ועדת חוקה נגד הרבנות: נשנה את חוק הכשרות
יו"ר ועדת חוקה, ח"כ מנחם בן ששון, מצטרף למאבק ברבנות הראשית, ומוביל שינוי בחוק שיוציא מידיה את הסמכות הבלעדית למתן תעודות כשרות – כך נודע ל-ynet. בן ששון לא מתכנן לעצור כאן: "שוקל רפורמה גם בתחום הנישואים". ח"כ גפני: "על בתי המשפט הוא דווקא מגן כעל בבת עינו"
רגע לפני ההכרעה בבג"ץ בסוגיית היתר המכירה מצטרפת גם הכנסת למאבק ברבנות הראשית לישראל. ל-ynet נודע כי יו"ר ועדת חוקה, ח"כ מנחם בן ששון (קדימה), מוביל מהלך לשינוי חוק איסור ההונאה בכשרות, זאת כדי לאפשר מתן תעודות כשרות גם על ידי גופים שלא הוסמכו לכך על ידי הרבנות הראשית. אם תתקבל ההצעה יוסר המכשול האחרון בדרכם של רבני צהר, שהודיעו על הקמת מערך כשרות אלטרנטיבי - עוקף רבנות.
בעקבות החלטת הרבנות הראשית שלא לכפות על הרבנים המקומיים מתן תעודות כשרות על פי היתר המכירה, נפגש באחרונה בן ששון עם חברי הנהלת ארגון צהר בלשכתו בכנסת. יו"ר ועדת החוקה הביע תמיכה בהחלטתם להקים גוף כשרות ציוני-דתי שישא את דגל היתר המכירה, ובסיום הפגישה הודיע להם כי יפעל בקרב חבריו בוועדה לשינוי חוק איסור ההונאה בכשרות. על פי ההצעה יבוטל בשלב הראשון ה"איזור", כלשונו של בן ששון, כך שכל רב עיר יוכל להעניק תעודות כשרות גם בערים אחרות. בהמשך יוזם יו"ר הועדה שינוי שיתיר גם לגופים אחרים להנפיק תעודות, בצמוד לכללי ההלכה.
השלב הבא: תחום הנישואים
אבל המהפך שנולד בשמיטה עשוי להתרחב ולהפוך לפורמה כוללת בשירותי הדת בישראל, ואולי אף לרוקן מסמכותה את הרבנות הראשית לישראל. בשיחה עם ynet מגלה ח"כ בן ששון כי יפעל במקביל להכנסת שינויים דומים גם בתחום הנישואים, שהפך אף הוא למושא מחלוקת קשה בין רבני צהר למועצת הרבנות הראשית."האקסקלוסיביות של הרבנות דרדרה אותנו למצב בו עשרות אלפים יאכלו אוכל לא כשר בשנת השמיטה", מסביר בן ששון את המהלך. לדבריו, "הרבנות הראשית החמיצה הזדמנות נפלאה לקחת אחריות ולהוכיח מנהיגות". את טענותיו מפנה יו"ר ועדת החוקה בעיקר לרב האשכנזי, הרב יונה מצגר. "הרב עמאר דווקא חושב ומתנהג אחרת", הוא הסביר, "אבל השפעתו קטנה בגלל חלוקת התפקידים ביניהם".
בן ששון התייחס לסכנה שבצמצום המשמעותי בסמכות הרבנות הראשית ואמר: "אנחנו נמצאים היום רגע לפני אובדן סמכות מוחלט של הרבנות כולה, כשאנשים שממונים על פתרונות לכלל ישראל מתעלמים ממחוייבות זו. לא נותרה לי ברירה אלא לתת מזור לציבור שבו גדלתי ובו אני חי". לדבריו, השינויים – אם יתקבלו – יסירו את "המחיצות המיותרות" ויאפשרו "שלטון ללא מיצרים".
בתגובה אמר ל-ynet ח"כ משה גפני (יהדות התורה), החבר אף הוא בועדת החוקה: "כפי שלא יעלה בדעתו של ח"כ בן ששון לחפש ערכאות אלטרנטיביות כשפסיקת בית המשפט אינה מוצאת חן בעיניו – כך לא ייתכן שהוא ישנה את החוק ויסמיך גופים נוספים לעסוק בכשרות כשהרבנות הראשית נצמדת להלכה בניגוד לעמדתו". עוד אמר גפני, כי מדובר במהלך אופייני לבן ששון, שלטענתו "שומר על החוק והערכאה השיפוטית הכי זוטרה כעל בבת עינו, אך כשזה מגיע לנושאים הלכתיים הוא דש אותם בעקביו".
הרב גלעד קריב מהמרכז לפלורליזם יהודי מסר בתגובה: "במשך שנים ניצלה הרבנות הראשית לרעה את המונופול שניתן בידיה באופן מחפיר שהמאיס את היהדות על מיליוני ישראלים. יש לקוות כי אנו עדים לניצנים ראשונים של שינוי מבורך שיחזיר ליהדות את כבודה. שינוי זה, הגם שמתחיל בחוק הכשרות, חייב להתפרס לכלל התחומים הקשורים ליחסי דת ומדינה בניהם נישואין וגירושין גיור וקבורה".