שתף קטע נבחר
 

מחקר: ניתוח קיסרי מגביר את הסיכון לקרע של הרחם

מחקר שכלל מאות אלפי נשים מצא שכיחות גבוהה של קרעי רחם לאחר ניתוח קיסרי. בסיכון גבוה: נשים מעל גיל 35. החוקרים: הנתונים מדאיגים בשל השכיחות הגבוהה של הניתוחים הקיסריים

נשים שעברו ניתוח קיסרי נמצאות בסיכון גבוה פי 50 ללקות בקרע של הרחם במהלך הלידה הבאה. כך עולה ממחקר חדש שנערך בשוודיה ופורסם באחרונה בכתב העת למיילדות וגינקולוגיה BJOG.

 

קרע של הרחם מסכן את חיי האם והעובר גם יחד, ובמצב זה עלול אחד מכל 20 תינוקות למות. החוקרים מאוניברסיטת אמורי בארה"ב וממכון קרולינסקה בשטוקהולם בדקו יותר מ-300 אלף נשים שוודיות.


להכיר את הסיכונים הצפויים לקראת ההריון הבא (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

ממצאי המחקר העלו כי שכיחות קרע של הרחם הוא 9 על כל אלף לידות רגילות אצל נשים שבלידה הקודמת עברו ניתוח קיסרי. אצל נשים שילדו לידה רגילה הגיעה השכיחות לקרע ברחם רק ל-0.18 על כל אלף לידות. 

 

14 מתוך 274 הנשים שלקו בקרע של הרחם איבדו את תינוקם. המדובר בשיעור תמותה של 51 על כל 1,000 לידות (5.1 אחוז). מנגד, שיעור התמותה של ילודים לאמהות שלא סבלו מקרע של הרחם הגיע ל-1.4 על כל אלף לידות.

 

הסיכון לקרע של הרחם נמצא לא רק אצל נשים שעברו ניתוח קיסרי: נשים מעל גיל 35 נמצאו בסיכון גבוה יותר מנשים צעירות מגיל 24. בסיכון כפול ללקות בקרע של הרחם נמצאו גם נשים שמנות בעלות BMI (אינדקס מסת גוף) של 30 או יותר, בהשוואה לנשים בעלי BMI תקין (של פחות מ-25).

 

גם נשים שעברו טיפולי הפרייה היו בסיכון כפול לקרע רחמי, בהשוואה לנשים שהרו באופן רגיל. משקל לידה גבוה נמצא כפקטור נוסף המגביר את הסיכון לקרע של הרחם: תינוקות שנולדו במשקל של 4 ק"ג או יותר, היו בסיכון כפול לגרום לקרע של הרחם בהשוואה לתינוקות במשקל נמוך יותר.

 

לדעת החוקרים, הניתוח הקיסרי גורם לצלקות רחמיות בעלות פוטנציאל גבוה להיקרע. "לידות קיסריות, גיל מבוגר של האם ומשקל לידה גבוה מגבירים משמעותית את הסיכון לקרע של הרחם", אמרו החוקרים. "הנתונים הללו מדאיגים, בעיקר בשל שכיחותם ההולכת וגדלה בקרב הנשים ההרות". החוקרים אמרו כי נשים בעלות היסטוריה של ניתוח קיסרי צריכות להיות מודעות לכלל הסיכונים בלידה הבאה.
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיסרי. שיעור תמותה גבוה
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים