שתף קטע נבחר

 

טורקיה: לסגור את מחנות המחתרת הכורדית

יומיים לאחר שהפרלמנט באנקרה אישר פלישה צבאית לעיראק, על-מנת למגר את המחתרת הכורדית, מנסה ארדוגן צעד דיפלומטי נוסף וקורא לבגדד לסגור את מחנות המורדים ולהסגיר לידיו את מנהיגיהם

ראש ממשלת טורקיה, רצ'פ טאיפ ארדוגן, קרא אמש (יום ו') לממשלת עיראק לסגור את המחנות המנוהלים בידי המורדים הכורדים בצפון המדינה, ולמסור לידיה את מנהיגיהם. "אנחנו נהיה מסופקים מסגירה של כל מחנות המחתרת הכורדית (PKK), כולל מתקני האימון שלהם, ומסירת מנהיגיהם לידינו", אמר אדרוגן לכתבים זמן קצר לאחר תפילת יום השישי במסגד באיסטנבול.

 

הדברים נאמרו יומיים לאחר שהפרלמנט באנקרה, בניגוד לעמדת האמריקנים, אישר לכוחות הצבא לפלוש לאזור כורדיסטן שמעבר לגבול עיראק ולתור אחר המורדים, היוצאים משם למתקפות טרור ברחבי טורקיה. בגדד, בתמיכת וושינגטון, קראה לטורקיה להימנע מפעולה צבאית, שעלולה להפר את היציבות באזור כולו, ובמקביל קראה למורדים לעזוב את תחומה.

 

הפנטגון מצדו הצליח להרגיז את הממשלה בטורקיה, כאשר הודיע לאחר הצבעת הפרלמנט ביום רביעי האחרון כי אינו סבור שלאנקרה יש חשק גדול לפלוש אל מעבר לגבול. סגן ראש הממשלה, סמיל סיסק, מיהר להבהיר את רצינות כוונותיה של ממשלתו. "החלטנו ונבצע את מה שיהיה הכרחי לבצע", אמר. "אנחנו לא הפכפכים. אין דרך אחורה".

 

לפי ההערכות, כ-3,000 מורדים, חברים במחתרת "מפלגת הפועלים של כורדיסטן" שהוצאה אל מחוץ לחוק, כולל מנהיגיהם, מתחבאים בחבל כורדיסטן שבצפון עיראק. לאחר שביצעו כמה מתקפות קטלניות נגד חיילים ושוטרים טורקים, הפכו חברי המחתרת לאויב מס' 1 של טורקיה, ואדרוגן נתון תחת לחץ ציבורי כבד בכל הקשור לטיפול בהם.

 

אלפי עיראקים-כורדים צעדו ביום חמישי באירביל, בירת כורדיסטן, במחאה על החלטת טורקיה ובקריאה לקיום דיאלוג.

סיסק מבחינתו הבהיר כי אנקרה מסרבת לנהל משא ומתן ישיר עם המורדים או עם נציגי הכורדים. "אנחנו לא מדברים עם קבוצות של עיראקים-כורדים", הבהיר. "המגעים שלנו נעשים עם הממשלה העיראקית בבגדד... צפון עיראק הוא חלק מעיראק".

 

בבסיס סירובה של טורקיה לקיום השיחות עומדת ככל הנראה האבחנה כי דיאלוג ישיר עם הממשלה הכורדית משמעותו הכרה בריבונותה של כורדיסטן העיראקית, הנחשבת למעין פדרציה. הכרה מעין זו עשויה לחייב את טורקיה להעניק מעמד דומה לחבל הכורדי שבתחומה.

 

נשיא חבל כורדיסטן, מסעוד ברזני, הבהיר בראיון לתאגיד השידור הבריטי (BBC) כי התושבים ידעו להגן על עצמם במקרה בו טורקיה תחליט לתקוף. הוא גם דחה מכל וכל את ההאשמות לפיהן ממשלתו מעניקה מחסה למורדים. לדבריו, "אנו אומרים זאת לכל הגורמים המעורבים: אם הם יתקפו בכורדיסטן, לא משנה למה, אנחנו נהיה מוכנים לגמרי להגן על הדמוקרטיה הניסיונית שלנו, על כבודם של אנשינו ועל יציבות מולדתנו".

 

עוד אמר ברזני כי אין להאשים את כלל הכורדים במעשי המחתרת, וחזר והזמין את טורקיה לנהל שיחות ישירות עם ההנהגה הכורדית באירביל.

 

עניין של כסף

סוכנות הידיעות הפרו-כורדית "פיראת" ציטטה את אחד מהמורדים המבוקשים ביותר, מוראת קראילה, שאיים כי המחתרת תפגע בצינורות הנפט במקרה בו טורקיה אכן תפלוש לעיראק. לדבריו, "מכיוון שהצינורות העוברים בכורדיסטן מספקים משאבים כלכליים לאלימות הצבא הטורקי, ייתכן שכוחות הגרילה יפגעו בהם".

 

עמדתה הנוקשה של טורקיה בנושא, שמובילה לאיום על הצינורות, סייעה לעליה חדה במחירי הנפט בעולם, עובדה שמוסיפה מתחים נוספים ליחסי אנקרה וושינגטון, שתיהן חברות בכירות בברית הצפון-אטלנטית.

 

שר האוצר הטורקי, מהמט סימסק, הבהיר בכנס משקיעים ואנליסטים בארצות הברית כי אינו חושש מההשלכות הכלכליות של המשבר הנוכחי עם עיראק. לדבריו, "כמובן שננקוט בצעדים נוספים ונגיב לכל לחץ, אם נצטרך. עם זאת, אני מאמין כי כלכלת טורקיה תוכל לעמוד בלחצים הנוכחיים".

 

המחתרת הכורדית נלחמת על אוטונומיה בדרום-מזרח טורקיה מאז שנת 1984, ועד כה הוביל הסכסוך למעל ל-30 אלף הרוגים. המחתרת הוגדרה כארגון טרור על-ידי טורקיה, ארצות הברית והאיחוד האירופי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מאיים. ארדוגן
צילום: איי פי
צבא טורקיה בגבול עיראק
צילום: איי פי
מומלצים