הוסר המכשול למכירת תנובה: 25% מהמניות יועברו לנאמן
לקראת השלמת מכירת תנובה, הצפויה בסוף חודש נומבר הקרוב, הוסכם, אמש כי ארגוני הקניות יעמידו לטובת הנאמן ערבויות בגין הקיבוצים השייכים אליהם, מקבוצת ה-16 לגבי יחידות ההשתתפות של כל קיבוץ; הבוררות בעניין זה, תתקיים בעוד 3 שנים, אז יחליט הבורר מי צריך לשאת בהתחייבות כלפי המדינה
נסללה הדרך למכירת תנובה: אמש, הושג הסכם סופי בין קבוצת ה-16 והתנועה הקיבוצית על העברת 25% ממניות תנובה שברשותם, עם מכירת תנובה למדינה. זאת, לקראת השלמת מכירת תנובה, הצפויה בסוף חודש נומבר הקרוב.
כזכור, עמדו חילוקי הדעות על מעמד הנאמן כאשר ללא התראה הודיעה התנועה הקיבוצית ממש לקראת החתימה על ההסכם, כי הינה מעוניינת לשנות את מעמדו של הנאמן וכי הנכסים (יחידות השתתפות) יועברו לבעלותו עד להחלטת הבורר, ואף יהפוך הנאמן לחבר אגודה - סוגיות שקבוצת ה-16 לא הסכימה לקבלו כחלק מההסכם, ואף מחו כי סוגיות אלו לא הועלו במשא ומתן.
אמש, כאמור, הוסכם, כי ארגוני הקניות (אגודות שיתופיות שהן ארגונים כלכליים של הקיבוצים בכל אזור) יעמידו לטובת הנאמן ערבויות בגין הקיבוצים השייכים אליהם, מקבוצת ה-16 לגבי יחידות ההשתתפות של כל קיבוץ.
הבוררות בעניין זה, תתקיים לאחר 3 שנים, אז יוחלט ע"י בורר מי צריך לשאת בהתחייבות כלפי המדינה, התנועות שהתחייבו, או הקיבוצים שלא התחייבו ולא הסכימו להתחייבות זו ולא הצטרפו אליה.
25% ממניות תנובה שייכות למדינה, שהלאימה אותן במסגרת הסדר פריסת החובות של הקיבוצים. החשב הכללי, ירון זליכה, דרש שהמדינה תשמור בידה את חלקה בתנובה. זליכה מנהל משא ומתן עם תנובה, הדורשת ממנו להסכים להפריט את חלקה של המדינה תמורת רבע מהכסף שתשלם אייפקס.
כזכור היו אלו 16 הקיבוצים שהעלו פתרון מיידי לבעיית מכירת תנובה לקרן ההשקעות אייפקס ולעתיד 25% ממניות תנובה השייכות לקיבוצים, בהצעה שיומחו לנאמן בלתי תלוי- זכויות בשווי עשרה מיליון דולר מקבוצת ה-16 ושמונה מיליון דולר מהתנועה הקיבוצית (למרות הבטחות התנועה הקיבוצית כי יעבירו עשרה מיליון דולר בנאמנות, לא עמדו בגיוס סכום זה ולכן הוסכם על 8 מיליון דולר) למשך שלוש שנים, אז תתקיים בוררות משפטית ויוחלט מי שחייב בתשלום הכספים למדינה.
הבעיות שנותרו בסוגיית מכירת תנובה
בבדיקה שערכה רשות המסים, נמצא שלא ניתן לאשר לבעלי המניות בתנובה, קיבוצים ומושבים, פטור ממס על התמורה ממכירת אחזקותיהם. החוק מגביל את הסכום הכולל הזכאי לפטור בעסקות למכירת נכסים במגזר החקלאי ל-1.5 מיליארד שקל. זאת, על אף שהקיבוצים והמושבים כבר קיבלו, לפי חוק זה, פטורי מס על סכומים גדולים.
נציגי הקיבוצים והמושבים הגישו לרשות המסים בקשה לפטור בטענה כי המטרה ראויה: החזר חובות לבנקים והפרשה לפנסיה.
ועידת תנובה שהינה האסיפה הכללית של בעלי המניות דנה בחודש מרץ 2007 בהסכם למכירת השליטה לאייפקס, העמידה את קבלת הפטור כתנאי מתלה לאישור ההסכם. בלא הפטור - בטל האישור שנתנו בעלי המניות למכירה.
החוק שלפיו ביקשו בעלי המניות את הפטור - החוק להקלות מס להסדרי הסיוע לחקלאים - אושר בחוק ההסדרים (90') כדי לאפשר יישום הסדרי החובות לקיבוצים ולמושבים שאושרו בידי הממשלה והבנקים החל מסוף שנות ה-80. בהסדרים הללו נמחקו ונפרשו חובות בהיקף 30 מיליארד שקל בעבור המגזר החקלאי, מעל ומעבר לסכום הכולל המאפשר מתן פטור על פי החוק.
ללא הפטור יידרשו בעלי המניות בתנובה לשלם למדינה אחוזים רבים מההכנסה שתהיה להם ממכירת המניות.
בנוסף, מאיר שמיר עדיין לא העביר ערבות של 250 מיליון דולר שנועדה להבטיח מימוש אופציית הפוט שנתן שמיר לבעלי המניות בתנובה. הערבות הינה תנאי לקיום עסקת תנובה. כמו כן רשם אגודות עדיין לא אשר את עסקת תנובה. חוקר מיוחד מונה לבדוק התנהלות תנובה בעסקת המכירה לאייפקס ועדיין לא סיים עבודתו.
באשר למושבים, חלקם מעוניינים בנתח המניות של תנובה. בשבוע הבא תקיים תנועת המושבים, שר החקלאות וזהבית יוסף מנכ"ל אייפקס כנס הסברה עם נציגי המושבים בניסיון לפתור את הנושא.
במקביל, החשב הכללי באוצר, ירון זליכה עדיין לא נתן אישור להעברת 25% ממניות הקיבוצים לנאמן ל-3 שנים עד לבוררות. בנוסף, מעוניין זליכה בהשתתפות במניות ולא בערך הכספי שלהן (רוצה מניות מתנובה).