פרידמן: הכנסת לא תהיה משותקת מול בג"ץ
שר המשפטים הגיע לסיעת העבודה כדי לקדם את חוק עוקף הבג"ץ שהוא מבקש לאשר. הזהיר: "בית המשפט העליון משנה את החוקה הלא כתובה של ישראל, ואולי אף כותב אותה מחדש. בית המשפט העליון העליון פטור מביקורת". ברק: לא נאפשר פגיעה בבית המשפט תוך כיפופי ידיים, אך יש לבחון שינויים
"בשנים האחרונות, בית המשפט העליון משנה את צביון החוקים ואת החוקה הלא כתובה של ישראל, ואולי אף כותב אותה. הכנסת לא יכולה להרשות לעצמה להיות משותקת. זכותה לקיים דיון". זה מה ששמעה בצהריים (יום ב') סיעת העבודה משר המשפטים, דניאל פרידמן, שהגיע להציג את עמדתו ולשכנע את חברי הכנסת במפלגה בנושא עוקף הבג"ץ.
"יש לי הערכה גדולה לבית המשפט העליון, ולתרומתו לארבעים השנים הראשונות שלאחר קום מדינת ישראל. עם זה, יש לי הערכה רבה מאוד לכנסת ולפוליטיקה. צריך לזכור שהדמוקרטיה בישראל היא נס, כי אנחנו אחת מעשרות המדינות שקמו אחרי מלחמת העולם השניה - רק בודדות מהן דמוקרטיות. את הדמוקרטיה הנהיגו הפוליטיקאים. הם הנהיגו משטר דמוקרטי, עוד לפני שהיה בית משפט עליון", אמר פרידמן.
השר פרידמן הוסיף ואמר כי "אסור למזג את השפיטה והחקיקה יחד". הוא אמר כי יש לקיים דיון בשאלה מי עוסק בחקיקה, ומהי מידת הבקרה. "אנו במשטר של איזונים ובלמים. הכנסת והממשלה מבוקרים ורק העליון פטור. הניסיון להטיל ביקורת נתפש כעבירה, אל תזלזלו בכנסת", אמר.
על פי שר המשפטים, גם בית המשפט העליון הוקם על-ידי הפוליטיקאים בישראל, וכך גם הוועדה לבחירת שופטים. "החקיקה בכנסת שומרת על זכויות האזרח", ציין.
"לא ניתן יד לפגיעה"
יו"ר העבודה, שר הביטחון אהוד ברק, אמר בפתח ישיבת הסיעה כי "בית המשפט העליון בישראל, ואתו מערכת המשפט יקרים לנו מאוד. הם מקור לגאווה גם בתוכנו וגם בקהילה הבינלאומית". הוא ציין את חשיבות בית המשפט ואמר: "יש לנו מחוייבות שלא לתת את ידנו לפגיעה בבית המשפט העליון".
עם זאת, ברק הוסיף כי "כיפופי ידיים לא רצויים. אנחנו לא נאפשר פגיעה תוך כיפופי ידיים בבית המשפט העליון. רצוי שתהיה אפשרות לבחון שינויים, ביושר ובאחריות, על פי התנאים המתבקשים. כל הצעה צריכה לעבור דיון ציבורי ופוליטי לפני שהיא מתגבשת להצעה מאוזנת וראויה".
מזכ"ל העבודה, ח"כ איתן כבל, אמר לשר פרידמן: "כשראיתי שחוק השפיטה עולה על סדר יומה של הממשלה, הודעתי לשר הרצוג, שאנחנו מתנגדים בכל תוקף לשינוי חוק יסוד. אנחנו חלק מהקואליציה, אך לא יכולים להיות שותפים לכך". ח"כ שלי יחימוביץ' תקפה את פרידמן ואמרה: "נדהמתי מעוצמת סלידתך מהעליון".
בהמשך הדברים התייחס ברק לחוק המילואים שההצבעה בעניינו בממשלה נדחתה אתמול ואמר: "אני נחוש להביא את נושא חוק המילואים להכרעה בממשלה. אני מאמין שגם ראש הממשלה וגם שר האוצר רואים את הדברים כמוני ואני מאמין שהדברים יסתייעו".
לדברי ברק, "לחברה הישראלית כולה יש חוב מוסרי עמוק לאנשי המילואים, שנושאים בנטל הביטחון. יש חשיבות עליונה לכך שגם החברה בישראל תבטא את הוקרתה אל אנשי המילואים, במעשים ולא רק בדיבורים".
ברק התייחס גם לשביתת ארגון המורים ואמר: "השביתה הזאת ארוכה, ארוכה מדי. אולי כבר חודש ארוכה מדי". לדבריו, אנשי המפלגה צריכים לתת גיבוי לשרת החינוך, יולי תמיר, וכן "למתווה עופר-יולי לפיתרון הסכסוך". ברק אמר כי "חלוקת המשאבים צריכה להיות אחרת, כדי לאפשר את רתימת ארגון המורים העל יסודיים ולצאת לרפורמה".