פקיסטן: עימותים קשים בין שוטרים לפרקליטים
בלאהור שבמזרח המדינה פיזרו השוטרים באלימות הפגנה שבה השתתפו אלפיים עורכי דין. לפחות 30 עורכי דין נעצרו בתום הפגנה אלימה שקיימו בבירת העסקים קראצ'י. עד כה נעצרו 1,500 אזרחים בהפגנות שונות. שר בממשלתו של מושארף: התחייבותו לפשוט את מדיו ולהפוך לנשיא אזרחי "לא תופסת"
מצב החירום שעליו הכריז שליט פקיסטן בניסיון "לעשות סדר" במדינה ממשיך לעורר במדינה כאוס: בעימותים אלימים שאירעו הבוקר בין שוטרים לבין עורכי-דין שהפגינו במקומות שונים במדינה נגד הצעדים שנקט שליט פקיסטן פרבז מושארף, נעצרו עשרות עורכי דין, ולפחות שניים נפצעו.
גורם רשמי בממשל הפקיסטני מסר כי לפחות 1,500 בני אדם נעצרו בימים האחרונים. דובר מטעמה של ראש ממשלת פקיסטן לשעבר, בנזיר בוטו, טען כי 67 מחברי מפלגה הם בין העצורים.
עורכי הדין במדינה, לצד פעילים פוליטים, מובילים את הקמפיין נגד השלטון הצבאי ואתמול אף הכריזו על שביתה כללית, על רקע המצב. העימות הקשה ביותר אירע בעיר לאהור שבמזרח המדינה, שם התאספו כ-2,000 עורכי דין בתוך בית המשפט העליון בעיר. הפרקליטים תיכננו לקיים במקום עצרת מחאה, חרף אזהרות המשטרה כי קיום הפגנות הוא אסור על פי החוקים החדשים שהושלטו במדינה בעקבות מצב החירום.
לאחר שעורכי הדין לא שעו לאזהרת המשטרה, התפרצו מאות השוטרים לתוך בית המשפט, היכו את המפגינים באלות וירו גז מדמיע כדי לפזר את ההתקהלות. עורכי הדין יידו לעבר השוטרים אבנים והיכו שוטרים בענפים. "לך, מושארף, לך", זעקו עורכי הדין. רבים מהמפגינים הועמסו על ניידות משטרה, ולפחות שניים מהעצורים היו פצועים ודיממו מראשם.
גם מחוץ לבית המשפט העליון בקראצ'י, בירת העסקים של פקיסטן, נערכה הפגנה של עורכי דין - שעד מהרה התפתחה לעימותים אלימים בין המפגינים לבין שוטרים מצוידים באלות. "איננו מפחדים מהמעצרים האלה ונמשיך במאבק שלנו יהיה אשר יהיה", אמר אחד מהם, עו"ד עבדול חאפיז, בשעה שהוכנס לניידת המשטרה. מלשכת עורכי הדין של קראצ'י נמסר, כי בין העצורים גם נשיא הלשכה, איפתיחאר ג'אווד קאזי.
שוטרים מתעמתים עם עורכי דין בקראצ'י, הבוקר (צילום: AFP)
אתמול הבהיר מפקד משטרת קראצ'י, אזהאר עלי פארוקי, את ההוראות שקיבל: "תמו ימי המדיניות הרכה. עכשיו אנחנו נוקטים מדיניות של 'אפס סובלנות'. ננקוט צעדים, נפעל בכוח ואפילו נבצע מעצרים אם יש צורך". אתמול עצרו הרשויות יותר מ-400 פעילים פוליטים ועורכי-דין במהלך שהוגדר "צעד מניעתי". אנשי מפלגת האופוזיציה הגדולה, ג'מעת א-איסאלמי, מסרו כי הרשויות עצרו במהלך הלילה יותר מ-600 מפעילי המפלגה בדרום ובמרכז המדינה.
במה שנראה כצעד נוסף של הממשל הפקיסטני למיגור ההתנגדות, הושבתו בתי דפוס השייכים לעיתון הגדול ביותר הפועל במדינה. כך טען העורך הראשי של העיתון. יצויין כי רשתות הטלוויזיה העצמאיות במדינה עדיין מושבתות.
שר פקיסטני: מושארף לא יפשוט מדיו
במקביל, הודיע הבוקר תת שר ההסברה הפקיסטני, טאריק עזים, כי הבטחתו של מושארף לפרוש מתפקידו הצבאי ולהפוך לנשיא אזרחי "כבר אינה תופסת", בעקבות הכרזתו על מצב חירום במדינה. "הנשיא מושארף הבטיח לבית המשפט העליון כי יפשוט את מדיו לפני שיושבע לנשיאות, אבל בעקבות ההכרזה על מצב חירום במדינה, ההחלטה הזאת כבר לא בתוקף", אמר עזים לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP.
מושארף ניצח בבחירות לנשיאות שנערכו במדינה ב-6 באוקטובר, למרות שהאופוזיציה עתרה נגד מועמדותו וטענה כי אינו רשאי להתמודד בבחירות לנשיאות כל עוד הוא עדיין מחזיק בתפקידו הצבאי. קודם לבחירות, התחייב מושארף כי אם ייבחר, יפשוט את מדיו ויהפוך לנשיא אזרחי בלבד - בין היתר בעקבות לחץ שהופעל עליו מוושינגטון ומגורמים פוליטיים בפקיסטן. עם זאת, בית המשפט העליון בפקיסטן טרם הכריע בעתירה, והחליט כי רק לאחר הבחירות ימסור את פסיקתו ויקבע אם מושארף היה רשאי להתמודד בהן. ב-15 בנובמבר היתה כהונתו הקודמת של מושארף צפויה להסתיים, ובית המשפט העליון הבהיר כי ימסור את פסיקתו שלושה ימים קודם לכן, ב-12 בנובמבר.
ארה"ב משעה את השיחות הביטחוניות
הצעדים שאותם נקט מושארף זכו לביקורת נוקבת בארצות הברית ובאירופה. אתמול איימו בכירים בוושינגטון ובלונדון להשעות את הסיוע לפקיסטן. בתוך כך הודיעה ארה"ב כי היא משעה את השיחות השנתיות בנושאי ביטחון עם פקיסטן בעקבות הצעדים שאותם נקט מושארף. תת-מזכיר ההגנה האמריקני, אריק אדלמן, היה אמור לעמוד בראש משלחת אמריקנית לשיחות, שתוכננו להיערך מחר. דובר הפנטגון, משרד ההגנה האמריקני, ג'ף מורל, הבהיר כי בשל המצב הפוליטי במדינה, המפגש בוטל.
"מדובר בפגישות דו-צדדיות שזקוקות לאווירה שתאפשר דיון רציני ומרוכז", אמר מורל. "אנחנו מקווים לקיימן במועד אחר, מוקדם ככל האפשר, ברגע שהתנאים יהיו מתאימים יותר להשגת המטרות החשובות", הוסיף.
אתמול קרא שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, למושארף להחזיר את המצב לקדמותו במדינה. "אנו מאיצים בנשיא מושארף להשיב את ארצו לשלטון דמוקרטי, חוקתי וחוקי בהקדם האפשרי", אמר גייטס, המבקר בבייג'ינג.
מושארף - שתפס את השלטון ב-1999 בהפיכה צבאית - הכריז ביום שבת על מצב חירום במדינה, השעה את החוקה, החשיך את מסכי תחנות הטלוויזיה הפרטיות, ופיטר את שופטי בית המשפט העליון. הוא טען כי צעדים אלה נחוצים כדי להתמודד עם מה שכינה "התחזקותם של הקיצונים האיסלאמים". עם זאת, מבקריו טוענים כי ההכרזה על מצב החירום נועדה בראש ובראשונה כדי למנוע אפשרות שבית המשפט העליון - ששופטיו כאמור טרם החליטו האם מושארף היה רשאי להתמודד בבחירות האחרונות לנשיאות שבהן ניצח - יפסוק נגדו.