סלקום, למה דווקא זיקוקים? אפשר לחגוג בלי לזהם
מפגן הזיקוקים הענק של סלקום הוא יריית הפתיחה בקרב על ניידות המספרים הסלולריים. סלקום יורה בתותחיה הכבדים ושוכחת - או שמא מתעלמת - מכך שהציבור בישראל מעדיף אולי ירוק על פני סגול (או כחול או כתום). במקום לזהם את האוויר, להרעיש ולהבהיל את בעלי החיים, יכולה הייתה סלקום להפגין עוצמה תוך שמירה על הסביבה - במקום פגיעה בה. הנה למשל, כמה עצות
כשחברת סלקום החליטה לציין את 3 מיליון הלקוחותיה שלה במופע ראוותני עתיר מפגעים סביבתיים, היה עליה לצפות את התעוררות הארגונים הסביבתיים, במיוחד כשנושא איכות הסביבה עומד בראש סדר היום הציבורי.
המופע הוא יריית הפתיחה לקראת קרב ניידות המספרים העומד בפתח. כשחברות הסלולר יוצאות במפגן כוח הוא אכן גדול ומרהיב. חברת אורנג' צובעת את ירושלים במאות אלפי דגלוני פלסטיק כתומים ומזהמים בכל פסטיבל קולנוע, חברת פלאפון ממלאת את נופינו בשלטים כחולים, והיום תצבע סלקום את שמי הארץ לכמה דקות בשלל צבעים נרעשים.
לסלקום וחברות בגודלה יש את המשאבים והיכולת לשלב פעילות סביבתית המוערכת על ידי הציבור, ולתרום לסביבה ולתדמיתה החיובית. עד היום, למרות כישלון ההסברה בנושא הקשר בין האנטנות הסלולריות ובבריאות הציבור, לא השכילה אף חברה להרים את הנושא הסביבתי כפרויקט מועדף. כשגל ניידות המספרים יחל, איזה צבע יעדיפו לקוחותיה של סלקום? סגול, כתום, כחול או שמא ירוק?
זיקוקי דינור מלכלכים. הם משחררים לאוויר מזהמים רעילים וגזי חממה, ויוצרים מפגע רעש לתושבים. הנשורת מהמפגן הערב תכלול חומרים רעילים שונים המצויים בתוך עשן הפיצוץ כמו מתכות כבדות, חלקיקי פחם, בריום, תרכובות נחושת המכילות דיאוקסינים, קדמיום, ליתיום, עופרת, וחומרים אחרים – הכל תלוי בסוג ובצבע הזיקוק. רבים מחומרים אלו ידועים כמסרטנים ואחרים גורמים לבעיות נשימתיות. נשירה של חומרים אלו על מקורות מים עלולה לגרום לזיהומם.
ועוד לא הזכרנו את הרעש הנגרם לתושבים הגרים בסמיכות לאזור המפגן, ואת מי שבמקרה שחרר את כלבו באזור, וזה נבהל והלך לאיבוד.
האם אנו באמת זקוקים למפגן עוצמה שכזה? הנה ארבע דרכים אחרות בהן יכולה הייתה סלקום להפגין את עוצמתה תוך סיוע לשמירה על הסביבה, במקום פגיעה בה. עלות יישום הצעדים נמוכה יותר מעלות המפגן, והאפקט התקשורתי שהייתה החברה משיגה היה ללא ספק חיובי הרבה יותר.
1. איסוף מכשירי הטלפון הישנים וטיפול במיחזורם בצורה ידידותית לסביבה. בישראל נרכשים כשני מיליון מכשירים חדשים מדי שנה. המכשירים הישנים, שרובם מגיעים למחזור האשפה, כוללים מתכות רעילות וחומרים מסוכנים אשר מחלחלים למי התהום שלנו. איסוף מסודר של המכשירים וטיפול נאות בהם, בדיוק כמו שנעשה עם סוללות, הואו צו השעה וראוי כי תהיה זו חברה סלולרית שתרים את הכפפה.
2. העברת צי המכוניות של החברה למכוניות היברידיות. סלקום יכולה לנצל את גודלה ואת יכולת המיקוח שלה ולהגיע להסכם עם אחת מחברות הליסינג לרכישה של כמות מאסיבית של מכוניות היברידיות, שצריכת הדלק שלהן והנזק הסביבתי שהן גורמות נמוכה משמעותית ממכוניות בנזין.
3. החלפת כל הציוד המשרדי והנורות במשרדי החברה וסניפי השירות לציוד יעיל אנרגטית, ולנורות חסכניות. בדרך זו יכולה החברה להפחית את פליטות גזי החממה בשיעורים של עד 30 אחוז. בחיסכון שיושג בחשבון החשמל תרכוש החברה נורות חסכוניות באנרגיה ללקוחותיה.
4. אימוץ ארגון איכות סביבה ומתן דחיפה אמיתית ונחוצה לנושא חשוב זה. מרבית ארגוני הסביבה עושים עבודת קודש בתקציבים דלים. אפילו עשירית מהתקציב שמשקיעה סלקום במפגן הזיקוקים הייתה מאפשרת לארגונים אלו לחולל תהליכים משמעותיים, שהשפעתם על חיינו תורגש לא רק היום בעת המפגן אלא גם בשנים ובעשורים הקרובים.
- הכותבים הם שותפים מנהלים במשרד אקשטיין-בלאו
סביבה ותקשורת