שתף קטע נבחר

 

פרשנות: איראן לא מתרשמת מאיומי בוש

בטהרן בטוחים שארצות הברית לא תסתבך בחזית נוספת באיראן ולא תתקוף את מתקני הגרעין שלה. הקביעה של הסוכנות לאנרגיה אטומית, לפיה טהרן משתפת איתה פעולה, מעניקה לאיראן מרחב תמרון

הדיפלומטיה הישראלית ניסתה זמן רב לטעון, לא תמיד בהצלחה, שאיראן היא בעיה של העולם, לא רק של ישראל. נראה שאנחנו מתחילים להתייאש מהעולם. בסוכנויות הידיעות רויטרס כבר דווח כי ישראל נערכת ליום שאיראן תהיה גרעינית. האם פירוש הדבר שבלשכת ראש הממשלה הגיעו למסקנה שארה"ב לא תתקוף את איראן, לפני יציאתו של הנשיא ג'ורג' בוש מהבית הלבן בינואר 2009? נראה שזו בכל מקרה הנחת העבודה בטהרן.

 

כדי שחכמי הדת באיראן יעצרו את תכנית הגרעין, הם צריכים להשתכנע שארה"ב תתקוף את אתרי הגרעין ואת מוקדי הכוח של שלטונם. הם רואים את מה שהעולם כולו רואה: ארה"ב תקועה עם הצבא שלה בעיראק עד קצה גבול היכולת ולא מצליחה להשיג הכרעה. באפגניסטן מסתבכת המלחמה בטאליבן המתאושש ופקיסטן הפכה בימים האחרונים לכאב הראש המיידי והאמיתי של ארה"ב. בניגוד לאיראן, לפקיסטן יש פצצות גרעיניות ואופוזיציה של תומכי אל-קאעידה והטאליבן המאיימת להשתלט על המדינה ועל הגרעין שלה.

 

אמנם הנשיא בוש הזהיר לאחרונה שאיראן גרעינית תוביל למלחמת עולם שלישית וסגן הנשיא צ'ייני קבע חד משמעית ש"אנחנו לא נאפשר לאיראן להיות גרעינית", אבל משום מה באיראן לא חוששים בינתיים מהאיומים.

 

כשהאיראנים חשים בסכנה אמיתית, הם מגיבים. כשהחלו הכותרות בעיתונות האמריקנית בחודש שעבר על כך שאיראן היא הסיבה העיקרית למות חיילים אמריקנים בעיראק ושהיעד צריך להיות לא הגרעין אלא המקור לצרות בעיראק, קרי משמרות המהפכה – מייד הורגשה ירידה במספר מטעני הצד נגד הכוחות האמריקנים בעיראק.

 

"בוש לא יתקוף"

התקפה אמריקנית על אתרי הגרעין? בשלב זה באיראן מעריכים כנראה שבוש לא ילך על זה. איראן צריכה להשתכנע שבוש לא יהסס לתקוף כדי שהם ישעו את תוכנית הגרעין ולא יהיה צורך בתקיפה. בהיעדר שכנוע - איראן ממשיכה בשלה.

 

כל מה שהם צריכים זה לקרוא את הראיונות והפרשנויות מוושינגטון, כדי להירגע. מפקד הפיקוד המרכזי, אדמירל וויליאם פאלון, האחראי על הפעילות הצבאית האמריקנית במזרח התיכון אמר לאחרונה: "נראה לי שאנחנו לא צריכים עוד צרות. אני נדהם מכך שכל כך הרבה מלומדים ואחרים מבזבזים כל כך הרבה זמן על הנושא הזה".

 

"פיננשל טיימס" ציטט לא מזמן מקור בממשל שהצהיר: "יש בעיות שאנחנו יכולים לפתור ויש בעיות שאנחנו לא יכולים לפתור. את אלה שאנחנו לא יכולים לפתור, נשאיר את זה לבאים אחרינו".

 

ההערכה היא שמזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, ובכירי הפנטגון מתנגדים לתקיפה באיראן מנימוק שתוצאותיה אינן ברורות ושהיא עלולה ללכד את האיראנים מאחורי ההנהגה הנוכחית.

 

הגנרל אנתוני זיני, שהיה בעבר מפקד הפיקוד המרכזי, שהתנגד למלחמה בעיראק, טוען שתקיפה אמריקנית מוגבלת באיראן עלולה לגרום לתגובה איראנית של ירי טילים לעבר ישראל, סעודיה ובסיסים אמריקנים בעיראק, לחסימת מיצרי הורמוז במוקדים והפעלת תאי טרור רדומים ברחבי העולם.

 

מדינות המערב, שרוצות להימנע מפעולה צבאית, אינן משתפות פעולה בצורה מסיבית בהחרפת הסנקציות במועצת הביטחון ומחוצה לה וזה מעניק לאיראן מרחב תמרון.

 

אחרי הדו"ח החלבי של אל-בראדעי, מקורות דיפלומטים צופים שהדו"ח של חוויאר סולאנה, שיוצג בימים הקרובים, יהיה נשכני יותר ויצביע על מה שאיראן לא עשתה כדי להסיר את הספקות לגבי פעילותה הגרעינית.

 

ישראל מקווה שדו"ח כזה עשוי להוביל את מדינות האיחוד האירופי לקבל החלטה על סנקציות כלכליות נגד איראן, מבלי להמתין למשא ומתן המייגע עם רוסיה וסין לקבלת החלטה על סיבוב שלישי של סנקציות על איראן במועצת הביטחון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדי-נג'אד. רגוע
צילום: איי פי
בוש. הזהיר ממלחמה
צילום: איי אף פי
מומלצים