באן לישראל: לא מקובל להעניש אוכלוסייה
בהודעה שפורסמה מטעם מזכ"ל האו"ם נאמר כי ענישה קולקטיבית של אוכלוסיית עזה "מנוגדת לחוק הבינלאומי". באן קרא לישראל לשקול מחדש את פעולתה
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, פרסם הערב (יום ב') הצהרה בה הביע התנגדות נחרצת לענישה קולקטיבית של האוכלוסיה ברצועת עזה, "המנוגדת לחוק הבינלאומי", כדבריו. המזכ"ל באן קורא לישראל לשקול שנית את החלטתה.
מזכ"ל האו"ם מודע להקשר של ההחלטה הישראלית וקורא בהצהרתו "להפסקת התקפות הרקטות בלא הבחנה שיורים מיליטנטים פלסטינים לעבר ישראל ומגנה בחומרה את הפעולות הללו".
יחד עם זאת קובע מזכ"ל האו"ם כי "ענישה קולקטיבית שנוקטת ישראל, הפוגעת ברווחה של האוכלוסייה כולה ברצועת עזה אינה מקובלת. המגבלות על אספקת דלק וחשמל מעמיקות את המצוקה ההומניטרית של 1.4 מיליון תושבים בעזה, כמו גם הפחתת האספקה של סחורות והמגבלה של תנועה וגישה".
מזכ"ל האו"ם קרא לישראל "לשקול מחדש את פעולותיה", להגן על האוכלוסייה האזרחית ו"למלא את מחויבויותיה על-פי החוק הבינלאומי".
גם נציבת יחסי החוץ באיחוד האירופי, בניטה פררו-ולדנר, מתחה ביקורת על ישראל. בפגישה עם נשיא המדינה, שמעון פרס, היא הציגה עמדה נוקשה ביותר באשר להחלטת הממשלה להטיל סנקציות על עזה הכוללת הגבלה באספקת הדלק, החשמל, המשך מדיניות הסגר והצבת המחסומים בעזה ובגדה.
האו"ם הוא הגוף האחראי לפעילות ההומניטרית ברצועת עזה והנושא עלה בפגישה שקיים שר הביטחון, אהוד ברק, עם המזכ"ל לפני עשרה ימים במטה האו"ם. בפגישה זו העלה באן בפני ברק את הנושא ההומניטרי. שר הביטחון הבהיר למזכ"ל האו"ם שהמשך ירי הקסאמים מדי יום הוא בלתי נסבל ושישראל מנסה למצוא פתרון שימנע את הצורך לצאת למבצע צבאי גדול ברצועה.
מאז אותה פגישה, הגיע למטה האו"ם מכתב תלונה של הפלסטינים בעקבות החלטת ממשלת ישראל על הכרזת רצועת עזה כ"ישות עוינת", אבל עד כה לא ידוע על תלונה פלסטינית שהוגשה לאו"ם על צעדי הענישה הישראליים.
ביום חמישי אישר שר הביטחון, אהוד ברק, לשבש בין היתר את אספקת החשמל לרצועה. גורמי ביטחון הסבירו כי לא מדובר בצעדי ענישה, אלא ביישום תהליך ההתנתקות ההדרגתית של ישראל מרצועת עזה, בעקבות השתלטות החמאס. במסגרת החלטות אלה אין כוונה לנתק את החשמל על כל ירי של רקטות קסאם, אולם הוחלט לבצע הפחתה הדרגתית של התלות בין ישראל לרצועה כדי שהחשמל שאכן יועבר ישמש את האוכלוסייה הפלסטינית, ולא עבור הטרור.
בג"ץ הורה אתמול למדינה להשיב בתוך חמישה ימים לעתירות ארגוני זכויות האדם בעניין הפסקת זרם החשמל לרצועת עזה. ארגוני זכויות האדם פנו לבג"ץ בבקשה שיוציא צו ביניים לעיכוב יישום החלטת שר הביטחון.
הפלסטינים דיווחו כי ישראל החלה לקצץ כבר אתמול בהעברת הדלקים לרצועת עזה. זאת, כחלק מצעדי ההתנתקות משלטון החמאס. לדבריו, חלה ירידה של 40-50 אחוזים בהעברת בנזין וסולר ו-12 אחוזים בהעברת נפט. לדברי ראש סוכנות הדלק הפלסטינית, מוג'אהד סלמה, הפלסטינים פנו לספקי הדלק והזמינו את כמות הדלק הרגילה, אולם הכמויות שנשלחו להם הפעם היו נמוכות בהרבה.