוס באוניברסיטת מינסוטה. פרופ' אריק מסקין (57) הוא אמריקני יליד ניו-יורק, שמכהן כפרופסור למדעי החברה במכון למחקר מתקדם באוניברסיטת פרינסטון. פרופ' רוג'ר מאירסון (56) הוא יליד בוסטון, ומכהן כפרופסור בכיר באוניברסיטת שיקגו.

 

שני ישראלים זכו בעבר

אשתקד זכה האמריקני אדמונדס פלפס, פרופ' למקרו כלכלה מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק,בפרס נובל לכלכלה לשנת 2006. הפרס ניתן לפלפס על תרומתו להעמקת הבנת הקשר בין השפעות קצרות טווח להשפעות ארוכות טווח של מדיניות כלכלית. לדברי הוועדה, תרומתו השפיעה השפעה משמעותית גם על המחקר הכלכלי וגם על המדיניות הכלכלית.

 

בשנת 2005 זכה פרופ' ישראל (רוברט) אומן מהמרכז לחקר הרציונליות באוניברסיטה העברית בירושלים בפרס נובל לכלכלה. אומן זכה בפרס ביחד עם פרופ' תומס ס. שלינג מאוניברסיטת מרילנד, "על כך שהעמיקו את הבנתנו בסכסוך ושיתוף פעולה על ידי ניתוח של תורת המשחקים".

 

בשנת 2002 זכה פרופ' דניאל כהנמן, ישראלי בעל אזרחות אמריקנית, בפרס נובל לכלכלה יחד עם הפרופ' האמריקני ורנון סמית'. כהנמן הוא פסיכולוג בהתמחותו, ולא כלכלן. הנושא שחקר כהנמן (בזמנו יחד עם פרופ' עמוס טברסקי המנוח) היא חוסר היכולת של תחזיות כלכליות לנבא באופן שיטתי את ההחלטות של בני אדם.

 

פרס נובל הוא הפרס הבינלאומי הראשון המוענק מידי שנה מאז 1901 על הישגים בפיזיקה, כימיה, רפואה או פיזיולוגיה, ספרות ושלום. בשנת 1968 נוסף לרשימת התחומים גם תחום הכלכלה הניתן מטעם הבנק השוודי לזכרו של אלפרד נובל, מייסד פרס נובל. סכום הפרס: 1.54 מיליון דולר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' ליאוניד הורוביץ
צילום: איי פי
צילום: איי פי
פרס נובל. 1.54 מיליון דולר
צילום: איי פי
פרופ' רוג'ר ב. מאירסון
צילום: איי אף פי
פרופ' אריק ס. מסקין
צילום: איי פי
מומלצים