עדיפות לאומית לאנרגיה מתחדשת בנגב ובערבה
בנאום במכון הנפט אמר שר התשתיות כי יהפוך את הנגב והערבה לאזור עדיפות לאומית לפיתוח אנרגיה מתחדשת - כדי לעודד השקעה ויוזמות לפיתוח תחליפים נקיים לנפט ולפחם. מנכ"ל בתי הזיקוק: האוויר ייגמר לפני הנפט
שר התשתיות, בנימין בן אליעזר, מתכוון להפוך את הנגב והערבה לאזור עדיפות לאומית לאנרגיות מתחדשות - כך הבטיח היום (ה') בנאום שנשא בכנס של המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה (מכון הנפט) בתל אביב. המשמעות המעשית להבטחה היא שמשקיעים שיפתחו מייזמים של אנרגיה מתחדשת בנגב יקבלו הקלות גדולות ואף יהיו פטורים ממס.
"אנו ניצבים בפני משבר עולמי חמור באיכות הסביבה", אמר בן אליעזר, "השימוש הבלתי מבוקר במקורות אנרגיה ובמשאבים יקרים הביא לזיהום האוויר והמים, לפגיעה מתמשכת במערכת האקולוגית, ולצריכה לא שקולה על חשבון העתיד", אמר בן אליעזר.
בן אליעזר מקדם בימים אלה את הקמת תחנת הכוח הפחמית הנוספת באשקלון. כפי שפורסם ב-ynet, הוא מקדם גם את התוכנית להקמת תחנת כוח גרעינית בשבטה שבנגב. כל אלה לא עוצרים את השר לתאר את משק האנרגיה העתידי במלים שכאילו נלקחו מסרטו של אל גור "אמת מטרידה".
"הנפט עומד להיגמר בעוד 40 שנה, הגז הטבעי בעוד 60 שנה, ובעולם כבר מזמן הכירו בעדיפות האנרגיות המתחדשות - שכידוע גם יקטינו את תלותנו בארצות זרות. עלינו להתחיל לפעול כאחד העמים ולפתח מקורות אנרגיה מתחדשים והעלייה הדרמטית במחירי הנפט רק הוכיחה את הצורך בכך", אמר בן אליעזר.
"הפיתוח של אנרגיה מתחדשת בישראל החל בשנות ה-70 אך לא האריך ימים כיוון שהתמיכה בו לא היתה מספקת. כמה מהחברות המובילות בעולם בתחום זה הן ישראליות, ואין סיבה שישראל לא תוביל בתחום כמו שהיא מובילה בתחומים טכנולוגיים אחרים", הוסיף השר.
בן אליעזר התחמק משאלת ynet האם עולה מדבריו כי הממשלות כשלו עד כה בעידוד אנרגיה מתחדשת, ואמר: "אני לא מדבר עם השרים שהיו לפני שנכנסתי לתפקידי. מה אני, היסטוריון?". אולם הוא הביא דוגמאות לצעדים שהממשלה מבצעת כבר כיום בנושא, כמו למשל המכרז המתקיים בימים אלה להקמת שתי תחנות כוח, שייצרו 100 מגהואט מאנרגיה סולארית באשלים שבנגב.
מנכ"ל בית הזיקוק: הנפט לא ייגמר, האוויר כן
באותו הכנס בתל אביב דיבר גם ישר בן מרדכי, מנכ"ל בית הזיקוק של חיפה (בז"ן), שאמר שהוא מודאג יותר מהידלדלות האוויר ולא מהידלדלות הנפט. "שואלים אותי - 'מה תעשו עם בית הזיקוק כשייגמר הנפט?', אבל בכל שנה מתווספות עתודות נפט שדוחות את הקץ. עכשיו קודחים מתחת לקוטב הצפוני ולכן אני מודאג מעתודות האוויר מאשר מעתודות הנפט הגז והפחם".
בן מרדכי ניצל את נאומו להבעת ספק בתחליפים המתפתחים בימים אלה בעולם לשימוש בנפט, ומאיימים על פרנסתו של בית הזיקוק. "... האם כשרוצים להחליף את הנפט וכורתים יערות גשם כדי לגדל סוכר להפקת אתנול (דלק מהצומח – ת"ג) זה טוב יותר לסביבה? האם כשמייצרים דלק מתירס ומעלים את מחיר האוכל זה טוב יותר לעולם? אני לא משוכנע שהאלטרנטיבות לנפט הן בהכרח טובות יותר", דברי בן מרדכי.