שתף קטע נבחר

מחקר: 21 ערים בעולם בסכנת הצפה

מכון מחקר אמריקני מצא ש-21 מתוך 33 ערים גדולות ברחבי העולם, נמצאות בסכנה אמיתית מפני עליית מפלס פני הים או אסונות טבע אחרים הקשורים לשינויי האקלים הגלובליים. מומחי אקלים: התחממות כדור הארץ תגרום לעליית מפלס פני הים במשך מאות ואלפי שנים אם לא תצומצם פליטת גזי החממה

נבואת זעם להתחלת השבוע: 21 ערים מסביב לעולם נמצאות בסכנה מפני עליית מפלס פני הים ואסונות טבע אחרים הקשורים לשינוי האקלים הגלובלי - כך עולה ממחקר של המכון האמריקני לשמירת הסביבה "וורלדווץ'".

 

המחקר, שמבוסס על נתונים של האו"ם ומוסדות אחרים, בחן 33 ערים שאוכלוסייתן צפויה להגיע ל-8 מיליון תושבים עד שנת 2014 ומצא ש-21 מהן נמצאות בסכנה אמיתית. בין הערים: דאקה, בנגלדש; בואנוס איירס, ארגטינה; ריו דה ז'ניירו, ברזיל; שנגחאי וטיאנג'ן, סין; אלכנסדריה וקהיר, מצרים; מומבאי וכלכותה, הודו; ג'קרטה, אידונזיה; טוקיו, אוסקה וקובה, יפן; לגוס, ניגריה; קראצ'י, פקיסטן; בנגקוק, תאילנד; ניו יורק ולוס אנג'לס, ארה"ב.

 

מומחים אמריקנים ואירופים ציינו כי כעשירית מאוכלוסיית העולם - 643 מיליון איש - חיים באזורים נמוכים ברחבי העולם, ונמצאים בסיכון נוכח עליית מפלס פני הים וסופות חזקות, שהן תוצאה של שינויי האקלים. מבין האזורים הללו, סין, הודו, בנגלדש, וייטנאם, אינדונזיה, יפן, מצרים, ארה"ב, תאילנד והפיליפינים הן המדינות המועדות ביותר להיפגע.

 

מפלס פני הים יעלה במשך אלפי שנים

מומחים מסבירים כי עליית מפלס פני הים קשורה באופן ישיר להתחממות הגלובלית שכן הטמפרטורות העולות גורמות לשתי תופעות מקבילות: התרחבות נפחם הפיזי של המים והפשרת שכבת קרחוני-העד המקיפה את הקוטב הצפוני והדרומי. השנה, ציינו המומחים, הואץ קצב ההפשרה וגודלה של שכבת הקרח בקוטב הצפוני הצטמצם לרמתו הנמוכה ביותר בהיסטוריה המתועדת.

 

הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים, פורום המומחים של האו"ם שזכה לפני כשבוע בפרס נובל לשלום יחד עם אל גור, העריך בשבוע שעבר כי מפלס פני הים ימשיך לעלות במשך אלפי שנים, אם האנושות לא תידרש בדחיפות לצימצום פליטת גזי החממה, שתורמים להתחממות כדור הארץ.

 

"האינרציה של המערכת היא כזאת... שההשלכות של שינוי האקלים יימשכו לזמן רב", אמר ראש הפאנל, רג'נדרה פצ'אורי. "... מפלס פני הים ימשיך לעלות במשך עשרות שנים, אולי אפילו מאות ואלפי שנים", הוסיף פצ'אורי בכינוס בז'נווה.

 

מחקרים שפירסם הפאנל לאחרונה, שחוברו על ידי 2,000 מדענים מרחבי העולם, קבע כי יחלוף זמן רב עד שמפלס המים באוקינוסים ידביק את הטמפרטורות על פני האדמה, אולם המים בסופו של דבר יתחממו, הנפח שלהם יתרחב ומפלס המים יעלה. תופעה זו תתרחש כאמור, במקביל להמסת קרחוני-עד בקטבים.

 

בכינוס בז'נווה ציין פצ'אורי, כשלצידו מזכ"ל האו"ם לשעבר קופי אנאן, הכלכלן ג'פרי סאקס ונציב הסוכנות ההומניטרית של האו"ם לשעבר יאן אגלנד, כי התחממות כדור הארץ כבר משפיעה כיום על חייהם של מיליוני בני אדם.

 

"אסונות טבע ואקלים קיצוני משפיעים על חייהם של מיליוני אנשים - פי חמש מההשפעה של מלחמות ועימותים", אמר אגלנד. הוא וסאקס ציינו את רצח העם והמשבר ההומניטרי בדרפור כדוגמא חיה לדרך בה שינוי האקלים והתחרות על משאבי קרקע ומים מגבירים את הסיכוי למלחמות ועימותים בין שכנים. יותר מ-200 אלף איש מתו בדרפור ויותר מ-2.5 מיליון איש הפכו לפליטים בארבע שנות הלחימה במערב סודן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפשרת קרחונים בקוטב
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מתחת למים? ניו יורק
צילום: איי פי
בגלל מאבק על משאבים. פליטים בדרפור
צילום: איי אף פי
מומלצים