ר"מ טורקיה: יש לנו זכות מלאה להגן על ארצנו
בראיון לעיתון הבריטי "הטיימס" לרגל ביקורו במדינה, הבהיר רג'פ טאיפ ארדואן כי חרף ההתנגדות של ארצות הברית ושל מדינות אירופה - ארצו תנצל את הזכות שמקנה לה החוק הבינלאומי לפעול נגד המורדים הכורדים שמקימים בסיסים בצפון עיראק. שר החוץ הטורקי, מנגד, מיהר להרגיע: קודם נמצה את האפיק הדיפלומטי
שעות ספורות לפני שמורדים כורדים ביצעו התקפה עקובה מדם על בסיס הצבא הטורקי בדרום-מזרח המדינה, הבהיר ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כי הוא אינו מתכוון לבקש את אישורו של איש כדי לפעול לשמירה על ביטחון ארצו.
בראיון שהעניק ארדואן לכתבי העיתון הבריטי "הטיימס" מרטין פלטשר וסונה ארדם, שהתפרסם היום (ב'), הבהיר ראש הממשלה הטורקי כי בכוונתו לתקוף את בסיסי המורדים הכורדים בצפון עיראק, גם במחיר הפגיעה ביחסים בין טורקיה לבנות בריתה, ארצות הברית ומדינות האיחוד האירופי.
"הגענו לגבול הסבלנות והסובלנות שלנו. אלפים ועשרות אלפים נספו. גם בריטניה נדרשה להתמודד עם פיגועי טרור בתקופת פיגועי המחתרת האירית - ואיני יכול לשכוח את תגובתה אז. נמשיך להפעיל את מלוא סמכותנו על בסיס לאומי ובינלאומי נגד ארגון הטרור הזה, שבז לחוקים בינלאומיים ומקים לעצמו בסיסים בשטחה של שכנתנו עיראק", אמר ארדואן לעיתון. הוא הוסיף והבהיר כי במבצע צבאי עתידי בצפון עיראק לא ייפגעו אזרחים.
"כבר אמרנו לנשיא ארה"ב ג'ורג' בוש פעמים רבות כי הנושא הזה רגיש מאוד בעינינו, אך עד כה תגובתו לא היתה משביעת רצון. אמריקה היא אמנם בת בריתנו האסטרטגית - אך אנחנו חשים שבכל הקשור לצפון עיראק, הממשל המקומי ופעילי הטרור מסתתרים מאחורי גבה של אמריקה. הקמנו מנגנון תלת-צדדי להילחם בטרור, אך הוא לא הניב כל פירות", הוסיף ארדואן.
הבוקר שב וחזר הבית הלבן כי הממשל מעוניין לעבוד יחד עם טורקיה ועיראק כדי למצוא פתרון של שלום לבעיה. ארה"ב מחוייבת לעבוד יחד עם טורקיה ועיראק כדי להתמודד עם בעיית הטרור של המחתרת הכורדית", אמר אחד מדוברי הבית הלבן, גורדון ג'ונדרו.
בראיון לעיתון, הבהיר ארדואן כי הוא מצפה מארה"ב וממדינות אירופה לגלות הבנה למאבקה של טורקיה בטרור. "תמיד תמכנו במלחמה בטרור העולמי. התבקשנו לסייע באפגניסטן והתיצבנו לצידה של ארה"ב. פיקדנו פעמיים על כוח נאט"ו באפגניסטן. אבל בתקופה רגישה כזו, קשה לנו לראות נשק אמריקני בידי המחבלים הפועלים נגד טורקיה".
"בסופו של דבר, אנחנו פשוט נוטלים את הזכויות שמעניק לנו החוק הבינלאומי. כאשר מחבלים מקימים במדינה שכנה
בסיסים ומתקיפים אותנו מתוכה - יש לנו זכות לגיטימית על פי החוק הבינלאומי, ואנחנו מתעתדים להשתמש בזכות זו. לא מוטלת עלינו כל חובה לבקש רשות מאיש", פסק.
ארדואן העניק את הראיון ל"טיימס" לרגל ביקורו בבריטניה. מחר ייפגש ארדואן בבריטניה עם ראש הממשלה אהוד אולמרט. השניים צפויים השניים לדון במספר נושאים, בהם סוגיית הגרעין האיראני והמשא ומתן עם הרשות הפלסטינית.
שר החוץ הטורקי: קודם לתקיפה נמצה האפיק הדיפלומטי
ובמקביל להצהרותיו הלוחמניות של ארדואן, הביע היום שר החוץ הטורקי עלי בבג'אן עמדה מרוככת יותר, והבטיח כי ארצו תנסה להשיג פתרון מדיני לבעיה לפני שתשגר כוחות לצפון עיראק כדי להילחם במורדים הכורדים.
"נמשיך במאמצים הדיפלומטים במלוא הרצון הטוב כדי לנסות לפתור את הבעיה הזאת, שלה גורמים ארגוני הטרור", אמר בבג'אן, המבקר בכוויית. "בסופו של דבר, אם לא נשיג תוצאות - יש בידינו אמצעים נוספים שבהם אנו עלולים להשתמש". בבג'אן אמר את הדברים לתקשורת לאחר פגישה שקיים עם מקבילו הכווייתי, שייח מוחמד עלי סבאח.
שיירה צבאית עושה את דרכה לגבול
בתוך כך, נצפו היום עשרות כלי רכב צבאיים נעים לעבר הגבול עם עיראק. צלם של סוכנות הידיעות AP סיפר כי הבחין בשיירה של 50 כלי רכב צבאיים, עמוסים בחיילים ובכלי נשק, נעים מהעיירה סירנק שבדרום-מזרח המדינה לעבר
אולודרה, הסמוכה לגבול העיראקי. לא ברור אם הכוחות נועדו לתגבר את החיילים הנלחמים במורדים הכורדים בתוך גבולותיה של טורקיה - או שמדובר בהכנות לקראת מתקפה מעברו השני של הגבול.
הצבא הטורקי אישר היום כי שמונה מחייליו עדיין נעדרים לאחר הקרב הקשה שהתחולל אתמול עם מורדים כורדים, והוסיף כי בלחימה הקשה נהרגו 34 מורדים.