אולמרט יוצא למוסקבה לדון בגרעין האיראני
מלווה בארבעה מאנשי לשכתו בלבד יוצא ראש הממשלה לביקור בזק בלתי מתוכנן במוסקבה. בבוקר ייצא, בערב כבר ישוב, ובין לבין יישב עם הנשיא פוטין בקרמלין כשעתיים. על הפרק: הגרעין האיראני, אותו אימץ פוטין בחום בפגישה השבוע עם אחמדי-נג'אד. ומה בזירה הפלסטינית? אולמרט מציע הצהרה משותפת "שתיתן כיוון ולא פתרון". רייס מצידה מתכננת עוד לשוב לאזור
אחרי אזהרות מפני מלחמת עולם שלישית, פגישת פסגה מעוררת דאגה בטהרן, והצהרות רוסיות על תמיכה בגרעין איראני, יוצא הבוקר (יום ה') ראש הממשלה אהוד אולמרט לביקור בזק במוסקבה. אולמרט ייוועד בארבע עיניים עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין יממה לאחר שהאחרון שב מביקור בטהרן. בביקורו בטהרן הצהיר פוטין בין היתר כי הוא תומך בהקמת מערך גרעין אזרחי באיראן. השניים ייוועדו למשך כשעתיים בקרמלין ואחר כך ישוב אולמרט לישראל.
על יציאתו של ראש הממשלה לפגישה הדחופה סוכם שלשום וההכנות למפגש נערכו אתמול. ראש הממשלה צפוי לצאת עם ארבעה מאנשי לשכתו בלבד, וללא ליווי עיתונאים כמקובל. הצוות ימנה את ראש הסגל יורם טורבוביץ', היועץ המדיני שלום תורג'מן, המזכיר הצבאי האלוף מאיר כליפי ויועץ התקשורת ינקי גלנטי. החמישה יטוסו במטוס קטן למוסקבה וישובו כבר בערב לישראל.
הנושא המרכזי שעל הפרק במסעו של ראש הממשלה יהיה הנושא האיראני. בישראל אין קורת רוח מאספקת הנשק הרוסי לדמשק, שבה מרוכזים גופי טרור רבים ובראשם ההנהגה המדינית של החמאס. בעבר הביעה ישראל לא אחת את מורת רוחה מכך שנשק רוסי עושה את דרכו גם לידי החיזבאללה בלבנון. למרות טענות, אלה שוררים יחסים טובים בין אולמרט לנשיא הרוסי. באוקטובר 2006 ביקר אולמרט במוסקבה בפעם האחרונה ונועד לשיחה ארוכה עם פוטין. מערכת היחסים הטובה אינה מפריעה לרוסיה לשמור על אינטרסים משלה באזור, בניסיון לחזור ולהיות מעצמה עולמית.
באופוזיציה תקפו את אולמרט על היציאה החפוזה למוסקבה, ועל החשאיות האופפת את הביקור. בכיר בליכוד אמר ל-ynet: "לא מן הנמנע שיציאתו החפוזה של ראש הממשלה למוסקבה היא בין היתר פועל יוצא של מצבו הקשה, לאחר הודעת היועץ המשפטי לממשלה על פתיחת חקירות פליליות באשר לחשדות נגדו בתקופת היותו שר התמ"ת". בלשכת ראש הממשלה הגיבו בזעם על הטענה: "אלו טענות שלא ראויות להתייחסות בכלל. על הפרק בביקור יש סוגיות כבדות משקל. מי שטוען טענות מהסוג הזה מגלה שטחיות ובורות".
עם זאת, יושב ראש האופוזיציה בנימין נתניהו דווקא מבקש להציג חזית מאוחדת. הוא שוחח בטלפון עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לקראת נסיעתו למוסקבה וביקש ממנו למסור לנשיא רוסיה ש"בישראל כולם מאוחדים בעמדה שאסור שאיראן תתחמש בנשק גרעיני". נתניהו אמר לאולמרט כי "בעניין הזה אין בישראל קואליציה ואופוזיציה".
רייס תגיע שוב לפני הוועידה
גם בנושא הפלסטיני נמשכים המגעים הנמרצים. אתמול נועד אולמרט בירושלים עם מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס ובלשכתו הגדירו את הפגישה כטובה. "על ההצהרה המשותפת לגעת בסוגיות הליבה באופן שייתן את הכיוון להמשך המו"מ, אך לאו דווקא יציע פתרון לאותן סוגיות", אמרו גורמים מדיניים קרובים לראש הממשלה עם תום המפגש. אולמרט ורייס נועדו במשך כשלוש שעות בארבע עיניים בביתו של ראש הממשלה, תוך שהם דנים בניסיונות למצוא פתרון של גישור לפערים מול הפלסטינים.
מוקדם יותר פגשה רייס את נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) ואת ראש צוות המו"מ הישראלי, ממלאת מקום ראש הממשלה, ציפי לבני. זוהי הפגישה השניה של רייס עם אולמרט מאז הגיעה לירושלים בתחילת השבוע. רייס נועדה עד כה עם שורת אישים ישראלים ובהם שני סגני ראש ממשלה המתנגדים לוויתורים ולעיסוק בסוגיית הליבה בוועידת אנאפוליס, אלי ישי מש"ס ואביגדור ליברמן מישראל ביתנו. כמו כן נועדה רייס עם שר הביטחון אהוד ברק ועם שר האוצר רוני בר-און. רייס לא נפגשה עם מי שהיה מיועד להוביל את המו"מ, חיים רמון.
ראש הממשלה אולמרט אמר לרייס בפגישתם כי "ישראל מעוניינת בהצלחת המפגש הבינלאומי ורואה בו הזדמנות לתת תמיכה בינלאומית נרחבת לתהליכים הפלסטינים". הוא הבהיר כי שישראל תשמח לראות באנאפוליס מדינות ערביות מתונות נוסף על ירדן ומצרים, כמו סעודיה, קטאר ובחריין.
כמו כן אמר ראש הממשלה שישמח לראות מדינות רבות מהקהילה הבינלאומית השותפות למהלך. עוד נודע כי מזכירת המדינה האמריקנית תגיע לביקור נוסף בארץ עוד לפני המפגש הבינלאומי.