שתף קטע נבחר

בחירות בארגנטינה: אשת הנשיא צפויה להחליפו

לפי הסקרים האחרונים, רעיית הנשיא תיבחר לנשיאה הנבחרת הראשונה במדינה הדרום-אמריקנית. גורמים באופוזיציה ואף עובדי ממשלה טוענים כי הסקרים והנתונים על התאוששות הכלכלה אינם משקפים את המציאות

כריסטינה פרננדס דה קירשנר, סנאטורית רבת עוצמה ובמקרה גם הגברת הראשונה של ארגנטינה, צפויה להיבחר היום (א') לנשיאה הנבחרת הראשונה של ארגנטינה. פרננדס ובעלה הנשיא נסטור קירשנר נחשבים בעיני חלק מהבוחרים למי שחילצו את ארגנטינה מהמשבר הכלכלי העמוק בו היתה שרויה בין השנים 2001 ל-2002.

 

על מנת לנצח בבחירות בסיבוב הראשון זקוקה קירשנר ל-45 אחוז מקולות הבוחרים או ל-40 אחוז, אם תזכה בהפרש של יותר מעשר נקודות. החוק הארגנטינאי מחייב את 27.1 מיליון הבוחרים הרשומים להצביע בבחירות המתקיימות היום. הקלפיות נפתחו בשעה שמונה (שעון מקומי) וייסגרו בתשע.

 

מסקרים רשמיים שפורסמו בארגנטינה בשבועות האחרונים עולה כי קירשנר מובילה על מתחריה בהפרש ניכר. לפי סקר שנערך על-ידי מכון הסקרים CEOP ופורסם בתחילת החודש, קירשנר צפויה לזכות בלפחות 46 אחוז מקולות הבוחרים, 30 אחוז יותר ממועמדת המרכז-שמאל המתחרה, המחוקקת ומלכת היופי לשעבר, אליסה קאריו. למקום השלישי הגיע שר האוצר לשעבר בממשלת קירשנר, רוברטו לוואניה, שפרש מהממשלה וצפוי לגרוף, לפי הסקר, 10.2 אחוזים מקולות הבוחרים.


המועמדים: רוברטו לוואניה, אליסה קאריו וכריסטינה קירשנר (צילום: AFP)

 

עם זאת, שני המתמודדים, קאריו לוואניה, קראו לבוחריהם להתעלם מתוצאות הסקרים השונים וטענו בתוקף כי ביכולתם לגרור את קירשנר לסיבוב שני של בחירות. לוואנגה אף מתח ביקורת חריפה על הסקרים וטען כי הם מטעים את הציבור. בראיון לתאגיד השידור הבריטי BBC, אמר לוואניה כי "סקרי דעת הקהל בארגנטינה נועדו ליצור מצב פוליטי מסויים ולא לספק לציבור מידע אמין על המתרחש".

 

טענה נוספת נגד בני הזוג קירשנר היא שהסטטיסטיקות הממשלתיות בעניין השיפור בכלכלה הארגנטינאית הן מטעות ואינן משקפות את מצבה האמיתי. לדברי הכלכלן קרלוס רודריגז בראון, "הממשלה אינה מנסה לשלוט באינפלציה, היא רק מנסה לשלוט בנתונים המתפרסמים על האינפלציה".

 

ה-BBC דיווח לאחרונה כי אפילו עובדי המכון הסטטיסטי הממשלתי של ארגנטינה (INDEC) מתריעים כי הנתונים שהם מפרסמים עוברים מניפולציה כדי ליצור את הרושם שהמצב טוב יותר מכפי שהוא באמת. עובדי INDEC הפגינו מספר פעמים מחוץ למשרדים שלהם בבוואנוס איירס במחאה על ההתערבות הממשלתית בסטטיסטיקות.

 

השיק האירופאי של קירשנר וחיבתה לתיקי-יד של מעצבים ידועים, גררו השוואה מתבקשת בינה לבין אווה "אוויטה" פרון, מי שהיתה רעייתו של הנשיא חוואן פרון וידועה כמי שניהלה את ענייני המדינה לצדו. השוואה נפוצה נוספת היא כמובן לסנאטורית הילארי קלינטון, המתמודדת על המועמדות הדמוקרטית לנשיאות ארצות הברית ואשתו של הנשיא לשעבר ביל קלינטון. קירשנר מצדה דוחה את ההשוואות. "אני לא רוצה שישוו אותי להילארי קלינטון, לאוויטה פרון, או לכל אחת אחרת. אין דבר טוב יותר מלהיות עצמך".

 

אם אכן הסקרים בארגנטינה משקפים את המציאות וקירשנר תיבחר היום לכהונה בת ארבע שנים כנשיאת ארגנטינה, היא תיאלץ להתמודד עם אתגרים רבים, בהם אינפלציה גבוהה, מחסור במקורות אנרגיה ועלייה חדה בשיעורי הפשיעה. שרידיו של המשבר הכלכלי עדיין ניכרים בארגנטינה, ואחוזי האבטלה והעוני עדיין גבוהים.


פורסם לראשונה 28/10/2007 06:36

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כריסטינה קירשנר. תמשיך את דרכו?
צילום: רויטרס
הנשיא נסטור קירשנר
צילום: איי פי
מומלצים