לבני: הפלסטינים לא יכולים לממש את ההבנות
"אין ויכוח על כך שקיים פער בין הרצון של המנהיגות הפלסטינית המתונה, ובין היכולת שלה לבצע", אמרה שרת החוץ בכנס ישראל-נאט"ו השני. בדברים שנשאה בכנס אמרה כי על מדינות ערב להקדים את הנורמליזציה עם ישראל, ובמקביל - לא לכפות הסכמים על הפלסטינים
"הקונפליקט האמיתי באזור הוא לא בין ישראלים לפלסטינים, ולא בין יהודים לערבים - אלא בין קיצונים למתונים. לכן, המדיניות שלנו צריכה להיות דו ראשית: לבודד את הקיצונים, ובאותו הזמן לחזק את המתונים. אנחנו עושים הבחנה בין המתונים ביהודה ושומרון, ובין הקיצונים בעזה" - כך אמרה הערב (יום ב') שרת החוץ ציפי לבני בכנס נאט"ו-ישראל השני שנערך במרכז הבינתחומי בהרצליה.
בעניין האיראני אמרה השרה: "יש צורך לקבל החלטה שלישית לסנקציות נרחבות ומשמעותיות יותר במועצת הביטחון נגד איראן, כבר עכשיו".
בהתייחסה לסוגייה הישראלית-פלסטינית אמרה: "אנו חולקים חזון משותף עם המנהיגות הפלסטינית המתונה. חזון של שתי מדינות החיות זו לצד זו בשלום ובביטחון. עם זאת, יהיה זה נאיבי לחשוב שאין הבדלים באינטרסים של שני הצדדים. לכן, עלינו לקדם תהליך ודיאלוג על מנת לגשר על הפערים".
לדבריה, על ישראל והפלסטינים לגשר על שני פערים מרכזיים: הראשון שבהם הוא ההבנה שכל צד יהיה חייב לוותר על חלק מהחלומות ההיסטוריים שלו, והשני - הפער בין ההבנות שהושגו, ובין היכולת לממש אותן. "אין ויכוח על כך שישנו פער בין הרצון של המנהיגות הפלסטינית המתונה, ובין היכולת שלה לבצע", אמרה.
שרת החוץ הוסיפה: "הניסיון בעזה הוא דוגמה חיה למה שהעולם לא יכול להרשות לעצמו. ישראל נסוגה לחלוטין מעזה, ואיפשרה לפלסטינים להקים ממשל עצמאי. בתגובה, הטרור גבר, הטילים נפלו מידי יום על ערינו, והוקמה ישות חמאסית על גבולנו הדרומי. עלינו לוודא כי ישנה ממשלה בעלת יכולת פעולה ואפקטיבית בצד השני, שתיקח אחריות על השטח ותמנע התקפות נגד ישראל".
אינטרס ישראלי, אינטרס פלסטיני
לבני אמרה כי ישראל תהיה מוכנה להתייצב לכל משא ומתן, בהתאם למילוי ההתחייבויות של מפת הדרכים. "ההתעקשות על יישום מפת הדרכים אינה מהווה מכשול, אלא להפך. זה מאפשר לנו להתקדם לעבר יצירת שתי מדינות החיות זו לצד זו, אמרה. "כפי שמדינה פלסטינית הוא אינטרס ישראלי, כך גם ביטחון ישראל צריך להיות אינטרס פלסטיני".בהמשך הנאום קראה שרת החוץ לקהילה הבינלאומית ולמדינות ערב המתונות לתמוך בתהליך המשא ומתן. לדבריה, על העולם הערבי לקבל הסכמים שהפלסטינים יגיעו אליהם עם ישראל, ואל להן לנסות להכתיב הסכמים. "הן מוכרחות להשתתף בכל מפגש שנקבע, ולא להציג תנאים להשתתפותן. במקום להמתין עד סוף הסכסוך כדי להביא לנורמליזציה עם ישראל, עליהן לבוא לקראת ישראל כעת, כפי שישראל באה לקראת הפלסטינים".
בנוגע לקהילה הבינלאומית אמרה לבני שתפקידה הוא "לעודד את הפלסטינים המתונים לעשות את הוויתורים הנחוצים ואת העולם הערבי לכונן יחסים עם ישראל, דבר שיסייע לתהליך". לדבריה, על העולם לסייע גם בבניית מימשל הפלסטיני עם מערכות שלטון יעילות.
לשדרג את היחסים עם נאט"ו
בנאומה התייחסה שרת החוץ גם ליחסי ישראל-נאט"ו שלדבריה הן שותפות אסטרטגיות, בחולקן את ערכי הדמוקרטיה והחירות, ובעומדן בפני אותם איומים. "הקיצונים אינם נלחמים על זכויותיהם, אלא נלחמים כדי לפגוע בזכויותיהם של
אחרים", אמרה. "קיצוניות היא לא בעיה מקומית, היא חוצה גבולות ואומות. זהו איום גלובאלי ויש להתמודד עמו בנחישות".
לבני טענה: "כעת כבר ברור כי הקונפליקטים במזרח התיכון הם לא הסיבה לקיצוניות, אלא תוצאה של התופעה הזו. ישראל והעולם הערבי המתון, כולל הפלסטינים המתונים, חולקים את אותה המלחמה. ישראל מעוניינת ביחסים פורמליים עם נאט"ו ומחויבת לדיאלוג ושדרוג היחסים עמה".