שישה סימנים שאתם הולכים להירדם על ההגה
ישנוניות-יתר, שגורמת להירדמות על ההגה, היא אחד הגורמים העיקריים לתאונות דרכים קשות, יותר אפילו מנהיגה תחת השפעת אלכוהול. מחקרים מראים שהסיבה לכ-50% מהתאונות היא גורם העייפות. רגע לפני שאתם עולים על הכביש, קבלו כמה כללים לבדיקת רמת העייפות שלכם
נתונים מהארץ ומהעולם מצביעים על כך שישנוניות מוגברת - הנטייה לנמנום נגד רצוננו – אחראית לתאונות דרכים קטלניות במספרים מפחידים.
כ-15 עד 25 אחוזים מהאוכלוסיה מדווחים על אירועים של הירדמות בזמן נהיגה. על-פי ההערכה המקובלת בארצות-הברית, כ-15 עד 20 אחוזים מתאונות הדרכים שם נגרמות כתוצאה מהירדמות על ההגה. התוצאה אצל האמריקנים: אלפי מקרי מוות ופציעות קשות. וגם אצלנו הישראלים, המצב לא טוב.
באחרונה אנו שומעים יותר ויותר על תאונות דרכים שנגרמות כתוצאה מכך שהנהג או הנהגת סטו באופן פתאומי מנתיב הנסיעה והתנגשו בעוצמה רבה ברכב אחר, שבא ממול.
לא תמיד ברור מדוע נגרמה הסטייה, והסיבות יכולות להיות שונות, אך היום, אנו מבינים שאחת מהסיבות השכיחות ביותר לכך היא הירדמות על ההגה.
הירדמות על ההגה היא תוצאה ישירה ממצב של ישנוניות קשה. מי שסובלים מתופעה זו נוטים להירדם בקלות - ואפילו כנגד רצונם - במצבים פסיביים שונים. התופעה מוכרת היטב כאשר נרדמים מול הטלוויזיה או בזמן קריאה. הצד האפל יותר שלה הוא העובדה שהיא אחראית לתאונות דרכים קשות וגם לתאונות עבודה שונות.
בסיכון גבוה: צעירים מ-25 ומבוגרים מ-65
הנטייה להירדם על ההגה גבוהה יותר בקרב נהגים בגילאים 15-25 ובקרב נהגים מעל גיל 65. אצל נהגים צעירים, הגורם העיקרי להירדמות על ההגה הוא חסך שינה. וכשיש חסך שינה. ישנוניות מופרזת גורמת גם להאטה בתגובה ולשיקול דעת מוטעה. זה קצת דומה להשפעה של אלכוהול. נדמה לכם שאתם שולטים במה שקורה, אבל אתם לא.בדרך כלל, אנו יודעים מה ההשפעה של שתיית אלכוהול על הנהיגה ("כששותים לא נוהגים" וכולי). אבל מסתבר שהשפעה של ישנוניות על נהיגה לעיתים אף חמורה יותר משתיית אלכוהול. ואין צורך לפרט כמה קטלני יכול להיות שילוב של שתי תופעות אלו.
גורם העייפות. הסיבה לכ-50% מתאונות הדרכים
על-פי הערכות המומחים בארצות-הברית – כ-50% מתאונות הדרכים שהסתיימו במוות בכבישים המהירים שבמדינות ניו-יורק ופנסילבניה, נגרמו כתוצאה מהירדמות על ההגה.
במחקר שבוצע לפני מספר שנים בשיתוף המכון ארצי לבריאות תעסוקתית וסביבתית והיחידה להפרעות בשינה במרכז השיקומי "בית לווינשטיין" מקבוצת שירותי בריאות כללית, נבדקה תופעת הישנוניות אצל 532 עובדי יום מעשרה מפעלים שונים.
הסתבר ש-22.6 אחוז מהעובדים סובלים מישנוניות יומית בינונית עד קשה. בנוסף נמצא, כי לעובדים שסובלים מישנוניות יתר סיכון של פי שניים להיות מעורבים בתאונות או בפגיעות בעבודה וסיכון של פי 2.7 להיות מעורבים בתאונות דרכים.
השכיחות של ישנוניות יתר ביום באכלוסיה עומדת על כ-12%. כלומר – 12 בני-אדם מכל מאה סובלים מהתופעה. למעשה, רק בשנים האחרונות - ובעיקר בשל תרומתה של רפואת השינה - אנו מודעים יותר להשלכות הקליניות וחברתיות של תופעה זו.
למרות שתופעת הישנוניות מופיעה בצורה קשה יותר בשעות הלילה, מרבית האנשים ישנים בשעות אלה ממילא - ועל ידי כך מתגברים עליה בדרך הטובה ביותר. מכאן, שכאשר מדובר על ישנוניות - מתכוונים יותר לישנוניות בשעות היום.
הסיבה העיקרית לישנוניות: הפרעות בשינה
יש מספר סיבות לנטייה להירדם בשעות היום, אך שתיים מהן הן סיבות עיקריות: מיעוט בשעות שינה והפרעות בשינה שפוגעות בצורה רצינית באיכות השינה.גורמים נוספים שמשפיעים: עבודה במשמרות (בעיה רצינית בקרב עובדי לילה), שימוש בתרופות שאחת מתופעות הלוואי שלהן יכולה להיות נטייה מוגברת לנמנום, מחלות שאינן הפרעות שינה ושתיית אלכוהול.
כך תצמצמו את סכנת ההירדמות על ההגה?
מתכננים נסיעה למרחקים? הנה כמה דברים שצריך לעשות לפני:
- לישון מספיק שעות בלילה הקודם. לא ישנתם מספיק? שקלו בכל הרצינות לדחות את הנסיעה! עדיף להפסיד דקה בחיים מאשר את החיים בדקה.
- תכננו לנהוג בשעות היום. שעות הלילה ושעות אחר-הצהריים (14:00-16:00) הן, סטטיסטית, שעות מסוכנות לנהיגה. מרבית התאונות מתרחשות בשעות אלה.
- תכננו עצירות להתרעננות של כ-15-30 דקות במהלך הנסיעה. עדיף בכל שעה, אך לפחות כל שעתיים.
- השתדלו לא לנסוע לבד. שותפה או שותף ער לנסיעה הם גם שותפים לשיחה, ויכולים בהרבה מקרים לעזור ולמנוע הירדמות. אם היא או הוא יכולים גם לנהוג ברכב - עוד יותר טוב.
שישה סימנים שאתם צפויים להרדם על ההגה
הסימנים האלה לא תמיד ברורים לכל אחד, אז הנה רשימה שלהם. אם את או אתה מזהים את הסימנים האלה – הם סימן לנמנום וישנוניות ומחייבים פעולה!
- פיהוקים תכופים.
- עלייה בתדירות המצמוצים של העיניים.
- אתם לא זוכרים טוב את תוואי הדרך שעברתם בחמש עד עשר הדקות האחרונות.
- הראש לא יציב ונוטה ליפול.
- הקשב והריכוז לא במיטבם.
- התגובות איטיות יותר.
כדי להתגבר על ישנוניות, הרבה נהגים מגבירים את הרדיו או פותחים את חלונות, שזה רעיון לא רע אבל מדובר בפתרונות חלקיים ולזמן קצר בלבד. הדרך הכי טובה להתגבר על ישנוניות ולא להירדם על ההגה היא לישון. עדיף במיטה, אבל גם לעצור בצד הדרך, בחניון, ולישון אפילו עשר דקות עדיף על להמשיך בנהיגה ולהסתכן בתאונה שיכולה להיות קטלנית.
מומלצים