בייניש: מתנהגים כאילו בג"ץ זו הבעיה היחידה
נשיאת בית המשפט העליון תקפה את הניסיונות "להצר את צעדי בג"ץ", כהגדרתה. בכינוס העמותה למשפט ציבורי אמרה בייניש: "תייר שינחת כאן מהמאדים יאמין שהבעיה היחידה של ישראל היא ההשתלטות של בית המשפט העליון על כל המערכות, וחטיפת השלטון לידיו". השר פרידמן הגיב: תסמונת הכל שפיט היא הרסנית, אך מי שמנסה לשנות - מותקף. אהרון ברק ייפגש היום עם ראש הממשלה בנושא המתיחות במערכת המשפט
המתיחות בעולם המשפט לא גוועת: נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, תקפה אמש (יום ה') את שר המשפטים, דניאל פרידמן, במהלך כינוס העמותה למשפט ציבורי במלון דן קיסריה. בתחילת דבריה אמרה הנשיאה כי הכינוס נערך בצל הניסיונות "להצר את צעדיו של בית המשפט הגבוה לצדק". היום ייפגשו ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ונשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, התומך בבייניש. בין הנושאים שיעלו בפגישה - המתיחות בין נשיאת בית המשפט העליון לשר המשפטים.
"קיימת מגמה להשפיע על שינוי העקרונות החוקתיים של משטרנו", אמרה בייניש, שהסבירה כי הניסיון להציג את המחלוקת בעולם המשפט כאישית הוא שגוי. "המחלוקת נוגעת לשורשי התפיסה המשפטית והחברתית באשר לתפקידו של בית המשפט העליון בחברה הישראלית".
בייניש אמרה כי במקביל לניסיונות להחליש את בית המשפט העליון, "זורמות בעוצמה לא פחותה גם הצעות חקיקה שנועדו לצמצם את האוטונומיה המקצועית של המערכת השיפוטית ולגרום להגברת ההשפעה הפוליטית בהליך מינוי השופטים, לצמצום סמכויות נשיא בית המשפט העליון ולהגברת המעורבות הממשלתית באדמיניסטרציה השיפוטית.
"מי שעוקב אחרי הצעות החוק יכול לטעות ולחשוב שבעיותיה של מערכת המשפט בישראל אינן האלימות החמורה הפוקדת את המדינה בגל של רציחות, ההתעללות בנשים וילדים, קשיי האכיפה והמלחמה במשפחות הפשע. התייר שינחת כאן מהמאדים יאמין כי הבעיה היחידה של ישראל היא ההשתלטות של בית המשפט העליון על כל המערכות וחטיפת השלטון לידיו".
לדברי בייניש, הטיעון המייחס למערכת המשפט התמודדות על מוקד הכוח בחברה או רצון ליטול סמכויות מהממשלה והכנסת הוא חסר בסיס. היא טענה שהביקורת של בית המשפט על זרועות השלטון שקולה ומרוסנת.
מערכת משפטית מהטובות בעולם
בהמשך נאומה טענה בייניש כי גם הצעות החוק שעולות, מאופיינות בחוסר רצינות: "לאחרונה הועלתה הצעת משרד המשפטים לתיקון חוק יסוד בשפיטה, שנועדה לכאורה לעיגון הביקורת השיפוטית על חוקתיות חוקים, אולם זוהי רק מראית פני הדברים. למעשה, ההצעה מבדילה בין זכויות יסוד ופוגעת במבנה החוקתי הקיים בישראל". בנוסף, היא טענה, החוק מקנה לכנסת סמכות לעקוף את פסיקת בג"ץ במתכונת שאין לקבלה.
לדבריה, "בתרבות המשפטית והחברתית-ישראלית נתפס בית המשפט העליון, ובג"ץ במיוחד, כמוסד רב עוצמה. מטבע הדברים מצוי בג"ץ בנקודות חיכוך שיש בהן פוטנציאל התנגשות. בכל שיטה מוכרת לנו נוצר מתח קבוע בין הזרועות השלטוניות ובין הליכי ביצוע החקיקה והביקורת השיפוטית. בית המשפט ממלא תפקיד מרכזי בהגנה על זכויות אדם".
היא סיכמה ואמרה: "מערכת המשפט בישראל היא מן הטובות בעולם, ומוערכת ככזו. יש לחזק אותה וצייד אותה בכלים שיהיה בהם כדי לסייע לשופטים למלא את תפקידם".
פרידמן: עשו לי דה-לגיטימציה
שר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, הגיב לדבריה של בייניש: "אני מנסה להגביר את משמעות חוקי היסוד, ולהגדיל את הרוב לשינוי החוק. להגיד שמה שאני עושה זה איום ונורא, זה לא נכון. אני לא נגד בתי המשפט, אלא להיפך. צריך לראות מה התרחש בשנה האחרונה, בעיניים פתוחות - הקמת בית משפט, חקיקה ומינויי שופטים. אני גם התבטאתי בפומבי שאני נגד ההצעה של הכנסת שבג"ץ לא יתערב בנושאי דת ומדינה".
בדבריו הודיע השר פרידמן על הקמת ועדה לבחינת עצמאות בתי המשפט, לבקשתו של נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרן ברק. "זו תהיה ועדה שתוקם על ידי בתי המשפט ועל ידי", הסביר.
אחרי "דברי ההרגעה", הוסיף השר: "יש לי ביקורת. יש כאן בעיה גדולה. השאלה היא האם כל החלטה היא בסמכות בית משפט. אני אומר שזה הרסני ולא מבוקר שהכול שפיט"
כדוגמה לכך העלה פרידמן את הפצצת הכור הגרעיני בעיראק בשנת 1981. "בוודאי שלא היה קשה למצוא אז פרופסורים שיאמרו שזה
בניגוד למשפט הבינלאומי. אך האם זה מתקבל על הדעת שדבר כזה יידון בפני בית משפט? האם הממשלה לא יכולה לקחת על עצמה החלטה מהסוג הזה? האם זה כפוף לבקרה?" שאל.
"בית המשפט אינו מכיר באופן רשמי בכך שאין נושא שהוא לא שפיט", המשיך השר. "מישהו, כמוני למשל, שמנסה לומר שזה יותר מידי, מישהו שמנסה לעצור את זה, מתחיל תהליך של דה לגיטימציה נגדו במקהלה מתוזמרת. קבוצה שמשתמשת בביטויים, החל בקלים - 'משתתף בפוגרום' או 'פיל בחנות חרסינה' ועד ל'יגדעו את ידו'".