שגריר גאורגיה: הבחירות יחכו, לפחות יש פנסיה
לאשה ז'בנייה לא מודאג מהמחאה הציבורית נגד הנשיא וממשלתו, שהוציאה לרחובות בימים האחרונים עשרות אלפי תומכי אופוזיציה. "זה חלק מהתהליך הדמוקרטי", הוא אומר. בשיחה עם ynet הוא מסביר מדוע הנשיא מתנגד להקדים את הבחירות, כפי שדורשים המפגינים. לראשונה מאז שהמחאה החלה, פיזרה היום המשטרה בכוח את המפגינים
"ההפגנות שנערכות עכשיו בגאורגיה הן חלק מהתהליך הדמוקרטי ומהדיון הציבורי שנערך במדינה" - כך סבור שגריר גאורגיה בישראל, לאשה ז'בנייה. בשיחה עם ynet, לא נשמע ז'בנייה מוטרד מתנועת המחאה הציבורית נגד הנשיא מיכאיל סאאקשווילי וממשלתו, שהביאה לרחובות בסוף השבוע עשרות אלפי מפגינים.
ההפגנות החלו ביום שישי, אז התאספו בכיכר הפרלמנט בטביליסי מאה אלף איש תומכי אופוזיציה, בדרישה להקדים את הבחירות הכלליות במדינה מאוקטובר 2008 - לאפריל הקרוב. המפגינים האשימו את סאאקשווילי - שעלה לשלטון ב-2004 בהפיכה שקטה - בשחיתות, וטענו כי נכשל בשיפור המצב במדינה ובטיפול בבעיית העוני. סאאקשווילי הגיב לטענות האופוזיציה רק ביום השלישי להפגנות, והבהיר כי אין בכוונתו להיענות לדרישה להקדים את הבחירות. הוא גם טען כי מתנהל נגדו מסע הכפשות, שאותו מובילים תומכיו של קודמו, אדוארד שוורדנדזה.
מפגינים מתעמתים עם שוטרים, הבוקר בטביליסי (צילום: AP)
ז'בנייה מסביר כי ישנן כמה סיבות להתנגדות להקדים את הבחירות: "ראשית, הקדמת הבחירות כרוכה בשינוי החוקה, ורק לפני שנה החליט הפרלמנט לעשות שינוי בחוקה כדי לדחות את הבחירות הכלליות לאוקטובר. עכשיו פתאום האופוזיציה נזכרה שהיא מעדיפה לקיים בחירות כלליות באפריל? אנחנו לא יכולים לשנות את החוקה כל שנה על פי בקשת האופוזיציה", הוא פוסק.
אבל הממשלה מתנגדת לדרישה לא רק מסיבות פרוצדורליות. "בתחילת 2008 נערכות גם בחירות ברוסיה", מוסיף ז'בנייה. "ניסיון העבר מלמד כי בתקופת הבחירות רוסיה מפגינה אגרסיביות - שתי המערכות שניהלה רוסיה בצ'צ'ניה היו בתקופות בחירות. במקביל, בתקופת בחירות השלטון בגאורגיה חלש יותר. אנחנו לא רוצים לקיים בחירות במקביל לרוסיה, פן יחריף המצב באבחזיה ובדרום אוסטיה". שני המחוזות שאותם מזכיר ז'בנייה הם מחוזות בדלניים במדינה, שדורשים להתנתק מגאורגיה וזוכים לתמיכתה של רוסיה.
השגריר מעלה סיבה נוספת: "באפריל צפוי להיערך בבוקרשט כנס של נאט"ו, שבו תחתום גאורגיה על הסכם ראשוני להצטרפות לברית. אנחנו לא רוצים שאירוע כל-כך רגיש ייערך בתקופת בחירות". עם זאת, הוא מבהיר כי ההצטרפות לנאט"ו נמצאת בקונצנזוס בגאורגיה, והדבר מקובל על הקואליציה והאופוזיציה גם יחד.
המצב משתפר
ומה באשר לטענות המפגינים בעניין המצב הכלכלי הקשה והאלימות המשתוללת? "אני מסכים שיש בעייה של עוני במדינה ואנחנו מנסים לתת לדבר מענה, ובין היתר נעזרים בתוכנית למלחמה בעוני של קרן המטבע הבינלאומית", משיב ז'בנייה, שכיהן בעבר כסגן שר האוצר. "אבל חייבים לזכור שהמצב היום השתפר לעין ערוך לעומת ימי המשטר הקודם.
"בתקופת שוורדנדזה, עמדה משכורת חודשית נמוכה על כשבעה דולרים ביום. היום משכורת חודשית נמוכה היא בין 150 ל-200 דולר ביום. אז לא היו זכויות
סוציאליות ומשכורות לא שולמו בזמן; היום יש לכולם פנסיה, והמשכורות משולמות בזמן. קיבלנו ממשל מושחת, עשינו רפורמות, אבל הדברים האלה לוקחים זמן. אי אפשר לשדרג את המדינה תוך יום אחד - וגם לא לחלק לכל האזרחים דולרים". ז'בנייה הזכיר כי גם לחרם המסחרי שהטילה רוסיה על גאורגיה יש יד במצב.
את התבטאיותיו של שר ההגנה לשעבר, איראקלי אורואשווילי, שהאשים את הנשיא בשידור חי בטלוויזיה בקשירת קשר לביצוע רצח, פוטר ז'בנייה במילה אחת: "שקרים". לטענתו, "מדובר בפנטזיונר עם שאיפות פוליטיות מוגזמות, שמתנהלת נגדו חקירה על הדברים שביצע כשכיהן כשר הגנה. אני מכיר אותו. למדתי איתו באוניברסיטה. יצר השאפתנות שלו רק עושה נזק למדינה".
היום: המפגינים פוזרו בכוח
עד כה עברו ההפגנות בשקט, אך הבוקר (ד') הפעילה המשטרה כוח בפיזור ההפגנות - לראשונה מאז שהמחאה החלה.
שוטרים חמושים בזרנוקי מים ובאלות סילקו מהכיכר את 3,000 המפגינים, ורדפו אחריהם בסמטאות הסמוכות. ממשרד הבריאות הגאורגי נמסר כי 250 בני אדם הועברו לבתי חולים לקבלת טיפול. מרביתם נפגעו משאיפת גז מדמיע, אך כמה
מהם ספגו חבלות רציניות יותר, לאחר שמעדו ונרמסו על ידי המון המפגינים שנמלט מהשוטרים.
נשיא גאורגיה סאאקשווילי שב והאשים את רוסיה - הפעם את השירותים החשאיים הרוסיים - בליבוי המהומות בארצו. "גאורגיה ניצבת בפני סכנה חמורה ביותר של אי שקט. גורמים בכירים בשירותי הביטחון ברוסיה עומדים מאחורי הדבר", אמר סאאקשווילי בנאום טלוויזיוני שנשא לאומה.
סאאקשווילי הביע חרטה על כך שהמשטרה השתמשה בכוח כדי לפזר את המפגינים, אך ציין כי הדבר היה נחוץ כדי למנוע תוהו ובוהו במדינה. הוא הוסיף כי האופוזיציה המארגנת את ההפגנות זוכה לתמיכתה של רוסיה, שאותה כינה "מדינה
עשירה בכסף ובידע, שמפעילה מנגנון של שקרים ופרובוקציות". הוא הוסיף כי כמה דיפלומטים רוסים התבקשו לעזוב את המדינה, מאחר שעסקו בריגול.
ובתוך כך, הודיע משרד החוץ בגאורגיה כי הוא מחזיר את שגריר גאורגיה ברוסיה, אירקלי צ'ובינישווילי, להתיעצויות בטביליסי. "נראה שהאירועים בגאורגיה קשורים בהחלט לרוסיה", אמרה דוברת משרד החוץ, נינו קז'איה. היא הוסיפה כי גם שגריר רוסיה בגאורגיה, וייצ'סלב קובלנקו, זומן לפגישה במשרד החוץ.