שתף קטע נבחר

ארגונים ירוקים מתנגדים לתחנת כוח סולארית בנגב

יוזמה להקים תחנת כוח סולארית, שתניב 250 מגהוואט חשמל, מתעכבת בשל התנגדות ארגונים ירוקים ובראשם רשות הטבע והגנים. אלה טוענים כי האזור המיועד - מישור ימין שבתחומי הקריה למחקר גרעיני - הוא שטח בעל מאפייני טבע ובעלי חיים ייחודיים. רשות הטבע והגנים: "לא חייבים להקים את התחנה דווקא שם. מבחינתינו, זהו קו אדום"

הקמתה של תחנת כוח סולארית במישור ימין שמדרום לדימונה מתעכבת בשל התנגדות של ארגונים ירוקים. התחנה אמורה לקום בשטחה של הקריה למחקר גרעיני (קמ"ג), אולם רשות הטבע והגנים מתנגדת ליוזמה בטענה כי האזור הוא שטח בעל מאפיינים סביבתיים ייחודיים.

 

התחנה אמורה לייצר 250 מגהוואט חשמל - כ-3 אחוז מתצרוכת החשמל הכוללת של מדינת ישראל - מקרינת השמש. גורמים במשק האנרגיה אמרו כי היוזמה להקמת התחנה באה מצד הקמ"ג, ומספר חברות ישראליות לאנרגיה ירוקה – ובעיקר חברת סולל, מיצרניות תחנות הכוח הסולאריות הגדולות בעולם – מנהלות מגעים כדי להקימה. גם בעיריית דימונה תומכים בהקמת התחנה.

 

הרעיון נדון בחודשים האחרונים בוועדה שהקימה המועצה הארצית לתכנון ובניה לבדיקת אפשרויות לייצור אנרגיה סולארית בישראל. אך הוועדה החליטה לפסול את הרעיון בשל התנגדות רשות הטבע והגנים. לאחרונה ערערה הקמ"ג על ההחלטה, וביקשה מהמועצה הארצית לבחון את הנושא שנית.

 

לא חייבים להקים את התחנה דווקא שם

גלעד גבאי, סגן מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, הסביר: "אנו בעד הקמת תחנת כוח סולארית אך לא בכל מקום ולא בכל מחיר. אזור מישור ימין הוא אזור שאנו מבקשים, מזה שנים, להגדירו כשמורת טבע ולכן אנו מתנגדים לפרויקט".

 

לדברי מומחי אקולוגיה של הרשות, קיימים במישור ימין צמחים ובעלי חיים שחלקם ייחודיים לאזור הנגב, בהם יעלים, צבאים, זאבים וצבועים. באזור גם עובר קטע מדרך הבשמים שהיא דרך מסחר עתיקה, ובעבר פעלה הוועדה הישראלית למורשת עולמית למען שימורו.

 

גבאי מציין כי תחנת הכוח לא רק תשרת מטרות אקולוגיות כפי שמנסים להציג תומכיה, אלא גם עלולה לפגוע בסביבה. "אסור לשכוח שמדובר ב-4,500 דונם של מראות, טורבינה וקווי מתח חשמליים", הוא אומר, "בתנאי חושך ועננות, פועלת תחנה סולארית בדיוק כמו כל תחנת כוח אחרת".

 

גורמים אחרים בארגונים ירוקים ציינו גם הם שהמיקום שנבחר להקמת התחנה אינו מקרי. לדבריהם, הרצון להקים את התחנה דווקא במישור ימין נובע מהעובדה שמדובר בשטח קמ"ג, המוגדר "אזור תעשייה מיוחד". הקמת פרויקט בשטח זה עשויה להביא לקיצור משמעותי בתהליכים הבירוקרטיים, ולאפשר ליזמים הקלות במס.

 

בימים הקרובים צפויים להיפגש נציגי חברת "סולל", נציגי רשות הטבע והגנים ונציגי עיריית דימונה עם פקידים במשרד להגנת הסביבה. במהלך הפגישה צפויים נציגי רשות הטבע והגנים להציע אתר חלופי למישור ימין בשטח דימונה. "יש חלופות אחרות, לא חייבים להקים את התחנה דווקא שם. מבחינתו, זהו קו אדום", מסכם גבאי.

 

המשרד להגנת הסביבה: זו דילמה 

"אין ספק שמדובר בדילמה", אומר גורם במשרד להגנת הסביבה. "מצד אחד, להקים את התחנה דווקא שם עשוי לפגוע בערכי הטבע והנוף. מצד שני, העברת התוכנית ממקום למקום היא בזבוז של זמן יקר, והמצב הקיים – שבו אין תחנות כוח סולאריות בישראל – מזיק לסביבה יותר מכל פגיעה בשטח ספציפי".

 

בישראל אכן אין כיום תחנות כוח סולאריות משמעותיות. התחנות היחידות הן בקיבוץ קטורה שבערבה, ובמספר כפרים בדואים לא מוכרים, המייצרים את מרבית החשמל שלהם בעצמם באמצעות קולטנים פוטו-וולטאיים. התוכנית היחידה לייצור חשמל סולארי שאושרה במועצה לתכנון היא להקמת שתי תחנות כוח סולאריות באזור אשלים שבנגב, שאמורות לייצר 100 מגה-וואט חשמל כל אחת. משרד התשתיות מפרסם בימים אלה מכרז להקמת התחנות באשלים.

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: היוזמה להקמת התחנה הוצגה בפני מנהל מינהל התכנון וגורמים נוספים, והתקיימו מספר פגישות בנושא וכן סיור במקום במטרה לבחון קידום הנושא. בפגישה ממרס 2007 התבקשו היזמים להעביר מסמך מפורט בנושא. מסמך שכזה לא התקבל עדיין והפרוייקט לא נדון בוועדה כלשהי במשרד.

 

הרעיון נדון בחודשים האחרונים בוועדה שהקימה המועצה הארצית לתכנון ובניה לבדיקת אפשרויות לייצור אנרגיה חלופית, אך נדחה בשל התנגדות של

רשות הטבע והגנים. בעקבות ההחלטה לדחות את התוכנית, ערערה הקמ"ג וביקשה מהמועצה

הארצית לבחון את הנושא שנית, אך כאמור אין כל בסיס לאמירה זו שכן הפרוייקט לא נדון באף ועדה של המועצה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן צור
יש חלופות. תאים סולארים בחווה בנגב. ארכיון
צילום: יונתן צור
מומלצים