שתף קטע נבחר

ארגוני סביבה: עיר הבה"דים - כמו אסון הקישון 2

בעוד פחות משבועיים, ובהתאם להחלטת הממשלה, יחלו עבודות הקמת עיר הבה"דים בצומת הנגב, לא הרחק מרמת חובב. אלא שסקרים מקיפים אודות המפגעים הסביבתיים במקום ובדיקות נוספות טרם בוצעו או שטרם הובאו לידיעת הציבור. ארגוני סביבה: אנחנו לוקחים סיכון במקום לא ידוע בעיניים פקוחות. ח"כ חנין: מקדימים את המעשה למחשבה. גורם בכיר במשרד הביטחון: הציבור יכול לישון בשקט. אנו עושים הכל כדי להבטיח את בריאותם של כל חיילי צה"ל

בעוד פחות משבועיים, ב-15 בנובמבר, ובהתאם להחלטת הממשלה, יגיע שר הביטחון אהוד ברק לשטח פתוח ופראי ליד צומת הנגב, ובטקס רשמי יחנוך את תחילת עבודות ההקמה של עיר הבה"דים של צה"ל. התוכנית היא להעתיק למקום כמה עשרות בסיסים של צה"ל שנמצאים כיום במרכז הארץ, ולאכלס את המתחם כולו בכ-11 אלף חיילים.

 

לא הרחק משם, ליתר דיוק במרחק של 9 ק"מ בדיוק, שוכנת המועצה התעשייתית רמת חובב ובה מפעלים המפיקים ופולטים חומרים הנחשבים למזהמים ולמסוכנים ביותר לבריאות.

 

ואולם עד היום, ולמרות שנעשו בדיקות שונות באתר המיועד לבניה, סקר סביבתי מקיף ומלא אודות החומרים הרעילים שנספגו בקרקע, איכות האוויר במקום, איכות מי התהום והסיכונים הסביבתיים והבריאותיים האחרים לא פורסם מעולם, והובא רק לידיעת הגורמים הרלוונטיים במשרד הביטחון, בצה"ל ובממשלה. רק מעטים יודעים מהם הסיכונים הסביבתיים הקיימים במקום, והאם ישנן אתרים חלופיים טובים יותר להקמת עיר הבסיסים.

 

עוד בנושא:

 

ח"כ חנין: מקדימים את המעשה למחשבה

"יש טעם לפגם בהתחלה של העבודות במקום לפני שהממצאים מתפרסמים, במיוחד מאחר והממצאים אמורים להתפרסם בימים הקרובים", אומר יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, ח"כ אופיר פינס. "אני מציע לא לנסות לקבוע עובדות בשטח, ולחכות עם זה. עיר הבה"דים תקום, ואני תומך בהקמתה, השאלה אם זה יקום במקום הזה, או במקום יותר בטוח.

 

"השאלה היא מה עושים עם רמת חובב ואיך הופכים אותה למקום שהוא לא מסוכן לבני אדם. זה לא רק עניין של עיר הבה"דים, אלא דבר הנוגע לכל תושבי האזור", מוסיף פינס. "אני מתכוון לדבר על זה עם שר הביטחון כדי להעמיד אותו על המידע. יכול להיות שהוא לא מודע לכל הנתונים בנושא רמת חובב". 

 

ח"כ דב חנין, יושב ראש עמית של השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, סבור כי ההחלטה מעוררת תמיהה ומהווה המשך של מדיניות ההכחשה וההתכחשות לבעיות הסביבתיות הקשות סביב באר שבע. "במיוחד אחרי פרסום דו"ח הסרטן של מיכה ברחנא ממשרד הבריאות, צריכים להינקט צעדים תקיפים נגד המפגעים הסביבתיים והאיומים על הבריאות באזור באר שבע. במקום זה ממשיכים בעסקים כרגיל תוך זלזול והפקרה של בריאותם של תושבי האזור, ושל אלו שייושבו בעיר הבה"דים בעתיד".

 

"הרכבת יצאה לדרך ואף אחד לא מוכן לקחת על עצמו את ההחלטה לעצור אותה בתחנה ולעשות 'רגע חושבים'. כמו תמיד בישראל, מקדימים את המעשה למחשבה", הוסיף חנין, וציין כי בכוונתו לבקש לקיים דיון בנושא בוועדת המשנה של ועדת הפנים והגנת הסביבה, המתעסקת בסוגיה.

 

200 מטר מטווח הסכנה

השבוע פורסמו ב"ידיעות אחרונות" ממצאי סקר סיכונים שבוצע באתר רמת חובב לפני כחמש שנים. הסקר הוזמן על ידי המועצה התעשיתית, המאגדת את המפעלים במקום, אך ממצאיו לא פורסמו מעולם עד שהגיע לידיו של יושב ראש מפלגת הירוקים פאר ויסנר. 

 

הסקר בחן את התרחיש הגרוע ביותר של פיצוץ באחד המפעלים במקום ודליפות חומרים מסוכנים לאוויר על פי שני מודלים. על פי מודל אחד, הדליפה המסוכנת עלולה לכסות שטח ברדיוס של 8.8 ק"מ. על פי מודל אחר, רדיוס ההרעלה הוא 6.3 ק"מ.

 

המדינה טענה בהזדמנויות שונות כי טווח הסיכון מהמפעלים - שבו יש למנוע הימצאות בני אדם באופן קבוע - הוא 5.5 ק"מ, ושעיר הבה"דים נמצאת במרחק 9 ק"מ מהמפעלים - כלומר כ-200 מטר בלבד מטווח הסיכון על פי אחד המודלים שנבחן בסקר. יתרה מזאת, מחברי הדו"ח טענו כי אם יוקמו בעתיד מפעלים נוספים במועצה התעשיתית, יתקצר המרחק בין המפעלים לבסיס ואפשר שחלק מהבסיס יימצא אז באזור טווח הסכנה. המומחים המליצו ב-2002 לפנות מהאזור את התושבים הבדואים ולמגן את מגוריהם, ואולם פעולות אלה לא נעשו עד היום.

 

ויסנר ממפלגת הירוקים סבור שבניית הבסיס טרם השלמת הסקרים הבריאותיים היא שערורייה ומחדל. "משרד הביטחון מנסה לעשות מחטף במשא ומתן שהוא מנהל עם הקבלנים. על שר הביטחון ברק לעצור את ההכנות לתחילת העבודות ואת סיורי הקבלנים בשטח. עד לקבלת התוצאות של הסקרים הבריאותיים כל החלטה אחרת היא חסרת אחריות".

 

לדברי ויסנר, "משרדי הבריאות והגנת הסביבה צריכים להפסיק לשבת בחיבוק ידיים ולצאת מהשאננות, אחרת הם ישאו באחריות לגורלם של החיילים אשר ישרתו בעיר הב"הדים".

 

הממשלה לא רואה לטווח ארוך

גם בארגון "מגמה ירוקה", דורשים שטרם תתחיל הבנייה בצומת הנגב, יושלם דו"ח הערכת סיכונים אינטגרטיבי, שמסקנותיו יאושר על-ידי משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה והארגונים הסביבתיים. בארגון קוראים גם להשלמת הסקר האפידימיולוגי במקום טרם אכלוס עיר הבה"דים. "אנחנו רוצים להאמין שלא יאכלסו את עיר הבה"דים אם יגלו שיש זיהום, אבל החשש הוא שאם משקיעים כל כך הרבה כסף, אז בסופו של דבר יאכלסו בכל מקרה".

 

"הם לא מבינים שבסופו של דבר הבריאות של האנשים תעלה למדינה כסף. הבעיה היא שטווח הראיה של מקבלי ההחלטות בממשלה הוא קצר מועד, ולכן לא לוקח בחשבון השלכות בריאותיות של עוד 10-20 שנה", אמרה דידי זילברמן, דוברת אזור דרום של מגמה ירוקה. "אנחנו הולכים בעיניים פקוחות לעבר אסון הקישון 2 - לוקחים סיכון במקום לא ידוע".

 

גם בעמותת "אדם טבע ודין" רואים בחומרה רבה את החלטת הממשלה להתחיל לבנות את העיר הצה"לית בטרם הושלמו הבדיקות במקום. "התחלת הבנייה יוצאת נגד החלטת ממשלה, שאמרה מפורשת כי עיר לא תוקם עד שלא יושלם סקר הסיכונים, ותינתן חוות דעת מיוחדת. בנוסף, הוקמה וועדה בצה"ל שתבדוק את ההיתכנות, וגם היא לא סיימה את עבודתה, לכן לא ברור מה פתאום עכשיו שמים את אבן הפינה".

 

תגובות

בעקבות הטענות הקשות אמר גורם בכיר במשרד הביטחון ל-ynet

כי "קריית ההדרכה לא תאוכלס עד אשר יוכח כי אזור רמת חובב עומד בכל התקנים המחמירים ביותר בהביטי איכות סביבה". הגורם אמר כי דברים ברוח זה נמסרו אתמול בפגישה בין אנשי המשרד לגורמים העוסקים בנושא. "מוטב שהאירגונים הירוקים ילמדו את הנתונים במקום להפריח כל מיני סיסמאות שאינן מבוססות ואין בינם לבין המציאות כל קשר. המפעלים ברמת חובב השקיעו עד היום כ-800 מיליון שקל כדי לעמוד בדרישות, הם ממשיכים בעבודתם ומתקדמים על פי התכנית שסוכמה". הגורם הבהיר כי "הציבור יכול לישון בשקט. אנו עושים הכל כדי להבטיח את בריאותם ולשלומם של כל חיילי צה"ל".

 

"אנו עושים כל העת סקרי איכיות סביבה על הנעשה ברמת חובב ונמשיך לעשות כאלה עד איכלוס קריית ההדרכה וגם לאחר מכן", אמר גורם בכיר אחר במשרד הביטחון. "נעשה סקר מקיף על ידי חברה הולנדית ונעשים גם סקרים אחרים. הקריה נמצאת מרחק אווירי 8.7 ק"מ מרמת חובב, ולכן גם אם יקרה חלילה מפגע, הוא לא צפוי להשפיע על הבסיס".

 

לדברי הגורם, הפרוייקט הצבאי בנגב הפך להיות שקר חבטות של האירגונים הירוקים מבלי שאלה מכירים כלל את העובדות והנתונים. "אני מציע שיבדקו כמה אנשים מתים בתל אביב כתוצאה מזיהום אוויר לעומת כמה אנשים מתים מסיבה זאת בצומת הנגב. אני מזמין כל חבר באירגונים הירוקים שרוצה לבוא ולשמוע מה באמת קורה בפרוייקט שלנו, שיבקש ונזמין אותו. הוא יווכח בעצמו שנעשה הרבה כדי למנוע מפגעים מסוג זה".

 

באופן רשמי נמסר בתגובה ממשרד הביטחון: "התחלת העבודות להקמת עיר הבה"דים, כחלק מתכנית רחבה להעתקת מחנות צה"ל לנגב, אושרה לאחר שבוצעו במהלך השנים האחרונות מספר תהליכים, ביניהם סקר הערכת סיכונים והסכם גישור בין המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות והמועצה התעשייתית רמת חובב. ההסכם קיבל תוקף פסק דין ותנאי לרישיון העסק למפעלים". במשרד מוסיפים כי כלל הבדיקות בצה"ל לגבי התכנות הבנייה הסתיימו.

 

באשר לשאלה האם לא נכון היה להרחיק את עיר הבה"דים מטווח הסכנה של המפעלים כפי שעולה מדו"ח הערכת הסיכונים טוענים במשרד הביטחון: "הנתונים לגבי מרחק המפגעים מרמת חובב בגמר העבודות הינם שערי המועצה התעשייתית, ולא מעבר לכך".

 

בנייר עמדה שהפיצה המועצה התעשיתית רמת חובב לקראת דיון בנושא עיר הבה"דים בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת נכתב: "ריכוזי החומרים שמקורם רמת חובב, כפי שנמדדו בעיר באר שבע, באלפי בדיקות איכות אוויר פחתו במהלך חמש השנים האחרונות, ביותר מ-90 אחוז. ממצאים מלמדים על ריכוזים הנמוכים מהערכים הסביבתיים המומלצים על ידי ועדת אלמוג, ערכים המקובלים כערכים בטוחים לכל סוגי האוכלוסייה על ידי משרד הבריאות". 


פורסם לראשונה 06/11/2007 15:29

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
11 אלף חיילים בטווח הסכנה? ארכיון
צילום: רויטרס
צה"ל: התוכנית אושרה לאחר בדיקות. רמת חובב
צילום: גבי מנשה
איש לא מוכן לעצור את הרכבת. חנין
צילום: גבי מנשה
אדבר עם שר הביטחון. פינס
צילום: ניב קלדרון
משרדי הממשלה שאננים. ויסנר
מומלצים