מחקר: האוקינוסים סופחים פחות פחמן דו-חמצני
מחקר מצא שהאוקינוסים - שאמורים לספוח כמויות גדולות של פחמן דו-חמצני הנפלט לאטמוספירה - סופחים שיעורים קטנים והולכים של גז. הסיבה המשוערת: התחממות כדור הארץ. המשמעות: יותר פחמן דו-חמצני נותר באטמוספירה והוא מאיץ את התחממות כדור הארץ
רק זה היה חסר לנו עכשיו: מחקר שבוצע באוניברסיטת איסט-אנגליה גילה כי האוקינוסים סופחים אליהם כמות פחותה של פחמן דו-חמצני מהאוויר. המשמעות היא שכמות גדולה יותר של הגז נותרת באטמוספירה ומאיצה את תהליך התחממות כדור הארץ.
המחקר, שנמשך עשר שנים, מצא שכמות הפחמן הדו-חמצני שסופח האוקינוס האטלנטי בחלקו הצפוני, פחתה במחצית מאז אמצע שנות ה-90 ועד לשנת 2005. המחקר מצא האטה בספיחת הגזים גם בחלקו הדרומי של האוקינוס האטלנטי, אולם השינוי בחלק הדרומי מתון יותר לעומת החלק הצפוני.
"ציפינו שיהיה שינוי איטי יותר בספיחת הגזים בשל גודלם של האוקינוסים. שינויים גדולים שכאלה הם הפתעה גמורה", אמרה ד"ר אוטה שוסטר, שתפרסם את ממצאי המחקר בירחון למחקר גיאופיזי בחודש הבא.
האוקינוס והמערכת האקולוגית היבשתית סופגים את הפחמן הדו-חמצני שנפלט לאטמוספירה. שיעור הספיגה שלהם הוא של כמחצית מכמות הגז הנפלטת מדי שנה. על פי המומחים, אם האוקינוסים סופחים לתוכם פחות פחמן דו-חמצני, הרי ששיעור הגז באטמוספירה גדל באופן מהיר, ותהליך התחממות כדור הארץ מואץ.
המדענים ביססו את מחקרם על מידע שנאסף בידי ספינות סוחר שצויידו במתקני מדידה מיוחדים. מתקנים אלה מדדו באופן אוטומטי את רמות הפחמן הדו-חמצני במים תוך כדי הפלגה. אחת הספינות, שנעה בנתיב קבוע בין בריטניה והאיים הקריביים, ביצעה יותר מ-90 אלף מדידות בשנים האחרונות.
"המהירות ושיעור השינוי מעידים שאיננו יכולים לקחת כמובנת מאליה את היכולת של האוקינוסים לספוח את הפחמן הדו-חמצני", אמר שותפה של שוסטר למחקר, פרופ' אדרו ווטסון. "ייתכן שמדובר בתנודה טבעית כתגובה לקצב המהיר יחסית של ההתחממות הגלובלית בתקופה האחרונה", הוסיף ווטסון. "בכל מקרה, אנו יודעים כעת שהספיחה יכולה להשתנות באופן מהיר ודרמטי ואנו צריכים להמשיך לעקוב אחרי יכולת הספיחה של האוקינוסים".