המעצמות יקדמו סבב סנקציות שלישי על איראן
שש המעצמות הגדולות הסכימו לבקשת ארה"ב לקדם סנקציות נוספות אם לא יחול שינוי במדיניות איראן בתקופה הקרובה. בהמשך החודש יישמעו נציגי המדינות סקירה על הגרעין האיראני מפי סוכנות הגרעין. ובארה"ב - סנאטורים מזהירים את בוש מפני תקיפת איראן ללא אישור הקונגרס
בכירים מבריטניה, צרפת, גרמניה, ארצות הברית, רוסיה וסין, שכולן מלבד גרמניה חברות קבועות במועצת הביטחון, ייפגשו ב-19 בנובמבר על-מנת לבחון דיווחים בנושא מפי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית והממונה על מדיניות חוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה. "הבכירים הסכימו לנסח טיוטה לסבב שלישי של סנקציות, שתעלה להצבעה במועצת הביטחון, אלא אם כן הדיווחים מפי אל-בראדעי וסולאנה יצביעו על תוצאה חיובית למאמציהם", נמסר בהודעה מטעם המדינות.
ההחלטה התקבלה על רקע פגישתו של תת-מזכירת המדינה האמריקנית, ניקולס ברנס, עם מנכ"לי משרדי החוץ של המעצמות במטרה לקדם לקדם החלטה שלישית במועצת הבטחון על החרפת הסנקציות. ברנס מתח ביקורת על רוסיה וסין, המנהלות קשרי מסחר ענפים עם איראן, על כך שחסמו בששת החודשים האחרונים כל ניסיון להצביע במועצת הביטחון על סבב נוסף של סנקציות. רוסיה טענה כי היא מעדיפה לפתח דיאלוג עם האיראנים מאשר להענישם, בעוד סין הגדירה את רצונה של ארצות הברית להטיל סנקציות נוספות "פזיז מדי".
איראן סירבה לעצור את העשרת האורניום גם לאחר שני הסבבים הקודמים של סנקציות שהוטלו עליה על ידי מועצת הביטחון. היא הכחישה דיווחים כי היא מתכננת לבנות פצצת אטום, והתעקשה שתוכנית הגרעין שלה נועדה לצרכים אזרחיים בלבד.
בשבוע שעבר הודיעה ארצות הברית על החרפת הסנקציות הכלכליות שהיא מטילה על איראן, ולא שללה את האפשרות של פעולה צבאית במקרה הצורך. בריטניה הבהירה כי תתמוך בסבב נוסף של סנקציות, אולם נציגי המדינות האחרות טענו כי הם מעדיפים לחכות לדיווחי סוכנות הגרעין של האו"ם בטרם יגיעו להחלטה.
סנאטורים מזהירים את בוש מפני מתקפה
האיום האיראני הפך לנושא מרכזי בסדר היום האמריקני, בעיקר על רקע מערכת הבחירות המתנהלת לנשיאות. 29 סנאטורים דמוקרטים, בהם המועמדים לנשיאות הילארי קלינטון וג'ו ביידן, שלחו מכתב לנשיא בוש בו הם הזהירו כי אין לו כל סמכות לבצע פעולה צבאית נגד איראן ללא אישור של הקונגרס.במכתב קבעו הסנאטורים כי ההחלטה להכניס את משמרות המהפכה האיראנים לרשימת ארגוני הטרור אינה מהווה צעד מקדים למלחמה, ואילו המועמד הדמוקרטי ברק אובאמה, שלא חתם על המכתב, הציג בראיון בעיתון "ניו יורק טיימס" תוכנית לפתוח בדיאלוג מיידי עם איראן ללא תנאים מוקדמים.
עם זאת, מסתבר שהציבור האמריקני אינו מסכים עם הנציגים הדמוקרטים בנוגע לסכנה שמהווה איראן. סקר של "גאלופ" שפורסם השבוע מגלה כי הציבור האמריקני סבור שאיראן היא האיום הגדול ביותר על יציבות העולם, בצורה משמעותית לפני סין הנמצאת במקום השני ברשימה, צפון קוריאה ועיראק.
הממשל בטהרן עוקב אחר השינוי בדעת הקהל האמריקנית ומאמץ הממשל לסמן אותה כאחראית למותם של מרבית החיילים האמריקנים בעיראק ממטעני צד. עם זאת, הצבא האמריקני הציג אתמול נתונים המצביעים על ירידה בכמות החיילים שנהרגו במהלך חודש אוקטובר, שמקורה אולי בהפחתת המעורבות האיראנית בעיראק מחשש לעימות ישיר עם האמריקנים. שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, אף אמר שלשום שאיראן התחייבה בפני ממשלת עיראק לסייע במניעת הברחת חומרי נפץ מאיראן לעיראק.