חשד: בעלי חיים הורעלו במזיד באזור רהט
פקח רשות הטבע והגנים מצא בשטח חקלאי צפונית לרהט פגר של כבשה שככל הנראה הורעלה בחומר הדברה רעיל במיוחד, ככל הנראה במזיד. דיות שחורות, כלבים וחתול שנברו בפגר הורעלו גם הם ומתו
חשד להרעלה בזדון של בעלי חיים באזור רהט. דיווח של תושב הפזורה הבדואית המתגורר צפונית לרהט הביא לגילויים של דורסים ובעלי חיים שהורעלו למוות. "ביום שני בערב הגיע לידי מידע כי ישנם דורסים מתים בשטח חקלאי באזור, ולמרות ששלחתי פקח למקום נמצאה גווייתה של דיה שחורה אחת", סיפר ל-ynet גיל דרורי, פקח רשות הטבע והגנים באזור הנגב הצפוני.
בסיור במקום שנערך למחרת בשעות הבוקר המוקדמות התגלו המראות הקשים. "11 דיות שחורות היו מוטלות על האדמה ללא רוח חיים כשהן מקובצות יחד", שיחזר דרורי. "שני פגרים של כלבים וחתול היו בקרבתם, כך שהחלטתי להמשיך לחפש גם בנחל ובואדי קטן בסמוך, שם מצאתי פגר של כבשה ובה הרעל הקטלני".
(צילום: גיל דרור, רשות הטבע והגנים)
לדברי דרורי, הוא זיהה במהירות את הגרגירים השחורים כרעל מסוג "טמיק". "מדובר בחומר הדברה חקלאי מסוכן ביותר המיועד להחדרה לקרקע בלבד. הוא גורם לנזקים גדולים בכל רחבי הארץ לדורסים ולבעלי חיים בעקבות שימוש שאינו למטרות חקלאות. מאחר שכל השטחים באזור הם לקראת זריעת חיטה, קיים סיכוי קלוש שהרעל הגיע במקרה אל הכבשה", הוא אומר. לדבריו, האישורים לשימוש ברעל ניתנים לחקלאים תחת מגבלות נוקשות ביותר, והערכות כרגע הן כי יתכן והרעל נרכש באופן לא חוקי.
הפגר הונח רחוק מהבתים
באזור מתגוררת אוכלוסיה של הפזורה הבדואית וברשותם כבשים רבות. דרורי מעריך כי הרעל הוכנס בכוונה תחילה לכבשה במטרה לפגוע בבעלי חיים. "הכבשה נטרפה כנראה על ידי הכלבים הרבים המשוטטים באזור", אומר דרורי. "הדיות השחורות שהגיעו לנבור בפגר הן ככל הנראה נודדות, חלקן חורפות בארץ וחלקן ממשיכות לנוע אל יעדן. מאחר שהן אוכלות-כל, החל מפגרים, מכרסמים, זוחלים ואשפה - הן ספגו את המכה הקשה ביותר".
בדרך כלל הדיות מתלהקות בלהקות קטנות, ובמקרה ההרעלה הנוכחי כל הקבוצה הורעלה במהירות, כך שלא הצליחו להתרחק ממוקד ההרעלה. בנוסף, גם אנפית בקר מתה מההרעלה. "החומר הוא חזק במיוחד, שלעיתים לא מצריך אכילה כדי להיפגע ממנו, מספיק רק לגעת בו כדי לסבול ממוות מהיר תוך דקות".
העובדה כי הצליחו לאתר את מוקד ההרעלה בזמן מנעה להערכת דרורי הרעלה משנית בהיקף גדול יותר. ברשות מציינים כי פגר הכבשה הונח הרחק משטח הבתים והמבנים המאוכלסים באזור, דבר המקשה על חקירת הנושא. בכוונתם לקיים בימים הקרובים חיפוש אחר מקורות החומר, ולקיים פעילות הסברה והרתעה בקרב תושבי האזור, וכן לערוך סריקות נוספות במטרה לגלות האם ישנם בעלי חיים נוספים שנפגעו מהרעל.