שתף קטע נבחר

 

גרמניה: אין לנו תוכנית לתת שילומים נוספים

גורמים במשרד האוצר הגרמני שללו את דרישתו של השר רפי איתן לפתוח מחדש את הסכמי השילומים, וטענו כי לא קיבלו פנייה בנושא. לדבריהם, הסוגיה כלל אינה עומדת על סדר היום. דבריו של איתן עוררו טענות רבות בגרמניה, וכותבי הבלוגים באינטרנט מיהרו להעלות שוב את דמותו של היהודי רודף הבצע

בגרמניה סערו הבוקר (שבת) הרוחות על רקע דרישתו של השר רפי איתן לפתוח מחדש את הסכמי השילומים משנת 1952, ולדרוש מממשלת גרמניה תשלומים נוספים עבור ניצולי השואה.

 

במשרד החוץ הגרמני סירבו אתמול להתייחס לפרשה בצורה גלויה, בטענה שמדובר בנושא בו עוסק משרד האוצר. יחד עם זאת, העריכו שם ש"כנראה נושא השילומים השונים יעמוד בעתיד הקרוב במוקד היחסים בין שתי המדינות". מקורות במשרד החוץ הגרמני הדגישו שאין הם שוללים את הדרישות של מדינת ישראל או של אירגוני ניצולי השואה על סף, אולם ביקשו ללמוד את הנושא לעומק. על רקע בקשה זו מקפיד שגריר גרמניה בישראל לפנות זמן לכל פנייה אישית הנוגעת לנושא השואה.

 

במשרד האוצר בברלין הגיבו במורת רוח על הכותרות בארץ, וטענו כי "לא התקבלה במשרדנו כל בקשה רשמית". עם זאת, הם שללו מכל וכל את הדיווחים הישראלים לפיהם נושא פתיחה מחדש של הסכם השילומים יעמוד על סדר היום בעת ביקורו המתוכנן בארץ של פר שטיינבריק, שר האוצר הגרמני, שאמור להתקיים בעוד שבועיים.

 

"דיונים על נושא כה מורכב וחשוב דורשים הכנה מרובה וצוותי מומחים גדולים משני הצדדים, והפעם פמלייתו של שטיינברוק תהיה מאוד קטנה", מסרו ל-ynet. לטענת גורמים במשרד, אין כל כוונה לבצע בקרוב תוכנית שילומים נוספת. "רק לפני זמן קצר הקצבנו כ-100 מיליון אירו עבור קורבנות העבודות בכפייה בזמן השואה. זו הייתה מחווה הומניטרית חד פעמית, אין לנו תוכנית לבצע תשלומים נוספים", אמרו.

 

העיתונות היומית בגרמניה הסתפקה בדיווח ענייני אודות דרישתו של איתן, אולם אמירותיו זכו להד נרחב בתוכניות הרדיו והטלוויזיה השונות, ואף כיכבה בראש במהדורות החדשות. בקרב כותבי הבלוגים באינטרנט עוררה הדרישה לתשלומים נוספים זעם רב לא רק מעצם הדרישה עצמה, אלא בעיקר מהדרך בה בחר איתן להעלות את בקשתו.

לטענתם, הציבור בגרמניה חש שגם היום, כ-60 שנה לאחר השואה, לא מוכנה ישראל לשים את ההיסטוריה מאחור.

 

איתן: ההידברות החלה לפני כמה חודשים

צעירים רבים, שהם דור שלישי אחרי השואה, הגיבו בכעס על הדרישה הישראלית. "הסכם זה הסכם - מה הם עוד רוצים מאיתנו? זה מגוחך שדור שלא רצח יאלץ לשלם פיצויים לדור שלא נרצח", נכתב באחד מאתרי החדשות. דיווחים רבים בגרמניה העוסקים בנושא אף מצביעים על העובדה שמדינת ישראל התנכרה עשורים ארוכים לקורבנות השואה החיים בקרבה, ואילו עתה מתבקשת מדינתם לשלם על ההזנחה הישראלית. בבלוגים אישיים אף הרימה האנטישמיות את ראשה המכוער, ורבים מיהרו להעלות שם את דמותו של היהודי רודף הבצע.

 

בתגובה לפירסומים בתקשורת הגרמנית, אמר השר רפי איתן ל-ynet כי מעולם לא נעשתה

פנייה המבקשת לפתוח את הסכם השילומים וכי הידברות עם ממשלת גרמניה נערכת החל מחודש יוני. "הטענות שלנו הגיעו בעקבות שינוי מצב. הכסף ששולם בזמנו היה מיועד לקומץ יחסית קטן של ניצולים, כאשר בעשורים האחרונים המצב בישראל השתנה עקב הגעתם של ניצולי שואה רבים בעיקר מברית המועצות לשעבר והן תוחלת החיים שעלתה".

 

"בשל הדברים שהשתנו אין ביכולתה של ממשלת ישראל לטפל לבדה בנטל הכלכלי ולכן ראינו לנכון לשתף בכך את ממשלת גרמניה. כפי שצויין אנו נמצאים בקשר רציף כבר מספר חודשים רב בנושא", אמר איתן.

 

בהכנת הידיעה השתתפה יעל ברנובסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עורר זעם. איתן
צילום: גיל יוחנן
ישראל הזניחה - גרמניה משלמת. ניצולי שואה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים