צינור התבקע: כ-30 טונות נפט גולמי נשפכו בצפון
צינור תת-קרקעי התבקע סמוך לטירת הכרמל וכמויות אדירות של נפט גולמי זרמו החוצה. הזרמת הנפט בקו הופסקה. עדיין לא ברור האם נגרם נזק אקולוגי
כ-30 טונות נפט גולמי דלפו הערב (יום ב') מצינור תת-קרקעי שעובר במקביל לכביש 4, סמוך לטירת הכרמל. בעקבות התבקעות הצינור הפסיקה חברת קצא"א (קו צינור אילת-אשקלון) את הזרמת הנפט בקו, וצוותי הכיבוי, בשיתוף צוותים של עיריית טירת הכרמל, כיסו את הנוזל שנשפך בחול.
במשרד לאיכות הסביבה אמרו כי להערכתם - בשל המיקום של הדליפה ובשל הפעילות המהירה של צוותי הכיבוי - נמנע
אסון אקולוגי. לדבריהם, הנפט זרם דרך תעלות הניקוז, וכך פרץ החוצה. בשל הדליפה, המשטרה סגרה את הכביש מצומת מת"ם (קניון חיפה) ועד הכניסה הצפונית לטירת הכרמל למשך כשעתיים.
הדיווח הראשוני על התבקעות הצינור התקבל בתחנת הכיבוי בחיפה, בסביבות השעה 19:00. עובדים במפעל למשקאות חריפים בטירת הכרמל הבחינו לפתע בגל של נוזל שחור מעובה בבוץ, שהחל מציף את חצר המפעל.
צוותי כיבוי מתחנות חיפה הגיעו למקום והחלו בפעולות ייבוש מיידיות, בשיתוף עם אנשי קצא"א. הלילה ייאסף החול המזוהם, ויישלח לאתר פסולת רעילה. בשירותי הכיבוי ציינו כי לא היה חשש לשריפה שכן קשה להצית נפט גולמי.
מטפלים באזור שנפגע (צילום: עמית מגל)
מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה, רוברט ראובן, אמר כי האירוע עדיין בעיצומו, ומוקדם להעריך את הנזק האקולוגי כתוצאה מהדליפה. עם זאת הוסיפו במשרד כי זרימת הנפט לכיוון הים נבלמה והסיכויים לזיהום החוף או הים קלושים.
"הזרימה כמעט פסקה לגמרי, והצינור כמעט כולו התרוקן", אמר ראובן. "מחר בבוקר צפויים בכירי המשרד להגיע לאזור על מנת לאמוד את הנזק, ולראות איך ממשיכים הלאה".
הקו יישאר במקומו
מעיריית חיפה נמסר כי נשלח ציוד כבד לסיוע לעיריית טירת הכרמל ולצוותי הכיבוי, וכן נמסר כי ראש העירייה פנה לשר התשתיות ודרש ממנו לפעול באופן מיידי להטיית צינור הנפט כך שלא יעבור בעיר חיפה ובערים הסמוכות.
ראש עיריית טירת כרמל, אריה פרג'ון, אמר כי מדובר באירוע רחב ממדים, וכי קצב הזרימה באזור הדליפה הגיע לכ-200
קוב בשעה. "סגרנו את הציר לטירת הכרמל, כדי למנוע אסון של פריצת אש. יש כאן גם ריחות קשים".
הוא הוסיף כי כרגע מוקדם מכדי להעריך נזקים לסביבה, ולמקורות המים באזור. "אנחנו כרגע בשלב של בלימה, יותר מאוחר נתפנה להערכת נזקים. אני בקשר עם המשרד לאיכות הסביבה, ואנחנו עושים את כל הבדיקות כדי למנוע נזקים כבדים יותר".
פרג'ון התייחס בביטול לדרישה לפנות את הצינור מהאזור, וציין כי מדובר בצינור שעובר על קו החוף לאורך כל המדינה. "לאן יכולים להעביר אותו? לשמיים? זה קו קיים ופעיל. פשוט צריך לדאוג שלא יהיו מקרים כאלה בעתיד".