אולמרט: נשחרר מאות אסירים לפני אנאפוליס
בדיון בוועדת חוץ וביטחון אמר ראש הממשלה כי ישראל מתכוונת לשחרר את האסירים כמחווה של רצון טוב. לקראת הוועידה, אולמרט התייחס לשותפיו למשא ומתן וציין שאבו-מאזן ופיאד מוכנים להכיר בישראל כמדינה יהודית. הוא אף הביע תקווה שהשיחות יסתיימו תוך שנה
מחווה של רצון טוב: ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר בצהריים (יום ב') בדיון בוועדת חוץ וביטחון כי ישראל מתכוונת לשחרר מאות אסירים פלסטינים לקראת ועידת אנאפוליס. "לא יהיה מדובר באסירים עם דם על הידיים", הבהיר ראש הממשלה, שהוסיף "מדובר במחווה שנועדה לשפר את האמון בין הצדדים".
בשבוע שעבר פורסם ב-ynet כי הפלסטינים ביקשו לשחרר אסירים לקראת אנאפוליס ואולמרט שקל את הדברים. בירושלים הבהירו אז כי אולמרט לא שולל גם מחוות נוספות, כמו זירוז הסרת מחסומים בגדה המערבית והאצת קצב הכנסת שוטרים פלסטינים לערים ביהודה ובשומרון.
חבר הכנסת יוסי ביילין אמר בתגובה כי "שחרור אסירים הוא חלק בלתי נפרד מהתהליך המדיני, ומהכוונה לחזק את הגורמים המתונים ברשות הפלסטינית". לעומתו אמר ח"כ סילבן שלום כי "ישראל עסוקה כל הזמן במתן מחוות, כאשר היא לא מקבלת שום דבר בתמורה".
אולמרט והנגבי בוועדה (צילום: גיל יוחנן)
לקראת מפגש הפסגה באנאפוליס, אמר אולמרט בוועדה: "אין לי ספק שאבו-מאזן וסלאם פיאד מחויבים להסכמים ורוצים לעשות שלום עם ישראל כמדינה יהודית. אין לי ספק שהם המנהיגים היחידים בקרב הפלסטינים שניתן לנהל איתם משא ומתן".
משמעות ההגדרה "מדינה יהודית" - עליה מתעקשים בישראל - הוא מניעת זכות השיבה או הגבלתה באופן דרמטי. על פי התוכנית הישראלי, מדינה פלסטינית, לכשתוקם, היא שתהיה אחראית לתת פיתרון לפליטים הפלסטינים. אם ישראל לא תוכר כמדינה יהודית יאפשר הדבר החזרת פליטים רבים מאוד, שיפרו את המאזן הדמוגרפי.
אולמרט אמר כי הוא משוכנע שהתנאים כיום הם לאין ערוך טובים יותר ממה שיכולים להיות בעוד שנתיים-שלוש, וכי יש לפעול כעת שכן הממשל הפסלטיני הנוכחי לא יוכל להתקיים לאורך זמן ללא מאמץ שיגדיר אופק מדיני. לגבי לוח הזמנים, אולמרט אמר כי הוא מקווה שהמשא ומתן יסתיים תוך שנה.
במהלך הדיון התפרץ ח"כ צבי הנדל כלפי אולמרט וצעק לעברו "אתה חוצפן". לאחר הישיבה הסביר: "הוא כל הזמן הפחיד אותנו שאם לא נלך לאנאפוליס, נקבל את החמאס גם ביהודה ושומרון. זה הרתיח אותי, כי הרי הוא שהביא את החמאס לשלטון ברצועה. אם נצא מיהודה ושומרון, הוא ימליך את החמאס גם שם, והפצצות של שדרות יהיו על כל מרכז הארץ".
"נחסוך תוצאות לא נעימות"
ראש הממשלה התייחס בדבריו לחוסר היכולת הפלסטינית לקיים את ההסכמים, ואמר שאין הוא זקוק לתזכורות בעניין. לדבריו, בנקודת הזמן הנוכחית אמנם מדובר בהערכות נכונות, אולם המציאות תוכל להשתנות.
הוא הוסיף כי הניגוד לשיחות קודמות, "הפעם נקבע כלל מוסכם שיחסוך לנו תוצאות בלתי נעימות אפשריות, אם יהיה הסכם שהפלסטינים לא יהיו מסוגלים לקיימו. ישנה הסכמה חד-משמעית שההסכם כולו יהיה כפוף למילוי מפת הדרכים, על כל דרכיה. החידוש הוא שננסה להגיע להבנה של כל מרכיבי הפתרון שמבוסס על שתי מדינות זו לצד זו, אבל לא נצטרך ליישם משהו לפני מילוי השלב הראשון של מפת הדרכים".
כוונתו של אולמרט היתה לאפשר שיח עם הפלסטינים על שלל נושאים מדיניים וביטחוניים, אך לא ליישם דבר עד שהפלסטינים ילחמו בטרור. בתגובה לכך אמר חבר הוועדה, ח"כ אפי איתם, כי "למעשה אולמרט מוותר על התנאי המרכזי במפת הדרכים - והוא פירוק ארגוני הטרור. אולמרט הולך לנהל משא ומתן עם אבו-מאזן תחת טרור, והדבר מהווה מתן פרס לטרור".
גם יושב ראש האופוזיציה, ח"כ בנימין נתניהו, אמר בצאתו מהישיבה: "אולמרט חוזר על השגיאה של ברק שבקמפ-דייויד ויתר על הכל תמורת לא כלום. ראש הממשלה אמר במפורש שהוא מוותר על התנאי המרכזי של ישראל במפת הדרכים לפיו לא יהיה משא ומתן על הסדר הקבע לפני שהפלסטינים יפרקו את תשתיות הטרור. הוא ויתר על זה. ככה לא מנהלים משא ומתן וככה לא עושים שלום".
שיחות עם סוריה, ללא תנאים
ראש הממשלה התייחס גם לסוריה ואמר: "המצב נמצא במגמת רגיעה. האיפוק והריסון שגילתה ישראל בחודשים האחרונים סייעו לסורים להשתכנע שאין לנו עניין לנהל מולם מערכה צבאית. אני מקווה שהאווירה תלך ותירגע.
"אני מאוד מקווה שסוריה תבוא לאנאפוליס, למרות שהנושא היחיד שיידון שם יהיה הסוגייה הפלסטינית. כל מדינה
ערבית שבאה לתת גיבוי לתהליך בינינו לבין הפלסטינים זה חשוב. אשמח לראות שם מדינות כמו סעודיה, אינדונזיה, האמירויות".
"אני רוצה שלום עם סוריה, אני מוכן לנהל משא ומתן ללא תנאים מוקדמים. אני מקווה שבסוף השיחות איתם הסורים יפסיקו את פעילות הטרור וייצאו מציר הרשע. אני לא מעלה על הדעת שיש ישראלי אחד אחראי שלא היה רוצה בכך. יש הרבה שמדברים ולא עושים, יש כאלה שעושים ולא מדברים. לא כל דבר שאני עושה אני חייב לדווח מייד".