בונים בירוק - בחו"ל וגם בארץ
באתונה נחנך החודש בניין מגורים אקולוגי, המספק באופן עצמאי 95 אחוז מתצרוכת האנרגיה שלו - חימום לחורף, קירור לקיץ ובקרה על השימוש באנרגיה. בארץ - חברת דוארל מציעה חבילה ירוקה: בניה המתחשבת בסביבה, חינוך סביבתי לילדים, סיוע בטיפוח גינה וגם הטבה במשכנתא. וגם - ביום שני תקיים קק"ל בישראל את יום הניקיון הבינלאומי
בית דירות "ירוק" ביוון
בתחילת החודש נחנך ביוון בניין מגורים אקולוגי ראשון מסוגו המספק באופן עצמאי 95 אחוז מתצרוכת האנרגיה שלו. הבניין בן חמש הקומות בפרבר של הבירה אתונה, משתמש באנרגיה סולארית לחימום הדירות ולייצור חשמל, ובאנרגיה גיאו-תרמית לקירור הדירות במקום מזגן.
ברחבי העולם נבנו כבר בתים המספקים את האנרגיה שהם צורכים באופן עצמאי אולם עד כה היו אלה בתים צמודי קרקע. לטענת המתכננים היוונים, הפרויקט שלהם הוא הראשון בו מיושמת הטכנולוגיה על בניין מגורים רב קומות.
הבניין, אותו הקימה חברת האנרגיה היוונית "סול אנרג'י הלאס", חובר לרשת החשמל הארצית אולם השימוש היחיד שאינו עצמאי הוא לצורך הפעלת משאבות המים. כל שאר האנרגיה הנצרכת בבניין מסופקת על ידי המערכות הפנימיות.
החשמל מופק באמצעות פאנלים סולאריים על הגג; חימום המים מבוצע בשיטה המוכרת של דודי שמש; המים החמים הנותרים מסוף הקיץ מאוחסנים במיכלים מבודדים מתחת לאדמה ומשמשים מאוחר יותר לחימום חסכוני בחורף; באותו אופן, המים הקרים מוזרמים למיכלים תת-קרקעיים ושומרים שם על טמפרטורה קבועה של 18 מעלות, משמשים לקירור הדירות בימי הקיץ החמים.
הבידוד החיצוני של הבית מבוסס על חומרים חדשים ידידותיים לסביבה; בחלונות הותקנו פאנלים עשויים אלומיניום עם בידוד תרמי שמשלבים זכוכיות מיוחדות המכילות ממברנות לקליטה סולארית.
מערכות המחשב המתוחכמות בבניין, המנהלות את השימוש היעיל באנרגיה ומבצעת מעקב וניטור למדידת היעילות, יקרות ב-30 אחוז ממערכות בבניינים רגילים. ואולם המתכננים טוענים כי ההשקעה מחזירה את עצמה באמצעות החיסכון באנרגיה תוך כשש שנים.
בשלב זה מאכלס הבניין את משרדי חברת "סול אנרג'י" ושתי דירות יוקרה. "סול אנרג'י מיוצגים בארץ על ידי חברת "כרומגן".
גם המשכנתא ירוקה
חברת הבניה דוראל מציעה לזוגות ברחבי הארץ חבילת "חיים בירוק" הכוללת מפרט בניה "ירוק", הטבות במשכנתא לבונים באופן ידידותי לסביבה, חינוך סביבתי לילדים וסיוע בטיפוח גינה.
המפרט שמציעה החברה יכול לצמצם את צריכת האנרגיה של הבית ולחסוך בין 2,000 ל-4,000 שקלים בשנה. בין השאר נעשה שימוש בטיח טרמי (המבודד טוב יותר מטיח רגיל), בידוד גג מוגבר וכן הכללת מערכת "בית חכם" המאפשרות שליטה מרכזית על התאורה, דוד השמש והתריסים. אדריכלית החברה תייעץ לרוכשים בנושא מיקום והעמדת הבית במרחב, מיקום הפתחים והצללתם לחיסכון בחשמל.
המפרט כולל גם קומפוסטר למיחזור פסולת ביתית אורגנית, הכנה למערכת מים אפורים, שיכולה למחזר מים שנצרכו לשימוש חוזר במערכות משניות - הדחת אסלות, שטיפת רצפות והשקיה - וכן אפשרות להתקין על הגג מערכת סולארית לייצור חשמל.
בחבילה כלולה גם תכנית העשרה למבוגרים ולילדים - סדרה של הרצאות בתחומי האקולוגיה במתכונת של ערב חברתי משותף לכל תושבי הישוב. כמו כן יוענק לבונים שובר בשווי 6,000 שקלים לשימוש במשתלה באזור הפרויקט, כדי לעודדם להקים גינה, ובנוסף הם יקבלו "ערכת גינה אורגנית", הכוללת 120 שתילי ירקות ותבלינים אורגנים, סט צנרת וטפטפות וחוברת הדרכה.
המשכנתא הייחודית - שמעניקה הטבה של הבנקים לרכישת בית ידידותי לסביבה וחסכוני באנרגיה - מתואמת עם בנק טפחות בצפון ועם בנק לאומי באזור עמק יזרעאל. היא מציעה הלוואה של 100 אלף שקלים ללא ריבית וללא החזרים לבנק במשך שנתיים, ופטור מלא מכל העלויות הנלוות.
הנדסה ירוקה
המכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון בבאר שבע ובאשדוד זכתה בתו "קמפוס ירוק" מטעם המשרד להגנת הסביבה.
"קמפוס ירוק" הינו פרויקט של המשרד להגנת הסביבה בשיתוף מוסדות חינוך ומוסדות להשכלה גבוהה, שמטרתו לקדם תכנים ונושאים סביבתיים באקדמיה. בכדי לקבל את ההסמכה נדרשה המכללה לעמוד במספר קריטריונים. בין המדדים שנבחנו היו היבטים אקדמיים, היבטים תפעוליים-סביבתיים והיבטים קהילתיים.
במישור האקדמי נלקח בחשבון הקורס "הנדסה ירוקה" (Green Engineering) שנושאו כלכלה ותקנים סביבתיים, בניה ירוקה ואדריכלות בת-קיימא, וחינוך לקיימוּת. במישור התפעולי נדרשה המכללה לחסוך באנרגיה ומשאבים כמו תאורה והפעלת מזגנים, למנוע זיהומים, לקדם מיחזור ועוד.
בהיבט הקהילתי נלקחה בחשבון הפעילות הקהילתית שמקדמת המכללה. בין השאר מנחים סטודנטים את פרויקט "ירוק בחוץ-ירוק בלב" עם תלמידי בית הספר היסודי "רעות" ופרויקט "אמדע סביבתית" בו לומדים תלמידי תיכון על תרבות הסביבה.
וגם - שקיות מתכלות ביום הניקיון הבינלאומי
יום הניקיון הבינלאומי "Clean Up The World" ייערך בישראל ביום שני 22 באוקטובר בהובלת קק"ל. השנה, לראשונה בישראל, יעשה שימוש רחב בשקיות אשפה המיוצרות מפלסטיק מתכלה. כ-70 אלף שקיות מפלסטיק מתכלה של חברת אקוג'ן יחולקו למתנדבים כדי לצמצם את המפגע שמותירה אחריה פסולת הפלסטיק.
מדי יום מחולקות בישראל שבע מיליון שקיות ניילון - כשני מיליארד בשנה. השקיות תופסות נפח גדול מהאשפה הנערמת, מתעופפות ויוצרות ליכלוך, מתכלות באיטיות רבה מאוד תוך יצירת זיהום סביבתי ועלולות גם לפגוע בבעלי חיים שאוכלים אותן.
הביו-פלסטיק הוא חומר מתכלה שמיוצר מעמילן תירם או קנה סוכר. לאחר השימוש הוא הופך שוב לדשן שמשמש לדישון שדות התירס וחוזר חלילה. שקיות ביו-פלסטיק נראות כמו אחיותיהן ה"רגילות", אך הן מיוצרות מגרגרי תירס ולא מתוצרי נפט. הן מתפרקות ומתכלות בקומפוסט תוך 90 יום.
יום הניקיון הוא המבצע הסביבתי הרחב ביותר שמתקיים בארץ. בשנה שעברה השתתפו בו למעלה ממאה אלף איש, ועד היום נרשמו לאירועי הניקיון השנה למעלה מ- 170 אלף איש.
- החדשות בנושאי הסביבה לא חייבות לכלול תמיד דיווחים על מטרדים, מפגעים וזיהומים. ישנן גם לא מעט יוזמות התורמות לשמירה על הסביבה והעלאת המודעות לנושא. "אורות ירוקים" הוא מדור שבועי שנותן במה ליוזמות אלה. רוצים גם אתם לקבל "אור ירוק" - כתבו לנו