הפלסטינים: החל הקיצוץ בהעברת הדלק לרצועה
ראש סוכנות הדלק הפלסטינית, מוג'אהד סלמה, אמר כי חלה ירידה של 40-50 אחוזים בהעברת בנזין וסולר ו-12 אחוזים בהעברת נפט לרצועת עזה. בישראל אומרים כי רק מיום שלישי תחל ההפחתה בכמויות הדלקים המסופקים לרצועה, אך גם ההפחתה הזו לא תורגש בתחילה
בכיר ברשות הפלסטינית מדווח כי ישראל החלה לקצץ כבר היום (א') בהעברת הדלקים לרצועת עזה. זאת, כחלק מצעדי ההתנתקות משלטון החמאס. לדבריו, חלה ירידה של 40-50 אחוזים בהעברת בנזין וסולר ו-12 אחוזים בהעברת נפט.
לדברי ראש סוכנות הדלק הפלסטינית, מוג'אהד סלמה, הפלסטינים פנו לספקי הדלק והזמינו את כמות הדלק הרגילה, אולם הכמויות שנשלחו להם הפעם היו נמוכות בהרבה. כששאלו מדוע, נאמר להם כי האספקה המצומצמת נובעת מהסנקציות הישראליות. גורמים אירופים המוצבים בעזה מסרו כי תחנת הכוח ברצועה קיבלה היום אספקה מלאה כמתוכנן.
משאיות דלק, ממתינות לאספקה בעיר עזה, היום (צילום: איי.אף.פי)
ממערכת הביטחון נמסר כי ביום שלישי, היום בו נקבעה העברת הדלק על סוגיו מישראל לרצועה, צפויה הקטנה ראשונה של כמות הבנזין, בהיקף אספקת הסולר יחול שינוי מזערי. גורמים ביטחוניים אמרו: "ההשפעה תבוא לידי ביטוי תוך שבוע ימים, לא באופן מיידי. ברוב הבתים יש גנרטורים וכאשר כמות הבנזין תקטן, האזרחים יצטרכו לעשות סדר עדיפויות בין נסיעה ברכב למילוי הגנרטור".
במקביל, צפויה ישראל לסגור כבר בימים הקרובים את מסוף סופה, המשמש להעברת סחורות לרצועת עזה. סגירת המסוף נובעת בין היתר גם משיקולים ביטחוניים, שכן לאחרונה התרבו ההתרעות לביצוע פיגועים באזור המסוף. במצב הזה הסחורות יועברו רק במעבר כרם שלום, ועם תחילת הגבלת הסחורות יוכנסו רק מוצרי מזון ותרופות. סחורות אחרות כגון טקסטיל, טבק, ציוד משרדי יישארו מחוץ לרצועה.
ישראל תודיע על החשכה ברצועה
ביום חמישי אישר שר הביטחון, אהוד ברק, לשבש בין היתר את אספקת החשמל לרצועה. גורמי ביטחון הסבירו כי לא מדובר בצעדי ענישה, אלא ביישום תהליך ההתנתקות ההדרגתית של ישראל מרצועת עזה, בעקבות השתלטות החמאס. במסגרת החלטות אלה אין כוונה לנתק את החשמל על כל ירי של רקטות קסאם, אולם הוחלט לבצע הפחתה הדרגתית של התלות בין ישראל לרצועה כדי שהחשמל שאכן יועבר ישמש את האוכלוסייה הפלסטינית, ולא עבור הטרור.
בישראל עדיין לא נקבע המנגנון הסופי לביצוע ההחשכה ברצועת עזה. גורמים ביטחוניים מציינים כי הדבר יצריך הודעה מראש לפלסטינים באמצעות כלי תקשורת מקומיים. "ברצועה ישנן הפסקות חשמל לעתים קרובות בגלל התשתיות הרעועות, ולכן בשלב הראשון כל עוד הפסקות החשמל היזומות לא יהיו ארוכות, הדבר כמעט לא יורגש, אולם אם הדבר יימשך ויתארך - לדבר יהיו השלכות".
את ההחלטה הזו כינו בחמאס כ"פשע מלחמה". דובר החמאס, סמי אבו-זוהרי, אמר: "מדובר בעונש קולקטיבי כלפי האוכלוסייה האזרחית אשר תביא להידרדרות המצב. חמאס והעם הפלסטיני לא ישנו את עמדתם בשל כך".
בישראל הדגישו בסוף השבוע כי במסגרת התוכנית לא תופחת העברת הסולר לרצועה, כיוון שהוא משמש גופים חיוניים כמו בתי חולים. גם מזוט ימשיך לזרום עבור תחנות הכח, אולם היקף אספקת הבנזין המשמש לצרכים ביתיים - תקטן. "האזרח הפלסטיני יעשה חשבון האם לנסוע עם הרכב ארבע פעמים בשבוע או רק שלוש. אין בכך פגיעה הומניטרית", אמר גורם ביטחוני.