פריצת דרך: בר-און הסכים על תוספת למורים
יושב ראש ההסתדרות, עופר עיני, נועד עם שר האוצר, שרת החינוך ויו"ר ארגון המורים, ודיווח על התקדמות במשא ומתן. לדבריו, האוצר הסכים לתוספת המיידית לשכר המורים שהציעה ההסתדרות, ויש לדון עוד במספר התלמידים בכיתות ובשעות הלימוד של המורים. האוצר: המקדמה - רק לאחר חתימה על רפורמה. ארז: "יש התגמשות מסוימת באוצר"
פריצת דרך ביום ה-32 לשביתת המורים? בתום פגישה עם השרה יולי תמיר, השר רוני בר-און ויו"ר ארגון המורים רן ארז, אמר אמש (יום ג') יושב ראש ההסתדרות, עופר עיני, כי האוצר הסכים לראשונה לחלק ניכר מהצעותיו, בניסיון לפתור את המשבר במערכת החינוך. עיני סיפר כי האוצר הסכים על מתן תוספת מיידית של 8.5 אחוזים לשכר המורים ,אולם משיחות עם גורמים באוצר עולה כי מדובר בהסכמה מסוייגת, והתוספת תינתן אמנם כמקדמה, אך רק עם חתימה על הסכם רפורמה.
בצאתו מהפגישה מסר עיני כי הסוגיות שנותרו במחלוקת הן מספר התלמידים בכיתות, אופן יישום הרפורמה בחינוך והחזרת שעות הלימוד למורים. "הפגישה הייתה עניינית וברוח טובה" אמר עיני, "עברנו משוכה חשובה מאוד ואני מקווה שהצדדים ימשיכו להתקדם".
גם יו"ר ארגון המורים אישר כי לראשונה מורגשת התגמשות מסויימת של משרד האוצר. לדבריו, האוצר קיבל את הצעת עיני בעניין השכר. עם זאת, בנושאי תוכן הרפורמה, שעות הלימוד והצפיפות בכיתות אין התקדמות. "בלי הסכמה בנקודות אלה לא נוכל לחתום", אמר. ארז הוסיף גם דרישה נוספת - שגם חברי ההסתדרות יקבלו תוספת של 10%.
גורמים בכירים באוצר מסרו כי בפגישה הוצג בפני השר מתווה לפתרון המשבר, אך ישנם פרטים רבים שעדיין לא סוכמו. עם זאת מדגישים כי לתוספת של 8.5 אחוזים הסכימו רק במסגרת חתימה על רפורמה, ולא באופן מיידי. "משרדי האוצר והחינוך הציגו בפני המורים הצעות מרחיקות לכת לפתרון הסכסוך והשבת התלמידים לבתי הספר. הובהר למורים כי המו"מ ינוהל במסגרת מגבלות התקציב הקיים, וזאת מבלי לפגוע ברפורמה שנחתמה עם הסתדרות המורים ובהסכם הקיבוצי עם ההסתדרות הכללית. שר האוצר ושרת החינוך הדגישו כי לממשלה יש התחייבות לרפורמה בחינוך והיא העמידה לשם כך תקציבים גדולים", נמסר ממשרדי האוצר והחינוך.
המתווה שעיני גיבש כולל תוספת כוללת של כ-30% למורים. מדובר בתוספת של 5% שקיבלו כל עובדי המגזר הציבורי ועוד 8.5% כמקדמה לכסף שיקבלו המורים באופן מיידי, ועוד 16.5% שיקבלו אחרי יישום הרפורמה. הצעתו של עיני כוללת גם הסכמה עקרונית לפתוח במשא ומתן על דרישת המורים להקטנת מספר התלמידים בכיתות ועל דרישת הממשלה להגדלת מספר שעות העבודה של המורים, בתמורה לתוספות השכר.
במקביל לשביתה בתיכונים, הממונה על השכר במשרד האוצר, אלי כהן, הורה אמש לקצץ ב-50% את שכר המרצים השובתים החל מהיום שבו פתחו בעיצומים. בתגובה לכך אמר יושב ראש הוועד המתאם של ארגוני הסגל הבכיר באוניברסיטאות, פרופ' צבי הכהן: "לא נסכים להורדה בשכרנו ואחרי ייעוץ משפטי - ננקוט צעדי מחאה. השביתה שלנו היא חלקית בלבד ולכן ניקוי של מחצית השכר זה מוגזם ולא סביר, אבל כנראה עולה בקנה אחד עם כל גישת האוצר. על פי האוצר אנחנו עובדים רק 6 שעות בשבוע, בעוד סקר הלמ"ס אומר 53 שעות. אם האוצר הולך צעד קדימה, גם אנחנו נחריף שביתה ונסיר מעלינו את כל המגבלות. עד כה נמנענו מנזקים בלתי הפיכים, אבל לא בכל מחיר"
ומה יהיה על מועדי החורף?
שלשום אמר הממונה על השכר באוצר, אלי כהן, כי ארז הפך את השביתה למטרה במקום לאמצעי. כהן אמר כי ארז "מסונוור מהמצלמות ומאור הזרקורים ולא משקיע באמת במשא ומתן". גורמים במשרד האוצר העריכו כי השביתה תימשך עוד כחודש.
במקביל, קרא אתמול יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר, אריה לוקר, לבטל את מבחני הבגרות במועד החורף, בשל השביתה הנמשכת בבתי הספר העל-יסודיים. "אין זמן ללמד אותם אז אין טעם להגיש למועד חורף", כתב לוקר
במכתבו למנכ"לית משרד החינוך, שלומית עמיחי. דבר המכתב פורסם לראשונה ב-ynet.
בתגובה לקריאה, אמרה השרה תמיר ל-ynet כי השביתה אכן מעמידה בסכנה את בגרויות החורף: "אם הם לא יחזרו תוך יום-יומיים ללמד, לא יהיה זמן לגשת לבחינה. אם עד ראשית השבוע הבא נסיים את השביתה - אולי ניתן יהיה להציל את זה אבל צריך לזכור שהתלמידים עדיין לא קיבלו ציוני מגן".