מחקר: מלחמות אקלים מאיימות על יציבות העולם
ארגון שלום בינלאומי מעריך כי התחממות כדור הארץ תעודד הגירה מאסיבית ותסלים עימותים מקומיים על משאבי מים וקרקע. מכוני מחקר אמריקנים: שינוי האקלים ישנה את מאזן הכוחות האסטרטגי הבינלאומי
בשני דו"חות נפרדים, מעריכים חוקרים אירופים ואמריקנים כי התחממות כדור הארץ מאיימת על היציבות והביטחון בעולם, ושהמאבק על המשאבים ההולכים ומתכלים יעורר עימותים אלימים ומלחמות שיסכנו מיליארדי בני אדם, בעיקר בעולם השלישי.
מחקר של ארגון השלום "אינטרנשיונל אלרט" שיתפרסם השבוע מעריך כי 2.7 מיליארד בני אדם ב-46 מדינות נמצאים כבר עתה תחת איום של עימותים אלימים בשל שינוי האקלים, ועוד 1.2 מיליארד בני אדם ב-56 מדינות עלולים לסבול מהתערערות היציבות באזורם.
על פי הדו"ח, רוב המדינות באפריקה, אסיה ודרום אמריקה צפויים לסבול ממלחמות ועימותים חברתיים ככל שהתחממות כדור הארץ תשחק את הקרקעות, תגרום לעליית מפלס פני הים, תפשיר קרחונים ותגביר את שכיחות הסופות העזות ותופעות מזג האוויר הקיצוניות.
"שינוי האקלים יהיה העילה לעימותים אלימים, שיגרמו לאוכלוסיות שלמות להפוך לעניות וחלשות יותר, ויקשה עליהן להתמודד עם שינוי האקלים", מזהירים מחברי הדו"ח.
"הולנד צפויה לסבול מעליית מפלס פני הים אולם איש לא מצפה שתפרוץ שם מלחמה", אמר ראש הארגון, דן סמית', לעיתון הבריטי "אובזרבר". "יש למדינה זו את המשאבים והאמצעים להתמודד עם המשבר. אבל למדינות אחרות שיסבלו מאבדן קרקעות או מקורות מים, או שיוכו על ידי סופות קשות, אין את התשתית הממשלתית והממסדית כדי להבטיח שיינקטו הצעדים ההכרחיים. אנשים יתקבצו בקבוצות להגנה על אינטרסים ועימותים יפרצו", מזהיר סמית'.
סמית' מביא כדוגמא את פרו, שרוב אספקת המים שלה מקורה במי קרחונים שהפשירו. אבל על פי ההערכות, בשנת 2015 הקרחונים יעלמו, ו-27 מיליון בני אדם יסבלו ממחסור במים. "אם פרו תפעל כעת, יש לה סיכוי להערך למצב שכזה, אך במדינה שסובלת מדמוקרטיה לא יציבה, מחוסר ניסיון בהתמודדות עם משברים גדולים, מאירועי התמרדות ומסכסוכי גבולות עם אקוודור וצ'ילה, התוצאה עלולה להיות הרסנית - עימותים אלימים והגירה מאסיבית", אומר סמית'.
דוגמא נוספת שמציגים ב"אינטרנשינל אלרט" היא בנגלדש. בצורות קשות בקיץ והצפות באזורי החוף בשל סופות ציקלון קשות גרמו לאבדן של אדמות חקלאיות רבות. מיליוני תושבים היגרו להודו בתקווה למצוא עבודה ואדמה, והעומס הזה כבר מעורר מתחים שצפויים להחמיר. גם באפריקה, הבצורת גורמת לשאיבת יתר מנהרות כמו הניז'ר והמונוּ, שעוברים דרך מספר מדינות. אם שאיבת היתר תימשך, צפוי עימות בין המדינות שליד מקורות הנהרות והמדינות שמורד הזרם.
שינוי מאזן הכוחות בעולם
גם שני מכוני מחקר אמריקנים "המרכז למחקרים בינלאומיים ואסטרטגיים" ו-"המרכז לביטחון אמריקני חדש" מעריכים ששינוי האקלים יעוררו תופעות של הגירה מאסיבית, עימותים אלימים על משאבים ושינוי במאזן הכוחות בין מדינות בתוך פרק זמן של כ-30 שנה. החוקרים בחנו מספר שלבים של עליית הטמפרטורה הגלובלית ואת ההשפעות שיהיו להן, בעיקר על ביטחונה של ארצות הברית.
בשלב הראשון, צפויה ארצות הברית להיתקל בדפוסי הגירה פנימיים וגם הגירה של תושבי מדינות אחרות אליה. התפרצויות של מגיפות יהיו קשות יותר, ועימותים מקומיים יפרצו במדינות חלשות, כמו באפריקה, שם לזרועות אכיפת החוק אין שליטה מוחלטת במצב. ככל שהשפעות ההתחממות הגלובלית יחריפו, כך יחמירו התופעות, מעריכים המומחים. "שינוי האקלים עלול להיות אחד האתגרים הגדולים ביותר לביטחון הלאומי האמריקני שעימו יאלצו מקבלי ההחלטות להתמודד", כתבו מחברי הדו"ח, ביניהם ראש ה-CIA לשעבר ג'יימס וולסלי, ראשי הלשכות של ביל קלינטון ואל גור, חתן פרס נובל תומס שלינג ומומחים נוספים.
עוד מעריכים המומחים כי מאזן הכוחות בין מדינות ישתנה על פי דפוסי הצריכה והמסחר. ככל שהיא תמשיך לזהם ולצמוח, יגדל כוחה של סין במשוואת האקלים, וככל שתהדק את שליטתה על מקורות האנרגיה, יגדל כוחה של רוסיה.
ההשלכות האסטרטגיות של שינוי האקלים ממקדות בתקופה האחרונה עניין רב בקרב גופי מחקר שונים. באפריל השנה פירסמו בכירים לשעבר בצבא ארצות הברית נייר עמדה לפיו התחממות כדור הארץ היא "איום לאומי חמור" ותגרום להחמרה של תופעות טרור ואי-יציבות בינלאומית. גם מנהל זרוע הביון האמריקנית - האחראי העליון על סוכנויות הביון של ארצות הברית - הודיע לאחרונה כי החל לחבר דו"ח על ההשלכות הביטחוניות של שינוי האקלים.