טורקיה: כשהבריאות פוגשת את ההנאה
טבע נטו, שמיים תכולים, אוויר צלול, מעיינות תרמיים חמים, תאנים, שמן זית, יין מתות שדה ושפע של חיוכים. טורקיה המערבית, לוקחת אתכם למסע גיאוגרפי מחוף הים האגאי ועד דרום ים השיש עם המון היסטוריה ולא מעט פינוקים
למי המעיינות מיוחסות תכונות מרפא שונות המיטיבות עם הסובלים מבעיות אורתופדיות וממחלות הקשורות במחזור הדם, כמו גם מבעיות עור, עצמות, פרקים, צוואר, גב ואפילו אימפוטנציה. בין היתר מוצעים באתרים השונים טיפולים מיוחדים לספורטאים. הטיפולים לסוגיהם, מעיסויים בשיטות שונות ועד אמבטיות בוץ, מתבצעים תחת השגחה רפואית ומשלבים קוסמטיקה ותזונה בריאה. החמאם והסאונה הם חלק מהשגרה היומיומית.
אפשר להתמקם באתר ספא מרכזי אחד וליהנות מההיצע הטיפולי המקומי ואפשר לטעום קצת מכמה מקומות. אפשרות נוספת, מרהיבה, היא לשכור רכב ולערוך טיול חוצה ערים, כפרים ועיירות, תוך התעכבות באתרי מרפא נבחרים. זו האופציה שתמצאו בכתבה הזאת.
איזמיר
איזמיר, אליה מגיעים בטיסה דרך איסטנבול, היא עיר מודרנית המונה יותר מ-4 מיליון תושבים, השלישית בגודלה בטורקיה. איזמיר היא בירת החוף האגאי ומהווה שער כניסה למעוניינים לטייל באזור המערבי של טורקיה.
כדאי לשכור רכב ולטייל בין הכפרים והעיירות (צילום: אמנון כפיר)
העיר בנויה לאורכו של מפרץ והיא מתאפיינת במעיינות תרמיים ובתעשיית פירות יבשים. יום אחד של סיור בשווקים המקומיים, בכיכר קונאק, כולל אתנחתא בטיילת של רובע אלסאנג'אק, על כוס בירה טורקית - בהחלט יספיק.
אתר מרפא משובח באיזמיר תמצאו במלון פרינסס (,(PRINCESS שאף מתחזק בתחומו בית חולים פרטי.
צ'שמה
נוסעים 85 ק"מ מערבה ומגיעים לעיירת הנופש היפה צ'שמה, המשמשת בעונה החמה כאתר נופש לעשירי איזמיר. שווה לבקר במצודה איטלקית מהמאה ה-14 השוכנת בה ולשוטט בטיילת המקומית הזרועה בתי קפה, מסעדות, חנויות בגדים ומזכרות. אתר מרפא ראוי במיוחד בצ'שמה הוא מלון שרתון.
חיאוס
מהנמל של צ'שמה יוצאות ספינות מעבורת לאי היווני חיאוס. משך ההפלגה 45 דקות, ובמחיר של 40 יורו לאדם אפשר לבלות שם יום שלם. מלון שרתון המקומי מציע שירותי תיירות נופש וספא ברמה גבוהה.
שירינג'ה
כ-120 ק"מ מדרום לצ'שמה, סמוך לעיירה סלצ'וק, שוכן על צלע הר הכפר העתיק שירינג'ה. תושבי המקום מציעים ליקרים מייצור מקומי שאותם מכינים מפירות שונים, שמן זית ופירות יבשים, לצד מפות שולחן סרוגות ושלל צעיפים צבעוניים. יפה להסתובב בכפר הזה, המשמר אווירת ימים עברו ונראה כאילו לא השתנה בו הרבה במשך מאות שנים. מומלץ לנסות את המאכל המקומי, הנקרא גוזלמה: בצק מיוחד ודק שנמתח מעל טאבון לוהט ונאפה כשהוא מרוח בשמן זית, שהמילוי הפנימי שלו משתנה לפי הזמנת הסועד. מילוי גבינה מלוחה בשילוב תרד זוכה לשבחים.
אפסוס
כ-5 ק"מ מדרום לסלצ'וק נמצא האתר הארכיאולוגי המרשים והמפורסם אפסוס - אפס בפי הטורקים. כאן שכנה עיר יוונית מפוארת ולימים רומית, ששרידיה השתמרו ושומרו היטב. ביקור במקום ממחיש את חיי היומיום באותם ימים: בתי המרחץ, המקדשים, הגימנסיון, האמפיתיאטרון וגם בתי הבושת. גולת הכותרת של המקום היא המקדש של האלה ארטמיס, משבעת פלאי תבל של העולם העתיק. רושם עז עושה גם הספרייה של קלסוס, שבימיה היפים הכילה 15 אלף מגילות וספרים. הסיור באתר נמשך כ-3 שעות. מומלץ לקבל הדרכה מקומית ורצוי לבקר בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב.
אתר ארכיאולוגי מרשים ומפורסם. אפסוס (צילום: אמנון כפיר)
קושאדאסי
כ20- ק"מ דרומית לאפסוס נמצא אתר הנופש קושאדאסי (בתרגום לעברית: "אי הציפורים.(" העיירה משתרעת לאורך חופי הים האגאי ובתחומה מצודה עתיקה שנבנתה כדי להגן על רצועת החוף מפני פולשים. קושאדאסי עמוסה בבתי מלון ובתי הארחה, הפזורים על הגבעות הסובבות אותה. מי שמחפש שיט תענוגות ימצא את עצמו כעבור שעתיים של הפלגה מהנמל המקומי באי היווני סאמוס.
דניזלי
המשך המסלול מוביל מזרחה בדרך בינעירונית החוצה את העיר איידן (Aydin) אל העיר דניזלי .(Denizli) הדרך היפה עוברת בין נופים כפריים שלווים, כרי מרעה, מטעי פרי, כרמי זית ויערות ירוקי עד (פרטים מלאים על המסלול). לאורך הנסיעה אפשר לעצור לשתיית צ'אי באחד הכפרים שעוברים דרכם. המקומיים מסבירי פנים ושמחים להתפטפטות עם זרים.
פמוקלה
כרבע שעה נסיעה ממרכז דניזלי נמצא אתר שהוא תופעת טבע עולמית: מים עתירי סידן הנובעים ממעיינות בחום של 50 מעלות וזורמים לתוך צלע הר. הסידן ששוקע יוצר מעין בריכות מדורגות בצבע לבן, בצורות של נטיפים לבנים או צמר גפן, ומכאן שמו של המקום - פמוקלה (בעברית: "מצודת צמר גפן.(" לבריכות המפנקות הללו סגולות מרפא בעיקר למי שסובלים ממחלות עור, לחץ דם, בעיות לבביות ודלקות פרקים. חוץ מזה, כיף להשתכשך בהן גם אם לא סובלים מכלום. אתר מרפא מומלץ בפמוקלה: מלון "ריצ'מונד."
במפלסו העליון של ההר נמצאים שרידי העיר היראפוליס ")העיר הקדושה,(" שראשיתה בתקופה ההלניסטית. היא הוקמה בשנת 190 לפני הספירה כעיר מרפא על ידי מלך פרגמון, לאחר שגילה את סגולות הריפוי שבמעיינות החמים שבסביבה. באתר ממצאים ארכיאולוגיים ממקדשים, אמפיתיאטרון, שרידי כנסיות וגם בית קברות המעיד על מתרפאים שכנראה לא זכו להישאר בחיים למרות הסגולות המופלאות של המים המינרליים.
תופעת טבע עולמית. פמוקלה (צילום: אמנון כפיר)
בורסה
הדרך מפמוקלה צפונה לעיר בורסה, הנמצאת באזור דרום ים השיש (ים מרמרה) נמשכת כ-6 שעות והיא מנתקת את המטיילים בהדרגה מאזור הים האגאי, לטובת עיר גדולה ומסחרית שסממני הדת ניכרים בה היטב. גם בדרך הזו זוכים בקבלת פנים ידידותית מצד הכפריים. המוכתר באחד הכפרים הקטנים הסביר, בין כוס תה אחת לשנייה, מדוע רוב הבתים סביבנו סגורים: "אין כאן כרגע עבודה, כל אנשי הכפר עזבו לעיר לחפש פרנסה." מאחד הבתים יצאה נערה מכוסת ראש כשבידיה מגש מתכת ענקי שעליו מפוזרות צלחות עם אורז, תבשיל ירקות ורצועות עוף יבש. דבר המוכתר: "האוכל מיועד לכל בני הכפר, כל משפחה בתורה מכינה ארוחה לשאר התושבים."
העיר בורסה שוכנת למרגלות הר אולודא, יעד מבוקש לנופש ולפיקניקים בקיץ ואתר סקי מפורסם המושך גולשים מרחבי אירופה בחורף. בעיר מתגוררים כ-4 מיליון תושבים והיא מציעה לתייר המזדמן אתרי נופש וספא לצד מורשת היסטורית ודתית. הסיור יכול להתחיל במסגד הגדול על שם אולו ג'אמי, ברחוב אתאטורק במרכז העיר. מהמסגד, שנבנה ב-,1396 אפשר לחתוך במעבר חד לשוק המשי קוזאהאן (Kozahan) שבסמוך לו רוחש חיים השוק העירוני המ קורה קאפלי צ'ארשי.
אם רעבים אחרי השיטוט בשווקים הסואנים, אפשר לבחור באחת המסעדות הרבות בסביבה. המלצה: מסעדת Iskender Kebapci שנוסדה ב־1867 (גם היא, כמו המסגד, נמצאת ברחוב הראשי, המנציח את מייסד טורקיה המודרנית, מוסטפה כמאל אתאטורק.( מסעדת איסקנדר היא מוסד קולינרי מיוחד במינו. השווארמה ")דונר" בטורקית,( העשויה מבשר כבש שנצלה על גחלים מעץ משובח, מוגשת לסועדים בעוד המלצר הראשי, בלבושו מושך העין, מגיע לשולחן כשהוא אוחז במחבת עם ידית ארוכה שבתוכה מבעבע רוטב עגבניות טרי מהול ביוגורט ובחמאה. בידו השנייה הוא מחזיק מצקת גדולה שבעזרתה הוא יוצק מהרוטב המהביל לתוך צלחות הבשר. הטעם, יש להודות, לא נופל ברמתו מהטקס.
בשעות אחר הצהריים המוקדמות כדאי להגיע לתחנת הרכבל ,Teleferik כדי לנסוע לפסגתו של הר אולודא 2,545) מ.(' כשיוצאים מהקרונית מגלים מרחבים מיוערים, בתי הארחה ומסעדות. הנוף המרהיב מתמזג נפלא עם שמיים בכחול עז. עשן המנגלים שמסתחרר ברוח הקרירה רק מוסיף לאווירה החגיגית ממנה נהנות מאות המשפחות שבאות לבלות ולנפוש בחיק הטבע עם המון אוכל, מוזיקה וגם, כמובן, ריקודים.
מסיימים את הטיול באיסטנבול (צילום: אמנון כפיר)
"טופהאנה" הוא שמו של גן עירוני גדול ומרכזי השוכן על צלע הר ומשקיף על בורסה. בכניסה לגן נמצאים קבריהם של עות'מן גאזי ובנו אורחאן גאזי, המייסדים של האימפריה העות'מנית. בגן עצמו פועלים בתי קפה ודוכנים לממכר ערמונים מסוכרים וקוביות חלווה מצופות שוקולד שנמסות בפה. קחו את הזמן שלכם. מורד המדרגות ביציאה מהגן מוביל לרחוב אראפ שוקרו. במהלך היום זהו מקום מפגש לצעירים רבים המבלים בבתי קפה ובפאבים. לעת ערב נדלקות נורות צבעוניות ברחוב ובעלי המסעדות מוציאים לראווה את שלל הדגים, שנצלים על האש לקצב המוזיקה הקולנית המושמעת במסעדות. בערך באמצע הרחוב, ללא סימן זיהוי מיוחד, שוכן בית הכנסת היהודי של בורסה בתוך חצר פנימית גדולה. בית הכנסת, המעוצב ברוב פאר והדר, משמש את הקהילה היהודית המקומית הקטנה.
ג'ומאליקיזיק
כ8- ק"מ מצפון לבורסה נמצא הכפר ג'ומאליקיזיק. המקום היפה והמיוחד הזה שומר היטב על צביונו העתיק, שמתגלה לכל מי שמשוטט בסמטאותיו. התושבים מתפרנסים ממכירת שמן זית, סבונים, דברי רקמה ועוד כל מיני פריטים קטנים. גם כאן, כמו בכפר שירינג'ה, הגוזלמה ערב לחיכם של התיירים.
ילובה
העיר ילובה מוזכרת כאן בזכות שני דברים. ראשית, זוהי תחנת מעבר ימית בין בורסה לאיסטנבול: מכאן יוצאות מעבורות עמוסות כלי רכב להפלגות הלוך ושוב לרציף של קאבאטאש באיסטנבול האירופאית. שנית, כ-15 ק"מ דרומית-מערבית לילובה נמצא קומפלקס מרחצאות תרמיים בשם "ילובה תרמל קאפליג'אלארי" .(Termal Kaplicalari Yalova) זהו מרכז רפואי גדול המשלב בתוכו בית הארחה בתוך פארק רחב ידיים ושופע ירק. בילובה עצמה פועל אתר מרפא גדול ומומלץ.
איסטנבול והביתה
לאחר שחוצים את ים מרמרה לכיוון איסטנבול וחולפים בנסיעה על גשר הבוספורוס מהצד האסייתי לכיוון הצד האירופי, מתחילים להסתגל לעומס וללחץ של המטרופולין הצפוף. לפני שנטמעים בו לגמרי, אפשר לעצור למנוחה ברובע אורטקוי (Ortakoy) ולשתות קפה על שפת הים. לגימה אחרונה, אולי כמה קניות קטנות, הלאה לשדה התעופה - והביתה.
- מידע נוסף: לשכת התיירות הטורקית בתל אביב, טל'.03-5171731