שתף קטע נבחר

קשיים ביוזמה להטלת סנקציות אירופיות נגד איראן

שר החוץ הצרפתי, בנראר קושנר, לא הצליח לשכנע את עמיתיו באיחוד האירופי להטיל סנקציות עצמאיות נגד איראן. האיחוד האירופי הודיע כי ימשיך לבחון זאת, אך ימתין לדיון בנושא במועצת הביטחון. השרים הסכימו להטיל סנקציות נגד מיאנמר וגם לפתוח בהקדם בשיחות להעמקת הקשר עם לוב

שרי החוץ של 27 המדינות החברות באיחוד האירופי לא הגיעו היום (ב') להסכמה על הטלת סנקציות עצמאיות נגד איראן, בגין סירובה להשעות את תוכניתה הגרעינית. שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, שהוביל את היוזמה, אמר כי יתכן שארצו תנקוט בצעדי ענישה משלה נגד טהרן, אם מועצת הביטחון של האו"ם לא תאמץ החלטה בנושא לפני סוף השנה.

 

קושנר אמר כי "נשקול אלו צעדים נוספים לנקוט" לאחר הדיון במועצת הביטחון. לפי שעה, כלל לא ברור אם רוסיה וסין יתמכו בהטלת סנקציות נוספות במועצה. בחודש שעבר הסכימו חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון - בריטניה, סין צרפת, ארה"ב ורוסיה - וגרמניה לדחות את הדיון בנושא לחודש נובמבר, כדי לאפשר את המשך המשא ומתן עם איראן.

 

הממונה על מדיניות החוץ וביטחון באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, אמר לעיתונאים כי "המנדט שלי נותר להמשיך לפעול בכל הנוגע לאפשרות שיוטלו סנקציות נוספות, אולם אנחנו לא חושבים לעשות זאת כעת". שרי החוץ של האיחוד האירופי הזהירו את איראן כי ישקלו להטיל עוד סנקציות נגדה אם לא תשתף פעולה עם המערב.

 

שר החוץ הבריטי, דייוויד מיליבנד, אמר כי היקף המסחר האירופי עם איראן כבר ירד השנה בכ-37 אחוזים וציין כי הדבר מהווה איתות כי האיחוד האירופי רציני בכל הנוגע להענשת איראן. "האיחוד האירופי ממלא את חלקו בשליחת איתות ברור מאוד למשטר האיראני כי עליו לציית להחלטות מועצת הביטחון של האו"ם", אמר מיליבנד לעיתונאים.

 

סנקציות על מיאנמר, שיחות עם לוב

שרי החוץ של האיחוד האירופי פרסמו הודעה שבה נאמר כי האיחוד "מצר על כך שאיראן לא נענתה לקריאת הקהילה הבינלאומית להשעות את כל הפעילויות הנוגעות להעשרה ולא קיבלה את ההצעה לחדש את המשא ומתן". הם קראו לטהרן לשתף פעולה עם ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם, מוחמד אל-בראדעי, ועם חוויאר סולאנה, שידווחו למועצת הביטחון על מידת שיתוף הפעולה האיראני בנובמבר.

 

שר החוץ הצרפתי הכחיש כי זכה לתמיכה מעטה ביוזמתו להטיל סנקציות עצמאיות מצד האיחדו האירופי כבר עתה נגד איראן. "צרפת אינה מבודדת ולא רק שאינה מבודדת, גם הולכים אחריה", אמר קושנר במסיבת עיתונאים. "נכון שיש המאמינים שהסנקציות אינן יעילות ואומרים כי עלינו לחכות. נראה מה יקרה לקראת סוף נובמבר".

 

בנוגע למיאנמר (לשעבר בורמה), שרי החוץ של האיחוד האירופי דווקא הסכימו בדבר החרפת הסנקציות החונטה הצבאית השולטת בה, בעקבות הדיכוי האלים של ההפגנות למען הדמוקרטיה, והזהירה כי תמשיך במגמה עד לאיסור גורף על השקעות במדינה. בין היתר הוחלט בינתיים להחריף את הסנקציות כך שיכללו איסור על מתן אשרות כניסה והקפאת נכסיהם של הגנרלים, פקידי הממשל וקרוביהם.

 

"האיחוד האירופי החליט כי הכרחי להגביר את הלחץ הישיר על המשטר", נאמר בהודעת השרים. "לכן הוחלט לאמץ חבילה של צעדים שלא יפגעו באוכלוסיה, אלא באחראים לדיכוי האלים ולמשבר הפוליטי במדינה". בין הצעדים עליהם הוחלט גם איסור על ייצוא ציוד לחברות העוסקות בענפי העץ, הברזל, המינרלים ואבני החן במדינה.

 

שרי החוץ האירופים הביעו גם תמיכה בפתיחת שיחות עם לוב על העמקת היחסים בהקדם האפשרי, פרס על החלטה לשחרר בחודש יולי את חמש האחיות הבולגריות והרופא הפלסטיני שהורשעו בהדבקת מאות ילדים באיידס. נציבת יחסי החוץ של האיחוד האירופי, בניטה פררו-וולדנר, אמרה כי משרדה יחל בהכנות לחידוש השיחות. "השיחות לא יהיו קלות", אמרה והוסיפה כי בין היתר יידונו סוגיות כגון מסחר, הגירה, אנרגיה וזכויות אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קושנר. יוזמתו לא התקבלה
צילום: איי אף פי
מיאנמר. סנקציות נגד החונטה
צילום: איי פי
קדאפי. השיחות יתחדשו בקרוב
צילום: איי אף פי
מומלצים