דיווח: המתקן שהופצץ בסוריה נראה כמו כור
חוקרים במכון אמריקני העוקב אחר נשק גרעיני והפצתו בעולם מסרו ל"וושינגטון פוסט" כי בתצלומי לוויין שצולמו קודם לתקיפת ישראל נראה מתקן רבוע הדומה מאוד לכור הגרעיני המרכזי בצפון קוריאה. המומחים ציינו כי ישנה אפשרות גבוהה שזהו המתקן שהופצץ על ידי ישראל
מתצלומי לווין של האזור שהיה היעד לתקיפה הישראלית בסורית בתחילת ספטמבר עולה כי המתקן שהיה בבנייה דומה לכור הגרעיני העיקרי בדרום קוריאה, שבו מופק פלוטוניום לייצור פצצות גרעין. כך דווח הבוקר (ד') בעיתון האמריקני "וושינגטון פוסט".
מתצלומים של המתקן - שצולמו לפני התקיפה הישראלית הסודית ב-6 בספמבר - נראה מבנה גבוה ורבוע, שמזכיר בצורתו את סוג המבנים שמאכלסים כורים גרעיניים. דיוויד אולברייט ופול ברנן, מומחים אמריקנים מהמכון למדע וביטחון בינלאומי (ISIS) העוקב אחרי נשק גרעיני והפצת חומר גרעיני בעולם, מסרו לעיתון כי בתצלומים גם נראה מתקן שעשוי להיות תחנת שאיבת מים, שנועדה לקירור הכור.
מומחים אמריקנים ובינלאומיים וכן גורמי ממשל המכירים את האתר שהותקף, שצפו אתמול בתצלומים, ציינו כי ישנה אפשרות גבוהה שזהו המתקן שהופצץ. בישראל ובבית הלבן סירבו להגיב לדיווח.
על פי דוח של המכון למדע וביטחון לאומי המתפרסם היום, המתקן ממוקם כ-10 קילומטרים צפונית לכפר א-תבנה באזור דיר א-זור - ומרוחק כ-150 קילומטרים מהגבול עם עיראק. אולברייט, שהיה בעברו פקח נשק מטעם האו"ם, אמר כי גודלו של המבנה מעיד כי ייתכן שסוריה ניסתה לבנות כור של בין 20 עד 25 מגה-ואט, בדומה לכור הגרעיני ביונגביון, שהוא המתקן הגרעיני המרכזי בצפון קוריאה. "אני משוכנע למדי שסוריה ניסתה לבנות כור גרעיני", אמר אולברייט בראיון.
ישראל טרם הודיעה רשמית מה היה היעד לתקיפה - ולא סיפקה הצדקה למעשה. סוריה מנגד הכחישה חזור והכחש את הטענות שהיא מנהלת תוכנית גרעין. אם באמת החלה סוריה לבנות כור גרעיני בחשאי - מדובר בהפרת התחייבויותיה של סוריה, החתומה על האמנה לאי הפצת נשק גרעיני. סוכנות הגרעין של האו"ם הודיעה כי לא ידוע לה על תוכנית גרעין סורית, וביקשה מהמדינות המחזיקות במידע על תוכנית שכזו לשתפו עימה.